MEB, HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE ÖZEL KURS İZNİ VERDİ

Özel dershaneleri kapatmaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Halk Eğitim Merkezleri’ne sınavlara hazırlık için kurs açma yetkisi verdiği ortaya çıktı. Bakanlığın 2008’de kaldırdığı kurs açma yetkisi, 25 Ekim 2013 tarihli yazıyla bu merkezlere yeniden tanındı.

MEB, HALK EĞİTİM MERKEZLERİNE ÖZEL KURS İZNİ VERDİ
Özel dershaneleri kapatmaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Halk Eğitim Merkezleri’ne sınavlara hazırlık için kurs açma yetkisi verdiği ortaya çıktı. Bakanlığın 2008’de kaldırdığı kurs açma yetkisi, 25 Ekim 2013 tarihli yazıyla bu merkezlere yeniden tanındı.
 
Özel dershaneleri kapatmaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Halk Eğitim Merkezleri’ne sınavlara hazırlık için kurs açma yetkisi verdiği ortaya çıktı. Bakanlığın 2008’de kaldırdığı kurs açma yetkisi, 25 Ekim 2013 tarihli yazıyla bu merkezlere yeniden tanındı.
 
Dershanelerin kapatılması haberleri üzerine konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin özel okul ve açık liseye dönüştürüleceğini söyledi. Avcı, dershaneden dönüşen bu kurumlara gidemeyen ve takviye eğitim almak isteyen öğrenciler için 2008’de ‘amaca hizmet etmediği’ gerekçesiyle kapatılan Halk Eğitim Merkezleri’ndeki (HEM) sınava hazırlık kurslarının tekrar açılacağını açıkladı.
 
Bakanlığın 18 Aralık 2008’de valiliklere gönderilen genelgede “HEM’ler bundan böyle Seviye Belirleme Sınavları’na hazırlık, örgün eğitime destek, Türkçe, matematik gibi kurslar açamayacak, açılmış olanlar 31-12-2008 tarihine kadar kapatılacaktır” denilmişti.
 
‘AMACINA HİZMET ETMİYOR’
 
HEM’lerin kapatılma gerekçesi genelgede, her okul ve her sınıfta değişik isimler altında sınavlara hazırlık kursların açılması, görevlendirilen çok sayıda öğretmen ek ücret verilmesi olarak gösterildi. 5 yıl önce gönderilen kapatma yazısında bu kursların Seviye Belirleme Sınavları konusunda öğrenci ve veliler üzerinde olumsuz etki yaptığı ifade edildi.
 
YETKİ YENİDEN VERİLDİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın HEM’lere kurs açma yetkisini yeniden vererek dershanelerle ilgili kapatma projesini adım hayata geçirdiği ortaya çıktı. Bakanlık 25 Ekim 2013’te HEM’ler ile valiliklere yeni bir yazı gönderdi. 2008’deki kapatma talimatının yürürlükten kaldırıldığı duyuruldu. Buna göre kapatılması planlanan dershanelerin işlevlerini Halk Eğitim Merkezleri’ndeki bu kursları üstlenecek.
 
Bakanlığın halk eğitim merkezleri bünyesinde sınava hazırlık kurslarının tekrar açılmasını sağlayan yazısında şu ifadeler yer aldı: “HEM müdürlüklerince açılan seviye belirleme sınavlarına hazırlık, örgün eğitime destek, Türkçe, matematik gibi kursların açılmaması, ÖSS hazırlık, Anadolu liselerine hazırlık, yatılılık ve bursluluk sınavlarına hazırlık gibi kursların ise kontrollü bir şekilde düzenlenmesine dair ilgide kayıtlı yazı yürürlükten kaldırılmıştır.”
 
Totaliter anlayış var
 
Güven Dershane Sahipleri (GÜVENDER) Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı 4 bin dershaneden sadece 50’sinin özel okula dönüşebileceğinin altını çizdi. Kılcı, “Dershanelere teklif ben senin dönüşmeni istiyorum. Özel sektör mantığını bir kenara bırakıp totaliter anlayışla senin şu kalıba girmeni istiyorum deniliyor. Ya kaçak ya da kapanırsın anlayışı var. Bu yatırımın çöpe gitmesi ya da kontrolsüz alana gitmesi demek. Dershane öğretmenlerinin sadece 5 yıllık olanlarını alacaklar. Bunlardan da mülakattı geçenler bakanlık bünyesine geçecek. Peki 5 yılını doldurmayanlar, mülakatı geçemeyenler bunlar ne olacak? Bunlarda işsizlikle karşı karşıya kalacak Özel ders veren gruplar ortaya çıkacak.  Bunlardan da sadece maddi imkanları olanlar yararlanacak” ifadelerini kullandı.
 
İhtiyacın bir sonucu
 
Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel: Elbette ki HEM’lerin ve okulların yeniden kurs açması destek eğitimine olan ihtiyacın bir sonucudur. Dershaneler köklü bir geçmişe sahiptir ve zaman içerisinde başarılı bir öğretim programı oluşturmuşlardır. Bunun yerine başka kurumlar gelecekse bunlar neden kapatılıyor? Bakanlık buralara harcayacağı parayı dershanelere dar gelirli aileleri göndermek için kullanabilir.
 
MEB’in uygulaması bir çelişki
 
Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü: MEB’in uygulaması bir çelişki. Dershaneleri kapamaya çalışıp kendi kurslarını açıyor. Demek ki özel kurslara dair bir ihtiyaç var. Bakanlık kapatılan kursları tekrar açmakla dershaneye, özel kursa olan ihtiyacı tescilledi. HEM’lerin açtığı kurslara öğrenciler rağbet göstermez. Bakanlık bir taraftan kendisi bu hizmeti versin bir taraftan da dershaneler faaliyetlerine devam etsin. İsteyen öğrenci bakanlığın kursuna gider isteyen de dershaneye. Bu yönde hareket edilmesi daha gerçekçi bir yaklaşım olur. Bu kurslarda öğretmenler ek ücret almadan bu işi yapmayacak. Öğretmene verilecek ek ücret öğrenciye de yansıyacak.
 
Sektör temsilcileriyle görüşülmedi
 
Özel Dershaneler Birliği Derneği, Güven Dershane Sahipleri Derneği, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği ile bazı illerdeki dershane birlikleri ortak basın açıklaması yaptı. Temsilciler, hükümetin ‘kendileriyle görüşüldü” iddiasını yalanladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
 
“Hükümetin, yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutumla, sektör temsilcileriyle hiç görüşmeden hatta yok sayarak mevcut özel okulların sürdürülebilir olmadığı ortadayken, okula dönüşümü tek alternatif gibi sunması, dönüşemeyenleri kapatması olasılığı, beraberinde bunlara yönelik tasarrufun niteliğine ve içeriğine bağlı olarak bir dizi hukuksal uyuşmazlıkları da beraberinde getirecektir. Fırsat eşitliği sağlamak adına fırsat eşitsizliğini artıracak ve daha çok kargaşa yaratacak bir düzenlemenin muhatabı olmamak, ulusal ve evrensel hukuk içinde haklarımızı savunmak durumunda kalmayacağımıza inanmak istiyoruz.”
 
TEPKİLER...TEPKİLER...
 
Doğulu çocukların umut kapısını kapatmayın
 
Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner: Dershaneler Şırnak’tan Hakkâri’den, Diyarbakır’dan üniversiteye yeni bir dünyaya adım atması için bir umut oluyor. O umut kapılarından bir kapıyı kapatmamak lazım, söndürmemek lazım. Doğu illerinde terör örgütü en çok dershaneleri ve etüt merkezlerini yakıp yıkmaya çalışıyor. Bu alanda terör örgütüne yardımcı olunmaması gerekir. Dershanelerin kaldırması durumunda veliler alternatif bulma yoluna gidecek. Ya okuldaki öğretmenlere para vererek kurs alacak. Dershanelerin verdiği fonksiyon mutlaka yasa dışı yollardan veya başka yollarla kapatmaya çalışacaklardır.
 
Siyasi çekişme yapılmamalı
 
Eğitim uzmanı Cihat Şener: Dershanelerin kapatılması durumunda kaosun yaşanır.Dershanelerin kapatılma süreci tamamen rastgele ve politik ilerliyor. Bu işin zorla yapılması doğru değil. Yeni sorunlara yol açacaktır. Siyasi çekişme konusu yapılması hiç doğru değil. Mezun olan veya okuyan öğrenciler çok kötü etkilenir. Ben çocuklara üzülüyorum. İş MEB’e düşüyor. Ciddi bir yenilenme hareketine girer öğrencilerin ihtiyacı olan bilgileri öğrencilere aktarır ve o sınavlara göre öğrenciler yetiştirilirse öğrenciler dershaneye gitmez.
 
Matematik evleri çoğalır
 
Tüm Eğitim Müfettişleri Derneği (TEMDER) Genel Başkanı Abdullah Karakuş: Dershanelerin ‘oldu bittiyle’ kapatılması büyük sıkıntılara yol açar. Dershanelerde özellikle orta ve alt gelir grubundaki ailelerin çocukları sınavlara hazırlanıyor. Dershanelerin kapatılmasıyla merdiven altı kurumlar artar. ‘Matematik evi, fi­zik evi, kimya evi’ gibi yapılanmaların önüne geçilemez.
 
İmece usulü ders
 
İzmir Özel Dershaneler Birliği Derneği (İzÖzDer) Başkanı Sezai Özel: Halkın yüzde 70’i dershanelerin kapatılarak özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesine karşı. Eğer bizler kapatılırsak her ev dershane olur. Dershaneler yer altına girer ve yersaneler doğar. Eğitim sisteminde fırsat eşitsizliğinin bulunması nedeniyle dershanelere ihtiyaç duyuldu. İyi bir okulda okumak isteyen ve maddi durumu yerinde olmayan çocuklar için bizler dershanelerde imece usulü ile özel ders veriyoruz” diye konuştu.
 
Günay: Dershane kapatma en son iş
 
Eski Kültür Bakanı AK Parti Milletvekili Ertuğrul Günay, dershaneleri kapatmanın ësondan başa doğru gitmekí olacağını dile getiren Günay, “Kapatmak, iyi sonuç almamızı sağlamazî dedi.  Milli Eğitimíde genel bir yapısal iyileştirmeye ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Günay, “Öğretimin içinde bu kadar sorun var iken dershanelerden başlamak bence biraz tersinden işi sonuçtan başlamak gibi geliyor.” dedi.
 
Özel dershanelerin, bugünkü eğitim sisteminin eksikliklerinin yarattığı ihtiyaçtan doğduğunu aktaran Günay, ìO ihtiyaçları ortadan kaldırmadan dershaneleri kaldırmaya kalkarsanız işi yanlış tarif etmiş olursunuz. O yüzden yanlış bir gündem üzerinde tartışıyoruz. Bu yapısal düzenlemeleri yaptıktan sonra zaten dershaneler ihtiyaç olmaktan çıkar.”
 
‘Eğitim üzerinden siyaset’
 
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam: “Eğitim üzerinden siyaset yapılan bir tasarı olarak görüyorum. Eğitimin temel sorunlarına çözüm bulamayan iktidar, sanki bir fırsat eşitsizliği varmış gibi gösteriyor. Tam tersine bu sistem devam ettiği sürece dershane ve etüt merkezleri, bu imkanlara erişemeyen çocuklara fırsat eşitliği sunmaktadır. Eğitim sisteminin öncelikle dershanelere ihtiyaç duymayacak bir yapıya kavuşmasını sağlamak lazım.”(Bugün)
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER