ÖĞRETMEN TAYİNLERİNDE ŞIK OLMAYAN İDDİLAR

Öğretmen Atamalarında Sevimsiz İddialar

ÖĞRETMEN TAYİNLERİNDE ŞIK OLMAYAN İDDİLAR
Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl içi öğretmen ataması kılavuzunun yayınlanması ve başvuruların başlaması sonrasında sendikamızın yaptığı görüşmeler sonucunda Konya da boş bulunan öğretmen kadrolarını http://konya.meb.gov.tr adresinden bölüm duyuruları kısmından ilan etti. Bu uygulama gecikmiş de olsa öğretmenlerin boş normları bilerek tayin istemeleri bakımından olumlu bir gelişme oldu.
 
Atama başvurusu sırasında üyelerimizden bize ulaşan bilgilerden yansıyan bazı olumsuzluklar ve eksiklikler, il içi öğretmen ataması sürecinde aksamalar, dış müdahaleler ya da kayırma ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.
 
Eğitim Bir Sen Konya Şubesi olarak öğretmen atamalarının şaibesiz, şeffaf ve güvenilir bir şekilde yapılmasının gerekliliği üzerinde yoğun olarak durduk ve yetkili sendika olarak öğretmen atamasında şeffaflık ve adaletin temel ilke olması için çaba sarf ettik.
 
2012 yılı il içi yer değiştirmelerin ilan ve başvuru süreçlerinin tarafımızdan incelenmesinde yukarıdaki temel ilkelerin uygulanmasında bazı aksaklıklar olduğu, öğretmen kamuoyunda ise atama modülüne müdahaleler gerçekleştiğine yönelik bir algı oluşmuş görülmektedir. Bu algının oluşması öğretmenler arasında adalet duygusunun zedelenmesine ve çalışma barışının bozulmasına neden olacaktır.
 
Bu algının oluşmasında;
 
1-      Selçuklu İlçesi İMKB İlkokulunun MEB MEBBİS sistemi resmi kurumlar modülünde açık bir eğitim kurumu olması ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayınlanan ihtiyaç listesinde 16 sınıf öğretmeni açığı normu ilan edilmesine karşın başvuru sırasında bu okulun öğretmenlere tercih listesinde gözükmemesi/açılmaması acaba bu okula özel tercih mi alındı? Endişesini ortaya çıkarmaktadır.
 
2-      Meram İlçesi Mehmet Şükriye Sert İlkokulu sistemde 16 sınıf öğretmeni normu boş gösterilmiş ancak bu okula son güne kadar tercih yapılamamış, il milli eğitim müdürlüğü görevlileri bu okulun ortaokul olduğunu ve sınıf öğretmeni tercihi yapılamayacağın belirtmişler, ancak tercih listesi yayınlandığında bu okula tercih yapan sınıf öğretmenlerinin olduğu görülmüştür. Bu durum bu okula yapılan tercihleri ve atamaları sorunlu hale getirecektir.
 
3-      Kadınhanı ve Sarayönü İmam Hatip Orta Okullarında norm açığı olmasına karşın bu okullara başvuru yapılamamıştır.
 
4-      Norm kadro fazlası olarak isteği dışında idare tarafından zorunlu ataması yapılan (41. Madde) öğretmenlerin il içi atama istekleri başvuruları iptal edilmiştir.
 
5-Bosna Toki İmam Hatip Orta Okuluna başvurmak isteyen öğretmenlere bu okul sistem tarafından açılmamış ancak il sıra listesinde bu okula başvuruların yapıldığı anlaşılmaktadır.
 
Maddeleri etkili olmuştur.
 
 
Yukarıda belirttiğimiz bu durumlara ilişkin iddialar elbette kimseyi suçlamayı ya da töhmet altında bırakmayı hedeflememektedir. Kamu yönetiminde şeffaflık, güvenilirlik ve adalet öncelikli ilkelerdir. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerinin eğitim kamuoyunda oluşmuş bu ve benzer iddiaların ortaya atılmasına sebep olan etmenleri ortadan kaldıracak, öğretmenlerin atama işlerinin adil olarak yapıldığına ikna olacakları teknik ve hukuki açıklama yapmalarını bekliyoruz. Eğer ihmal ve hata var ise müsebbiplerinin gerekli yasal süreçlerde incelenmeleri gerekmektedir.
Öğretmenlerin özlük ve özgürlük haklarının takipçisi olmaya devam edeceğiz.
 
Öğrencilerimize adalet öğretmesini istediğimiz ve beklediğimiz Öğretmenlerimizin hiçbir adaletsizlikle karşılaşmaması Eğitimciler Birliği Sendikasının temel önceliklerindendir.
 
Eğitim Bir Sen Konya Şubesi Yönetim Kurulu
 
 
Bir üyemizin atama tercihi sürecinde yaşadığı gelişmeleri kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
 
 
 "Halen görev yaptığım …. İlçesi … köyü ilköğretim okulunda görev yapmaktayım. Kurumumdaki görev sürem 3 yıl ve il içi tayin başvurusunda bulundum. Fakat Konya Mebin yayınladığı boş sınıf öğretmeni kadrolarına göre tercihte bulundum. Tercihimi yaparken İMKB ve Mehmet Şükrüye Sert gibi normu 16 olan okulları tercih etmek istedim. Fakat bu okullar tercih listemde bulunmuyordu. Konya Mebi aradığımda ise bu okulların ortaokul olabileceği bilgileri olmadığını söylediler. Bende bu okulları tercihime eklemedim. Fakat başvuruyu yaptıktan ve listeler açıklandıktan sonra … İlçesinde görev yapan bir öğretmen arkadaşın son gün ve son saatte Mehmet Şükrüye Sert ilköğretim okulunu yazdığını öğrendim. 16 sınıf öğretmeni norm açığı bulunan bu okula 12. sıra ile yerleştiğini gördüm ve 161 puan ile benden 20 puan aşağıda olan öğretmenlerinde bu okulda 16. sıraya girdiğini görünce şüphe duydum. Tercih listesini incelediğimde bu okulu 200 gibi çokta yüksek olmayan bir puanla tek tercih yapan bir öğretmeni ve 2 tercih yapan 2 öğretmeni ve karı koca aynı tercihleri yapan çifti görünce şüphelerim artı. Meram Gödene Şehit Yunus Berber İlköğretim Okulu gibi merkeze uzak okullar 200-300 arası puanlarla tercih edilirken Mehmet Şükriye Sert gibi merkez olan bu okul 200-100 arası puanlarla nasıl tercih edilir. 10 un üzerinde sınıf öğretmeni norm açığı olan okulları yüzlerce öğretmen yazar iken bu okul son saatte açılmadıysa nasıl 25-30 öğretmenin tercih listesinde yer alır. Bu şüphelerin giderilmesi ve var ise bir yanlışların düzeltilmesi konusunda yıllardır güvendiğimiz sendikamızın ve yasal sorumluların gerekeni bir an önce yapmasını dileriz.
 
Saygılarımla"
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
tugay özalp
tugay özalp - 12 yıl Önce

ben lisede coğrafya öğretmeniyim bana açılmayan okulları tercih eden ve tayini çıkan öğretmenleri gördüm. ben ç.p.l öğretmeniyim ve yine meslek lisesi öğretmenni olan bazı öğretmener anadolu liselerine ve öğretmen liselerine atanmışlar bu nasıl oldu akıl erdiremedim.

SIRADAKİ HABER