Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, "Sınavın zor alacağı söylentileri sizi korkutmasın. Unutmayınız ki sınav zorsa herkes zordur, kolaysa herkese kolaydır. Sınavın zor olması durumunda bir okula örneğin 80 netle ancak girilebilirken, sınavın kolay olması durumunda aynı okula 90 netle girilemeyebilir. Üstelik zor sınavlar çalışanla çalışmayanı ayırdığından her zaman düzenli çalışan öğrenci için avantajdır. Son dönemde bu söylentilere kulaklarınızı tıkayıp çalışmaya devam ediniz" dedi.
Sınavla öğrenci alacak LGS (Liselere Giriş Sınavı ) 02 Haziran 2018 tarihinde yapılacak. Her geçen gün öğrenciler sınava bir adım daha yaklaşıyor. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, öğrencileri başarıya ulaştıracak önerileri maddeler halinde sıraladı;
Ø Sınavda sorumlu olduğunuz derslerle ilgili son tekrarlara başlayınız
Düzenli tekrar yapmak için her dersle ilgili sene başından bu yana işlediğiniz, tekrar yapmanız gereken konuları günlere bölerek bir tekrar programı oluşturunuz. Tekrar programınızı bir güne en fazla üç ders çalışacak şekilde oluşturunuz.
Örneğin;
1. Gün : Matematik, TC, İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
2. Gün : Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Türkçe
Bu çalışma yöntemi ile her derse iki günde bir sıra geleceğinden her ders için çalışmanız gereken konuları da 60 güne değil, 30 güne bölmeniz gerekir.
- Tekrar programı uygularken sözel dersler için önce tekrar edeceğiniz konuyu, kitap sayfalarını çevirerek gözden geçirin daha sonra konu ile ilgili test çözün.
- Sayısal dersleri tekrar ederken önce derste tutmuş olduğunuz notları ve soru çözümlerini inceleyin. Daha sonra test çözümü yapın.
Ø Çok değil kaliteli soru çözün.
Test çözmenin amacı bir konu ile ilgili eksiğinizi ortaya çıkarıp gidermektir. Dolayısıyla soru çözümünde önemli olan yanlış çözdüğünüz soruların doğrusunu öğrenerek eksiğinizi gidermenizdir. Sizi başarıya taşıyacak olan da budur. Ancak öğrencilerin çok büyük bir bölümü testi çözdükten sonra kaç doğru, kaç yanlış yaptıklarına bakıp çalışmayı bitirmektedir. Sınavı kazananlar daima yanlışlarının üstüne gidip düzeltenlerdir. Sonuç olarak 300 soru çözeceğinize 100 soru çözün ama tam çözün.
Ø Bu yıl uygulanacak Lise Giriş Sınavının TEOG'dan farkı ölçme sınavı değil seçme sınavı olmasıdır
Seçme sınavlarının en büyük özelliği ise; neden-sonuç ilişkisi kurabilme, verilmeyeni algılayabilme, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerilerini kullanabilme gibi üst düzey yeterlilik gerektirecek sorulardan oluşmasıdır. LGS'ye hazırlanırken geçmiş yılların TEOG ve SBS sorularını çözerek sınava hazırlanmak sizleri yanıltacaktır. LGS'ye etkin hazırlanmak için internetten PİSA ve TIMSS sorularını indirip çözmeye çalışın. ALES sınavlarını indirip işlediğiniz konularla ilgili olanları çözün. Hatta eski yılların OKS ve LGS sorularını kullanabilirseniz gireceğiniz sınavın mantığını görebilirsiniz. (Geçmiş yılların OKS ve LGS sorularının bağlı olduğu müfredatla bu günkü müfredat farklıdır. Bu nedenle sadece işlediğiniz konularla ilgili sorulara bakmanız gerekecektir.
Ø Deneme sınavlarında süre tutun
Bu sene uygulanacak LGS'nin birinci oturumunda 20 Türkçe, 10 TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Yabancı Dil ve 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. Birinci oturum için 75 dakika süre verilmesi ihtimali yüksek. İkinci oturumda 20 Matematik, 20 Fen Bilimleri sorusu sorulacak. Bu sınav süresinin 60 dakika olma ihtimali yüksek. İki oturum arasında kısa bir ihtiyaç molası verilecek. Sizlerde evde uyguladığınız deneme sınavlarında süre kullanımına dikkat ederek süre kullanma alışkanlığı edininiz. (Nisan ayında kılavuz yayınlandığında oturum süreleri belirtilecektir.) Haftada iki tane deneme sınavı çözünüz. Son dönemde çözeceğiniz deneme sınavları genel tekrar yapmanızı ve geçmiş konularla ilgili eksiklerinizi daha kolay bulup gidermenizi sağlar. Sınavlarda üç yanlış bir doğruyu götürecektir.
Ø Çalışmalarınızı belirli bir program dahilinde yürütünüz
Son iki aya özel hangi gün saat kaçta hangi dersleri çalışıp, hangi saatlerde dinlenebileceğinizi, hangi gün hangi saatte deneme sınavı çözeceğinizi net olarak gösteren bir çalışma programı yapın ve programınıza ne olursa olsun sadık kalın. Böylece zihinsel ve psikolojik olarak çalışmaya hazır hale gelirsiniz. Aksi halde sürekli ertelemeye meyilli olacaksınız. Çalışma saatlerinizi mutlak siz belirleyin. Ancak her oturumunuzu iki saat sürecek şekilde planlayınız ve çalıştığınız sürece odadan çıkmayınız. Sadece ilginizin dağıldığını hissettiğinizde masadan kalkmamak kaydıyla kalemi, defteri bırakıp beş dakika ara verebilirsiniz. İki saat çalıştıktan sonra bir saat ara vermeden yeniden çalışmaya başlamayınız. Çalışmaya bir saatten fala devam ederseniz beyniniz öğrenmeyi durduracaktır ve siz boşuna çalışmış olacaksınız.
Ø Son olarak çalışma odanızı yeniden düzenleyiniz.
- Bir dersle ilgili tüm dokümanlarınızı üst üste bloklarsanız çalışmaya başladığınızda sağda solda aramak zorunda kalmazsınız.
- Verimli çalışabilmek için bilgisayarınızı sadece çalışma amacınıza hizmet edecekse açık bırakın, aksi halde kapatın.
- Cep telefonunuzun çalışmanızı bölmesi için çalışma süresince uçak moduna alın veya tamamen kapatın.
- Unutmayın yaptığınız çalışmaya siz ne kadar saygı gösterirsenis, çevrenizde o kadar saygı gösterecektir.
- Çalışma odanızı sık sık havalandırınız. Öğrenme beyinde gerçekleşir ve vücudunuzun kullandığı oksijenin %25'ini beyniniz kullanır.
- Çalışma masanızda daima su bulundurunuz. Vücuttaki susuzluğa ilk tepkiyi veren organ beynimizdir.
- Çalışma aralarında bol oksijen almak için odanızın camını açıp müzik eşliğinde dans edebilir veya bahçede yürüyüş yapabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2018, 22:46