OKULLARDA KIYAFET SERBEST. TÜRBAN TAKILACAK DERSLERDE BELLİ OLDU !

MEB Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte değişiklik yaptı. Değişiklik bugünkü resmi gazetede yayımlandı. Değişiklikte en dikkat çekici husus başörtülü olarak derse girebilme özgürlüğünün sağlanması oldu. Buna göre yüksek öğretimde ve okullarda bazı derslerde öğrenciler derslere başörütülü olarak girebilecekler. yeni yönetmeliğe eklenmesi oldu.

OKULLARDA KIYAFET SERBEST. TÜRBAN TAKILACAK DERSLERDE BELLİ OLDU !

Değişiklikte en dikkat çekici husus başörtülü olarak derse girebilme özgürlüğünün sağlanması oldu. Buna göre yüksek öğretimde ve okullarda bazı derslerde öğrenciler derslere başörütülü olarak girebilecekler.

MADDE 3  (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

(2) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.

(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.

(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.

(6) Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.

(7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.

 

(8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.

 

 

-Özellikle yapılan değişiklikte kılık kıyafet serbestliği getirilmesi olmuştur.

 

-Diğer bir husus ajanskamu ise tek tip kıyafet dayatması artık ortadan kaldrılmıştır.

-En Önemli değişiklik ise ilkokul, ortaokul ve liselerde Kur'an-ı Kerim Derslerine başörütlü olarak girebilmenin önü açıldı.

 

- Özellikle Yüksek öğrenimde kılık kıyafet dayatması sona ermiş oldu. 

 

Kaldrılan Yönetmelikteki İlgili Madde

 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE DİĞER BAKANLIKLARA BAĞLI OKULLARDAKİ GÖREVLİLERLE ÖĞRENCİLERİN KILIK KIYAFETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

Bakanlar Kurulu Kararı: 22/7/1981-8/3349

Resmî Gazete : 7.12.1981/17537 

Madde 13 - Yüksek Öğretim Okullarında:

a. Kız Öğrenciler:

Kılık kıyafetlerinde, bu yönetmeliğin 7/a maddesinde, okullarda görevli, yönetici, öğretmen, eğitime yardımcı görevliler ve memurlar için konulan kurallara aynen uyarlar.

b. Erkek Öğrenciler:

Kılık kıyafetlerinde, bu yönetmeliğin 7/b maddesinde, okullarda görevli yönetici, öğretmen, eğitime yardımcı görevliler ve memurlar için konulan kurallara aynen uyarlar. 

 

-İmam Hatip liselerinde kız öğrencilerin tüm derslere başörtülü olarak girebilmeleri yönetmelikte hüküm altınajanskamu alındı.

 

Kaldrılan Yönetmelikteki İlgili Madde

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE DİĞER BAKANLIKLARA BAĞLI OKULLARDAKİ GÖREVLİLERLE ÖĞRENCİLERİN KILIK KIYAFETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

 

Madde 12 - Lise ve dengi okullarda (1)

a. Kız Öğrenciler:

Okulca seçilen bir renkte vücut hatlarını belli etmiyecek şekilde, yırtmaçsız, kolsuz ve diz kapağını örtecek boyda bir forma giyerler. Bu forma içine, mevsimin özelliklerine göre formayla uyum sağlayacak şekilde, kapalı yakalı uzun veya yarım kollu bluz veya kazak giyerler. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve düzgün taranmış olup uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır. Makyaj yapılmaz, kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz.

(3) İmam-Hatip liselerinde kız öğrenciler yalnız Kuran-ı Kerim ders saatlerinde başlarını örtebilirler.

 

 

-Özel Günlerde Kıyafet dayatması son buldu. Veliler külfetten kurtarılmış oldu.

-Kılık Kıyafat yönetmeliğine aykırı davranan ideracilere yaptırım uygulanacak.

 

-MEB'in kılık kıyafet yönetmeliğinde yapmış olduğu değişiklikler kısmi bir çözüm getirse de tam bir özgürlük sağlamamıştır.  

 

-Diploma ve her türlü resmi belgede başı açık resim zorunluluğu kaldırılmıştır.

 

Kaldrılan Yönetmelikteki İlgili Madde

 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE DİĞER BAKANLIKLARA BAĞLI OKULLARDAKİ GÖREVLİLERLE ÖĞRENCİLERİN KILIK KIYAFETLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

 

Bakanlar Kurulu Kararı: 22/7/1981-8/3349

 

Madde 18 - Diplama ve her türlü resmi belgelere yapıştırılacak fotoğrafların, bu yönetmelik hükümlerine uygun kılık kıyafetlerle çekilmiş olması esastır.

- Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, MEB'e bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.

 -İsteyen öğrenciler, bu eğitim öğretim veya daha önceki eğitim öğretim dönemlerinde okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarını 2013-2014 öğretim yılında giyebilecekler.

 MEB'in tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin derselere başörtülü olarak girebilmelerinin önünü de açması gerekmektedir.  Yapılan değişiklikler kısmi ve palyatif çözümler olmasına rağmen oldukça önemli değişikliklerdir.

DEĞİŞİKLİĞİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
veli
veli - 12 yıl Önce

bayan öğretmen okula: kazak,pantolon,etek,gömlek,tşört ile gidebiliyor.serbest gidebiliyor.öğrenci kıyafeti serbest.ya erkek öğretmenler!!! mutlaka boyunlarına yular takacak,ceket giyecek.bu kanunu çıkaranlar da erkekler.ilginç.erkek öğretmenlere kıravat ve ceket serbestisi getirilsin.bıktık artık ceket ve kıravattan

SIRADAKİ HABER