O KİTAPLARA İNCELEME !

Einstein'a 'pasaklı Yahudi', Darwin'e 'Pasifik'te üç-beş renkli kertenkele gören biri', Afife Jale'ye 'aşifte' diyen okul kitapları hakkında inceleme başlatıldı.

O KİTAPLARA İNCELEME !

Maltepe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayıyla ilçedeki 5, 6, 7, ve 8. sınıfa giden 1000 öğrenciye dağıttığı nefret söylemi içeren kitaplar hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı. Klinik Psikolog Pınar Mermer ise 10-13 yaş arası çocuklara dağıtılan kitaplardaki nefret diliyleilgili uyardı: “Zorbalık birilerinin görüşüyle, kimliğiyle dalga geçmek, isimler takmak ile başlıyor. ”
Büyük Adım Yayınları tarafından hazırlanan 15 kitaplık Biyografi Dizisi, İlçe Milli Eğitim’in onayıyla, Maltepe’de 10-13 yaşlarındaki yaklaşık 1000 öğrenciye dağıtıldı. Yazarı belirtilmeyen, M. Sırrı Arvas editörlüğünde, Büyük Adım Komisyonu’na hazırlatıldığı belirtilen kitaplardaki ‘dil’ şaşırttı. Önsözünde ‘enfes’ olarak nitelendirilen kitaplar Radikal ’de dün ‘Çocuklara okutacak daha enfes kitaplar bulamadınız mı’ başlığıyla haber oldu.
Kitaplarda Edison’nun ‘yaşarken küpünü doldurmaya baktığı’, Einsten’ın ‘pasaklı bir Yahudi olduğu’, Darwin’in ‘gençliğinin maymunlara fıstık atmakla geçtiği’, Freud’un ‘sapıkların babası’ olduğu gibi daha pek çok ifade yer alıyordu.
Kitaplardaki nefret söylemi içeren ifadeleri tespit eden Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube yetkililerine göre İlçe Mİlli Eğitim Müdürlüğü kitapları toplatmalı. İstanbul İl Mİlli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, konuyla ilgili henüz soruşturma gerektirecek bir durum olmadığını, inceleme başlattıklarını belirtti. Yıldız, okullara dağıtılan kitapların merkezden denetleyecek bir merkanizmanın ise mümkün olmadığnı belirterek “Sorumluluk idarecilere ait” dedi.

Çocuklara devlet eliyle zorbalık dersi!
K linik Psikolog Pınar Mermer ise çocuklara dağıtılan kitapların dilinin çok önemli olduğunu belirtti:
“10- 13 yaş grubu ön ergenlik yaş grubu olduğu için, o yaşlarda yavaş yavaş birilerini idol olarak görmeye başlarlar. ‘Ben kimim’, ‘hangi gruba aitim’ sorularını sormaya başlarlar. Kendilerine kahramanlar belirlerler. İdealize ettikleri insanları değersiz göstermek çocukları değer karmaşasına sürükler.”
Mermer “Devletin dağıttırdığı kitapta argo dil kullanmak, bunun kabul edilebilir olduğu mesajını verir. Çocuklar arasında hiç yapmalarını istemediğimiz şey zorbalık. Zorbalık da birilerinin dini görüşüyle, kimliğiyle dalga geçmek, isim takmak ile başlıyor. Bu kitaplarda yapılan da zorbalığın bir şekli. Çocuklara nefret söylemini ‘öğretmek’ gerekiyor ancak bu kitaplar nefret söylemini destekleyen bir üslupta. 10- 13 yaş grubu çok kolay gruplaşır. Örneğin Yahudi arkadaşını dışlayabilir. Freud bir bilim adamı, teorisi ile din karşı karşıya gibi gösteriliyor. Kitap yazıyorsunuz, bir şeyin iyi tarafını da kötü tarafını da anlatıp eleştirel düşünceyi öğretmelisiniz. Bilimsel bir dil kullanılmalı. Bir teori anlatılıyorsa karşı teorilerini de bilimsel şekilde anlatmak gerekir örneğin.”

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER