SBS TERCİHLERİ BAŞLDI !OKULLARAIN TABAN PUANI VE İYİ TERCİHİN PÜF NOKTALARI !

Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) 196 ve üstü olanlar tercih yapabilecek. Yerleştirme işlemleri için öğrenciler en fazla 10 tercih yapabilecek.

SBS TERCİHLERİ BAŞLDI !OKULLARAIN TABAN PUANI VE İYİ TERCİHİN PÜF NOKTALARI !

Elektronik ortamda tercih yapacak veliler, tercihleri http://www.meb.gov.tr/, http://oges.meb.gov.tr/ veya https://eokul.meb.gov.tr/ internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapacak. 
Elektronik ortamda tercih yapamayan veliler, tercih ve yerleştirme e-kılavuzunda yer alan “Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu”nu doldurup imzalayarak okul müdürlüğüne teslim edecek. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. 
Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Yerleştirme sonuçları 24 Ağustos’ta http://www.meb.gov.tr/ ve http://oges.meb.gov.tr/ adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek.   SBS ile öğrenci alan okulların taban puanlarını görmek için tıklayınız



İYİ BİR TERCİH YAPMANIN PÜF NOKTALARI !

22 bin 735 öğrenci ise sınava girmedi. Bu yıl 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve üç yılın hem SBS hem de okul başarılarının toplamından oluşan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre dördüncü ve son kez yerleştirmeler yapılacak. Önümüzdeki yıldan itibaren de yalnızca öğrencilerin 8. sınıfta girdikleri sınavla 3 yıllık okul başarılarının dikkate alınacağı yeni bir yerleştirme sistemine geçilecek. Hem SBS hem de OYP sonuçları 12 Temmuz’da açıklandı. Ancak tercih süreci bu yıl sonuçların açıklanmasının hemen ardından değil, aradan 20 gün geçtikten sonra başlıyor. OYP puanına göre Anadolu, Anadolu öğretmen ve fen liseleri başta olmak üzere merkezi yerleştirme ile öğrenci alan liselere yerleştirmeler için yarın başlayacak bu süreç 8 Ağustos’ta son bulacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da veliler olarak “en iyi okulu bulmak” ve “en iyi tercih listesini hazırlamak” telaşında olacaksınız.

Bu süreç içinde 5 gün boyunca sizlere her yıl olduğu gibi bu yıl da değişen yerleştirme sistemini, tercihlerinizi hazırlarken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatacağız. Dizimizde hem merkezi yerleştirmeyle öğrenci alacak okullar hem de yalnızca SBS sonuçlarını dikkate alarak öğrenci kabul edecek yabancı ve Türk özel okullar hakkında bilgi bulacaksınız. Çünkü iki yerleştirme sisteminde de dikkat etmeniz gereken noktalar farklı olacak.

PUANI DEĞİL BAŞARI SIRASINI DİKKATE ALIN

Bu yıl dördüncü kez merkezi yerleştirmeyle Anadolu, Anadolu öğretmen, fen vemeslek liselerine Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre öğrenci alınacak. OYP, öğrencilerin üç yıldır girdikleri Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sonuçları ve yıl sonu başarı puanlarının toplamıyla oluşturulan ve yerleştirmelerde kullanılan bir puan. Bu puana göre öğrenciler tercih listeleri doğrultusunda okullara merkezi olarak yani Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yerleştirilecek. OYP’ye göre 196 barajını aşan her öğrencinin tercih listesi hazırlama hakkı bulunuyor.

Bu yıl bu barajı aşan öğrenci sayısı 1milyon 42 bin 148. Ancak 196 puana sahip olmak demek yerleştirilecekleri anlamını taşımıyor. Yerleştirme işlemi okulların kontenjanları ve bu okulları tercih eden öğrencilerin puanları göz önünde bulundurularak, gerçekleştiriliyor.

PUANDAN DAHA ÖNEMLİ

Ancak doğru bir tercih listesi hazırlamak ve yerleştirilmek için puandan çok başarı sırasına dikkat etmeniz gerekiyor. O nedenle de listenize koyduğunuz okulun geçen yıl en son öğrencisinin başarı sırasının ne olduğunu dikkate almalısınız.

Çünkü puanın oluşmasında üç yıl boyunca girilen SBS’lerin zorluk derecesi etkili oluyor. Bazı yıllar OYP’si yüksek olan öğrencilerin dağılımı daha geniş olurken, bazı yıllarda da bu dağılımda yer alan öğrenci sayısı düşük olabiliyor. Gerçekçi bir tercih listesi için başarı sırasının ve yüzdelik diliminin kullanılması daha doğru bir yaklaşım. Tercih için süreç yarın başlıyor ve 8 Ağustos’ta son bulacak.

Tercihlerinizi yaptıktan ve onaylattıktan sonra bir daha değiştirme şansınız olmayacak. Bu nedenle bu yıl yerleştirme sisteminde yapılan değişiklikleri de dikkate alarak, listenizi hazırlamanız gerekiyor. Çünkü tümtercih işlemleriniz bundan sonra hazırladığınız bu liste üzerinden gerçekleştirilecek.

SONUÇ BELGESİNİ DOĞRU YORUMLAYIN

Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre merkezi sistemle öğrenci alacak okulları tercih ederken ilk yapmanız gereken öğrencinizin “Ortaöğretime Geçiş Sistemi 2012 yılı 8. sınıf SBS sonuçları ve OYP bilgileri”ni gösteren belgede hangi bölümleri dikkate almanız gerektiğini bilmek olacak.

Yan tarafta bu yıl OYP’ye göre Türkiye birinciliğini elde eden TED Mersin Özel İlköğretim Okulu öğrencisi Nezihe Ezgi Menzi’nin sonuç belgesini görüyorsunuz. Hem SBS puanlarını kullanarak öğrenci kabul eden yabancı ve Türk özel okullar hem de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan Anadolu ve fen liselerinin de aralarında olduğu liseler için bu belgeyi kullanacaksınız.

KİMLİK BİLGİLERİ: Belgenin ilk kısmında öğrencinin TC kimlik numarası, adı soyadı, baba adı, doğum tarihi bulunuyor.

PUAN BİLGİLERİ: Bu bölümde öğrencinin bu yıl girdiği 8. sınıf SBS puanı, Yılsonu Başarı Puanı (YBP) okulundaki en büyük YBP, öğrencinin 8. Sınıf Puanı (SP), 7. Sınıf Puanı (SP) ve 6. Sınıf Puanı (SP) var.

TEST BİLGİLERİ: Bu bölümde öğrencinin 9 Haziran’da girdiği 8. sınıf SBS’deki 100 sorudan oluşan testlere verdiği doğru yanlış ve boş sayıların bilgisi yer alıyor. Burada net puanları değil, yalnızca doğru, yanlış ve boş bırakılan soruların sayısını görüyorsunuz.

ORTAÖĞRETİM YERLEŞTİRME PUANI (OYP): Belgenin en altında tercihlerde kullanacağınız bilgiler bulunuyor. İlk sütunda tercihte kullanacağınız OYP görülüyor. Bu puan ve hemen yanında yer alan “Genel Başarı Sırası” ve yanındaki “Genel Başarı Yüzdesi” bölümleri tercihlerde dikkate alınacak değerler. Başarı sırasında ve yüzdelik diliminde öğrencinin Türkiye’deki durumunu görüyorsunuz. Onların yanında yer alan “İl Başarı Sırası” öğrencinin, bulunduğu ildeki öğrenciler arasındaki yerini, “İl Başarı Yüzdesi” de öğrencinin bulunduğu ildeki diğer çocuklar arasında başarı yüzdesini gösteriyor. Ancak Türk ve özel okullar için OYP değil, öğrencinin 8. sınıf SBS puanının kullanılması gerekiyor.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK

1-8 Ağustos: Yerleştirme işlemleri için tercihler alınacak.

24 Ağustos: Yerleştirme sonuçları açıklanacak.

27-31 Ağustos: Yerleştirme sonuçlarına göre asil olarak kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri yapılacak. (Saat 17.00’ye kadar)

03 Eylül (Saat 08.00) -14 Eylül (Saat 17.00): Boş kontenjanlara yedek listede yer alan öğrencilerden kayıt hakkı kazananların ilanı ve kayıt işlemleri.

12 Eylül Saat 17.00: Bu saate kadar yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.

14 Eylül Saat 17.00: 12 Eylül’de saat 17.00’den itibaren kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları yapılacak. Bu süre içinde yedek listede yer alan öğrencilerden kayıt hakkı kazananlar http://oges.meb.gov.tr internet sayfalarından kayıt durumlarını takip edebilecek.

19-21 Ağustos: Ramazan Bayramı nedeniyle tatil olacak.

18 Ağustos-14 Eylül: Sınavsız öğrenci alan genel liseler ile özel okulların öğrenci aday kayıtları

17 Eylül: Okulların açılması

01 Ekim: Okullar arası nakillerin açılması

OYP'YE GÖRE ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER

Fen Liseleri, [1][1]Sosyal Bilimler Liseleri, [1][1]Anadolu Liseleri, [1][1]Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri, [1][1]Tapu ve Kadastro Anadolu Meslek Lisesi, [1][1]Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi, [1][1]Denizcilik Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, [1][1]Kız Teknik ve Meslek Liseleri ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri, [1][1]Ticaret Meslek Liseleri (Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Anadolu İletişim Meslek Lisesi, Adalet Meslek Lisesi Programı), [1][1]Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri (Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi), [1][1]Anadolu Öğretmen Liseleri [1][1] Anadolu İmam-Hatip Liseleri [1][1] Anadolu Sağlık Meslek Liseleri

Her yıl olduğu gibi Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre öğrenci alan okullarda yerleştirme sistemi yine değişti. Birinci yerleştirmenin ardından okullarda boş kalan kontenjanlar için 3 kez yedekten yerleştirme yapılacak. Ancak öğrenciler 2 yıldır uygulanan “yedek yerleştirme” sisteminde bu yıl en fazla 3 okulun yedek listesinde yer alabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı bazı yıllar 5 kez yerleştirme yapmasına rağmen bir türlü doldurmayı başaramadığı Anadolu ve fen liselerinde boş kontenjan sorununa çözüm bulmaya çalışıyor. Bu nedenle de her yıl yerleştirme sisteminde değişikliklere gidiyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da veliler tek tercih listesi hazırlayacak, bu liste hem asil hem de yedek yerleştirmeler için kullanılacak. Ancak bu yıl tercih listesinde 12 yerine 10 okul olacak.

YALNIZCA TEK LİSTE OLACAK

Yerleştirme işlemi OYP’ye göre yapılacak. Tüm öğrenciler, tercihleri ve OYP’leri dikkate alınarak yerleştirilecek ve öğrencilerin asil ya da özel yetenek, mülakat ya da beden yeterliliği sınavına girme hakkı kazandıkları tercihleri belirlenecek. Herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yedek yerleştirmesi, yerleştirildikleri okuldan daha üstteki tercihine yapılacak. Herhangi bir yere yerleşemeyen öğrencilerin ise tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılacak. Yedek yerleştirmede kural bir okula yerleştiğinizde yedek olacağınız okul bu yerleştiğinizin bir üstündeki okul olacak.

EN FAZLA 3 OKULA YEDEK

Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihinde yedek olabilecek. Örneğin 7. tercihinize yerleştiğinizde tercih listenizde yer alan 6., 5. ve 4. okulun yedek listesinde yer alacaksınız. Bazı öğrenciler yalnızca asil, bazıları da yalnızca yedek listede olabilecek, bazıları ise hiçbir tercihinde asil ya da yedek olamayabilir.

 

OKULUN KONTENJANININ 3 KATI

Bu yılın değişikliklerinden biri de okulların yedek kontenjan uygulamasında görülüyor. Bu yıl okulların asil kontenjanlarının 3 katı öğrenci yedekten yerleştirilecek. Örneğin bir okulun kontenjanı 100 ise bu okulun yedek listesinde 300 öğrenci olacak. Ancak OYP’ye göre öğrenci alan özel okullar için yedek kontenjan belirlenmeyecek. Bu uygulamanın dışında tutulmak da özel okulların tepkisini çekecek.

SORUMLULUK VELİ VE OKUL MÜDÜRÜNDE

Tercih başvurunuzu yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle: [1]

- Listenizi okulların tercih kodlarına göre yapacaksınız. [1]

- Tercih yapamayanlar için okul müdürlüğü veli adına işlem yapacak. [1]

- Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. [1]

- Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. [1]

- Tercihlerin elektronik ortamda hatasız, eksiksiz olarak tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun doldurulması gerekiyor. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. [1]

- Elektronik ortamda onaylanan “Tercih Başvuru Bilgileri Formu”nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak, bir nüshası imza karşılığı veliye verilecek. [1]

- Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından başvuru işleminden sonra değiştirilemeyecek. [1]

- Mülakat ve beden yeterliliği ile özel yetenek sınavı sonucuna göre veya sağlık nedeniyle kaydı yapılamayan öğrencilerin tekrar tercih başvurusu yapamayacaklarından tercihlerini bu hususu göz önünde bulundurarak yapmaları gerekiyor.

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

- Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) 196 ve üzerinde olanlar [1]

- 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okulu 8’inci sınıfıta öğrenim görenler [1]

- Başvuru yapılacak okulun kayıt-kabul şartlarını taşıyanlar [1]

- Evli olmayanlar

3 YILDA NELER DEĞİŞTİ?

İKİ AYRI YERLEŞTİRME VARDI

2010: Birinci ve ikinci yerleştirme olmak üzere 2 tane yerleştirme vardı.

2011: Yalnızca asil ve yedeklerin belirlendiği yerleştirme yapıldı.

2012: Yine asil ve yedeklerin belirleneceği yerleştirme yapılacak.

OKUL SAYILARI AZALTILDI

2010: İki ayrı listede 18 okul vardı.

2011: Tüm yerleştirmeler için 12 okulluk tek tercih listesi alındı.

2012: 10 okulluk tek liste olacak.

İKİNCİDEN SONRA YEDEK VARDI

2010: İkinci yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanlar için 3 kez yedekten yerleştirme yapılıyordu.

2011: Birinci yerleştirmeden sonra 4 kez yedekten yerleştirme yapıldı.

2012: Birinci yerleştirmeden sonra 3 kez yedek yerleştirme yapılacak.

YEDEK LİSTEDE SINIRLAMA

2010: Öğrenci yalnızca bir okulun listesinde yedekti.

2011: Yedek listede sınırlama yoktu.

2012: 3 okul sınırı geldi.

OKUL KONTENJANLARI AZALDI

2010: Okullara boş kontenjanın yüzde 50’si oranında kontenjan veriliyordu.

2011: Okullara asil kontenjanlarının 8 katı yedek kontenjan verildi.

2012: Okulların kontenjanlarının 3 katı yedek kontenjan tanındı.


Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
semih kılıç
semih kılıç - 12 yıl Önce

özür grubu klavuzunda çocuğunuz merkezibir sınavla bir yeri kazandığı zaman ve okulun yatılı bir kısmı yoksa öğretmen tayin isteğinde bulunabilir.benimde çocuğum ildışı bir yeri tercih edecek ama malesef özür grubu tayin 13_17 ağustos.sbs yerleştirmeleri ise ağustosun 24'de tarihler arasında bir dengesizlik var .milli eğitim bakanın en kısa zamanda düzeltmesini diliyoruz.

Yasemin
Yasemin - 12 yıl Önce

Doğruyu öğrenmeden öğrencilere püf nokta diye yanlış bilgiler veriyorsunuz. Yazıktır işinizi doğru yapın.Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihinde yedek olabilecek. Örneğin 7. tercihinize yerleştiğinizde tercih listenizde yer alan 6., 5. ve 4. okulun yedek listesinde yer alacaksınız. Bazı öğrenciler yalnızca asil, bazıları da yalnızca yedek listede olabilecek, bazıları ise hiçbir tercihinde asil ya da yedek olamayabilir.?????? Bu şekildemi oldu ????

AYNUR ÖZDEMİR
AYNUR ÖZDEMİR - 12 yıl Önce

NASİL OLACAK ÇOK KORKUYORUM YAAAA

SIRADAKİ HABER