Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Yeni Şafak'a gerçekleştirdiği ziyarette önemli açıklamalarda bulundu. Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, Ankara Haber Müdürü Kazım Canlan ve Eğitim Muhabiri Elif Özlem Karataş'a konuşan Bakan Dinçer, bakanlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ortaöğretimin yeniden yapılandırılması süreci ile ilgili olarak son aşamaya geldiklerini açıklayan Dinçer, lise çeşitlerini azalttıklarını ve alternatifler hazırladıklarını ifade etti. SBS sınavının kaldırılması ile ilgili çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu belirten Dinçer, sınavın ne zaman kalkacağına ilişkin tarihi, 'Yaza kalmaz' sözleriyle ifade etti.
SINIF BAŞINA 30 ÖĞRENCİ
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 'Tüm Türkiyede hızla, derslik başına 30 öğrenci ve tekli eğitim yapabileceğimiz altyapıyı tamamlayacağız. Bütün liselerimizde eşit şekilde eğitimin verilebileceği bir program izlemeye başlayacağız' dedi. Bu durumun gerçekleşmesi için okullara geçen yıldan 3 kat fazla ek ödenek gönderdiklerini belirten Dinçer, böylelikle derslik sayılarının da artırılacağını söyledi.
Üniversiteye girişte Toefl benzeri bir sistem uygulanacağını belirten Dinçer, randevu sistemi ile öğrencilerin yılda birkaç kez sınava girebileceğini, temel maksatlarının ise tek sınav stresini ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.
FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANACAK
Dinçer, liseler arasında kalite hiyerarşilerinin bulunduğunu belirtti. Yeni sistemde bunu telafi edecek mekanizmalar koyduklarını da dile getiren Bakan Dinçer, 'Yeni programlarımızda, normal lise, imam hatip lisesi ve meslek lisesi gibi okullar, birbirinden farklı miktarda ve içerikte ders almayacaklar. Bütün öğrenciler, matematik, türkçe ve edebiyat, tarih, sosyal bilgiler, fizik, kimya, biyoloji derslerini aynı miktarda ve aynı müfredat üzere alacaklar' dedi. Böylece fırsat eşitliğinin sağlanacağını ifade eden Dinçer, öğrencinin kabiliyetine göre belli konularda daha gelişmiş içerikte programlar ve dersler alma imkanının bulunacağını bildirdi.
Yetki devrinin sonuçları olumlu
Birçok yetkiyi vali ve il milli eğitim müdürlerine devrettiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bu yüzden çok etkili sonuçlar almaya başladıklarını, 2011 yılında yatırım programına koydukları projelerin 2012 yılında ihale edilme oranlarının yüzde 60'ı geçtiğini ifade etti. Yetki devrinin faydalarına da değinen Dinçer, '2013 yılında bu oran yüzde 100'e yaklaşacak' dedi. Okul müdürlerinin atanmasında performans ve sınavı öngören düzenlemeler yaptıklarına değinen Dinçer, 'Bu hizmet puanı uygulaması kariyer basamakları ile ilişkilendirilecek. Okul müdürü olmak için 5. kademede olma şartı olacak. Sonra yazılı imtihan, mülakat yapılacak. Ardından 3 başarılı aday arasından birini il milli eğitim müdürü seçecek. Vali dendi ama büyük ihtimalle yetkiyi il milli eğitim müdürüne vereceğiz' dedi.
Kılık ve kıyafet değişikliği sembol paradigmamız
Dinçer, kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili olarak, 'Bazı şeyler esastan doğru mu değil mi diye bakılır. Eğer esastan doğru değilse bu ferdin de sağlayacağı faydalar, çok fazla gözetilmez. Bir mecelle hükmü var, aslı batıl olanın feri de batıldır' şeklinde konuştu. Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri, milli eğitim sistemindeki paradigma değişiminin sembol alanlarından birisi olarak gördüklerini dile getirdi. Paradigma değişimini 4+4+4 kanunu ile yaptıklarını belirtti. Dinçer, kılık kıyafet serbestliği ayrıca tek tipleşmeden uzaklaşılarak öğrencilerin okula olan aidiyetinin artacağını ve karar verme kabiliyetlerinin gelişeceğini ifade etti.
Liselerin isimlerinde söz bakanlar kurulunda
Okul türleri, müfredat, ilköğretimden ortaöğretime geçiş, dershaneler, üstün yetenekli çocuklar gibi tüm süreçlerin birbirleri ile uyumlu yapılandırılması gerektiğini kaydeden Dinçer, liselerin kaç çeşide indirileceği konusunda alternatifler belirlediklerini, kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini ifade etti. Dinçer, okulların isimlerinin ise değişmeyeceğini dile getirdi.
Öğretmene beş kariyer basamağı
Ulusal öğretmen stratejisi kapsamında öğretmen yeterliliklerine dayalı bir program izleyeceklerini belirten Dinçer, bu çerçevede öğretmenlerin kariyer planlarında 4 veya 5 basamak olacağını açıkladı. Dinçer, bu kapsamda öğretmenlerin, her bir basamaktan diğerine geçerken sıkı bir eğitime ve sınava tabi tutulacağının da altını çizdi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2013, 00:00