Yönetmelik taşrada görev yapan şube müdürleri ve üstü görevdekilere zorunlu yer değişikliğini getirmiştir. Taşra teşkilatı yöneticileri için, Ülkemiz altı hizmet bölgesine ayrılmıştır. Her hizmet bölgesinde çalışma yükümlülüğü getirilmiştir. Yöneticiler; her unvan için ayrı ayrı olmak üzere; birinci, ikinci ve üçüncü hizmet bölgelerinin her birinde beşer yıl, dördüncü hizmet bölgesinde dört yıl, beşinci hizmet bölgesinde üç yıl, altıncı hizmet bölgesinde iki yıl çalışmakla yükümlü olmuşlardır.
Hali hazırda görev yapan şube müdürlerinden iki yılını dolduranlar tayin isteyebileceklerdir. Bölge hizmetini tamamlamayanlar hizmet bölgesi içerisinde ki illerden birine, tamamlayanlar ise diğer hizmet bölgelerine tayin isteyebileceklerdir. Yani doğu görevi diye bir durum söz konusu değildir. Çalıştıkları hizmet bölgesi dışındaki bölgelere şube müdürleri tayin isteyebileceklerdir. Bölge hizmeti söz konusudur.
Kadroları dışında geçici görevlendirilen şube müdürleri, geçici görevlendirildikleri hizmet bölgesinde çalışmış sayılacaklardır. Çankırı’da kadrosu olup da Ankara’da görevlendirilenler, birinci bölge hizmeti yapmış sayılacaklar. Yine aylıksız izinde geçirilen süreler bölge hizmetinden sayılmayacaktır.
Yönetmelik taslağında, altı çeşit yer değiştirme suretiyle atama getirilmiştir. a) Bulundukları ilde altı yıl süre ile görev yapanların yer değiştirmeleri b) İsteğe bağlı yer değiştirmeler, c) Sağlık durumu özrüne bağlı yer değiştirmeler, ç) Bulundukları hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresini tamamlayanların yer değiştirmeleri, d) Diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler, e) Hizmetin gereği olarak yapılacak yer değiştirmelerdir. Atamalar için takvim en geç 15 Mayıs tarihinde başlayıp, 15 Ağustos tarihinde sona erecek şekilde Personel Genel Müdürlüğünce düzenlenecektir.
Yöneticiler alt görev isteyerek de yer değiştirebileceklerdir. Şube müdürleri isterlerse ve münhal olduğu takdirde tesis müdürü olarak atanabileceklerdir. Bulundukları ilde 6 yıl kesintisiz süre ile görev yapanlar, altı yıl geçmeden aynı il’e tayin isteyemeyeceklerdir. Ayrıca soruşturma nedeni ile görev yerleri değiştirilenler ise 3 yıl geçmeden eski görev yaptıkları görev yerlerine dönemeyeceklerdir.
Çalıştığı hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresinden fazla görev yapanların süreleri alt hizmet bölgesinde geçmiş sayılacaktır. İstanbul’da 10 yıl çalışan şube müdürü 2. Hizmet Bölgesinde de çalışmış sayılacak. Ataması 3. Bölge illerinden birine yapılacaktır.
Zorunlu çalışma süresini tamamlayanlardan durumuna uygun boş kadro bulunmaması nedeni ile ataması yapılamayanların, yer değiştirmeleri bir sonraki döneme ertelenecektir.
Merkez teşkilatı şube müdürleri ise isteğe bağlı, sağlık özrü ve diğer nedenlere bağlı olarak yer değiştirme talebinde bulunacaklardır. Ancak zorunlu yer değişikliği ile ilgili hükümler merkez teşkilatı şube müdürleri için uygulanmayacak. Merkez teşkilatında görevli şube müdürlerinin hizmet puanları Ankara İl MEM puanına göre hesaplanacaktır.
Bulundukları ilde altı yıl süre ile görev yapanların yer değiştirmeleri 30 Haziran, İsteğe bağlı yer değiştirmelerde 30 Temmuz, zorunlu çalışma süresini tamamlayanların yer değiştirmelerinde ise 30 Ağustos tarihleri, hizmet sürelerinin hesabında esas alınacaktır.
Şube müdürlerinin yer değiştirmesinde Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanmaya devam edecek.
Yöneticilerin yer değiştirmeleri hizmet puanı esasına göre yapılacaktır. Taslak ile birlikte il/ilçelerin hizmet puanlarını gösteren listeler yayınlanmıştır.
Şube müdürleri yer değiştirme taslağının neler getireceğini yazmaya çalıştım. Taslak ile ilgili eleştiri ve görüşlerimi ise yarın yayınlayacağım.
Davut ÇALIŞKAN
Eğitim Yöneticisi
ueyder.orgGüncelleme Tarihi: 14 Eylül 2011, 00:00
kakanlıktaki şube müdürü neden bu kanunun dışında.yoksa torpillerimi kuvvetli.varmı böyle adalet onlar otursunlar evlerindeç bizim çocuklar kedi yavrusu alalım ağzımıza gidelim öylemi