İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM ETÜD BESLENME OKUL AÇIKLAMASI YAPTI.

Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesinin ardından İstanbul’da 19 ilköğretim okulunda daha önce hayata geçirilen etüt ve beslenme uygulamasına son verildi.

İSTANBUL MİLLİ EĞİTİM ETÜD BESLENME OKUL AÇIKLAMASI YAPTI.


İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü açıklam ayaptı.
6287 Sayılı Kanunla mevcut ilköğretim okulları; 2012–2013 eğitim öğretim yılından itibaren “ilkokul”, “ortaokul” ve “imam-hatip ortaokulu” adlarıyla dörder yıllık okullara dönüştürülmüştür.

Bu dönüştürme işlemleri çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19.06.2012 tarih ve 9601 sayılı makam olurlarıyla, İstanbul ilinde açık bulunan ve çalışan anne-babaların çocuklarının öğrenim gördüğü 19 adet Etüt ve Beslenme İlköğretim Okulu’nun statüsünün de 2012–2013 eğitim öğretim yılından itibaren “ilkokul” ve “ortaokul” olarak düzenlenmesi ve bu okullara adrese dayalı kayıt sistemiyle öğrenci alınması gerektiği bildirilmiştir.
Bu düzenleme ve dönüşüm kapsamında “ilkokul” ve “ortaokul” olarak eğitim öğretime devam edecek Etüt ve Beslenme Okullarına kura ile değil, adrese dayalı kayıt sistemine dayalı olarak öğrenci alınacak olup, okullarımızın mevcut öğretim şeklinde bir değişiklik olmayacak; bu okullarımızın 2, 3 ve 4. sınıfları ile 6, 7, 8. sınıflarında okuyacak olan çocuklarımız eğitimlerini aynen sürdüreceklerdir.
Ayrıca; bu uygulamada kura ile öğrenci alma işlerine son verilmiştir. Daha önce çevresinde bulunan çocukların kaydolamadığı bu okullara, okulun bulunduğu çevrenin öğrencileri adrese dayalı kayıt sistemine göre kaydolma imkânı bulacaktır. İlkokul birinci ve ortaokul birinci sınıflarına öğrenci alımları adrese dayalı kayıt sistemine göre yapılacaktır. Ön kayıt için yatırılan ücretler, velilere iade edilecektir. 19 okulumuzda öğrenim gören yaklaşık 20.000 öğrencimiz bu uygulamadan etkilenmeyecek, üç yıl içerisinde bu çocuklarımız mezun oluncaya kadar mevcut koşullarda eğitim öğretimlerine devam edeceklerdir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 


 

Uygulamanın yeni eğitim sisteminin yarattığı “okul açığı” nedeniyle kaldırıldığı belirtildi. Yeni uygulamanın sadece birinci sınıfları kapsadığı, ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerin etüde devam edeceği kaydedildi. Galatasaray İlköğretim Okulu’nun yanı sıra İstanbul’da 8’i Anadolu yakasında olmak üzere 19 okul daha birinci sınıf ile anasınıflarına öğrencilerini kurayla alıyor ve 17.50’ye kadar eğitim veriyordu. Çalışan annelerin “gözdesi” olan okulların yıllık ücretleri de 10 taksitle bin 850 TL’ydi.

8-15 Haziran tarihlerinde önkayıt yapılan bu okullar için dün noter huzurunda yapılacak kura çekimine giden aileler, bir sürprizle karşılaştı. Çünkü kura iptal edilmiş, okullarda etüt ve beslenme uygulaması kaldırılmıştı. Yeni eğitim sisteminin yarattığı okul ihtiyacı nedeniyle okullarda tam gün değil, öğlenci ve sabahçı olmak üzere ikili eğitim yapılacaktı.

KAYITTA SINIRLAMA

Yetkililer bundan sonra etüt ve uygulamalı okul olmayacağını söylerken, kura için ailelerden alınan 100’er TL’nin iade edileceğini belirtti. Bir başka değişiklik de bu okullara artık yalnızca ikamet adresi tutan çocuklar kayıt yaptırabilecek. Oysa Anadolu yakasında otursa bile aile isterse Avrupa yakasındaki okulun kurasına katılabiliyordu. Bu okulların kurasına her yıl 4 binin üzerinde veli katılıyordu. TEPKİ YAĞDI Veliler okullardaki uygulamanın son bulmasına tepkili. Veliler. okulları özellikle çalışan annelerin tercih ettiğini söyleyerek, “Gözümüz arkada kalmadan işimize gidebiliyorduk. Üstelik de çok uygun fiyata çocuğumuz hem eğitim alıyor hem de derslerini okulunda yapıyordu” dedi. Aileler, bugün il milli eğitim müdürlüğü önünde protesto eylemi yapacak

TEPKİ YAĞDI

Veliler okullardaki uygulamanın son bulmasına tepkili. Veliler. okulları özellikle çalışan annelerin tercih ettiğini söyleyerek, “Gözümüz arkada kalmadan işimize gidebiliyorduk. Üstelik de çok uygun fiyata çocuğumuz hem eğitim alıyor hem de derslerini okulunda yapıyordu” dedi. Aileler, bugün il milli eğitim müdürlüğü önünde protesto eylemi yapacak.

 

OKULUMA DOKUNMA EYLEMİ

Etütlü okullar ile ilgili statü değişikliği protestolara neden oldu. Değişikliği eleştiren bir grup veli, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. “Okuluma dokunmaî yazılı pankartlar açan topluluk, değişikliğin 30 bin ailenin hayatını olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.

İstanbul’un çeşitli semtlerindeki 19 Etüt ve Beslenme İlköğretim Okulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesiyle yapılan statü değişikliği velilerin protestosuna neden oldu. Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Prof.Dr. Kazım İsmail Gürkan Caddesi üzerindeki kapısında toplanan yaklaşık 100 kişi, üzerinde “Eğitime evet, yaptırıma hayırî , “Okulumuzu geri istiyoruzî , “Etüt beslenmeye evetî , “Okuluna sahip çıkî ve “Okuluma dokunmaî cümlelerinin yazılı olduğu dövizler açtı. Veliler zaman zaman, “Parasız bilimsel eğitimî , “Okuluma dokunmaî , “Eğitim şaşırma sabrımızı taşırmaî , “Eğitime evet yaptırıma hayırî ve “Müdür burayaî sloganları attı. Çalışan anne babaların çocuklarının tüm gün eğitim aldığı okulların, statü değişikliği ile yarı zamanlı eğitim veren kurumlar haline getirileceğini öne süren veliler, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i eleştirdi.

ÇALIŞAN KADIN VE ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKIN

Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Tülay Akgüç, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e seslendi. “Çalışan kadınlara ve onların çocuklarına sahip çıkınî başlıklı açıklamada “Milli Eğitim Bakanlığı’nın 28.11.1997 tarih ve 8983 sayılı yönergesi doğrultusunda resmi ve özel statüde kurulmuş bulunan Etüt ve Beslenme İlköğretim Okulları, anne ve babası çalışan öğrencilerin her türlü gereksinimlerini karşılamak amacıyla, anne ve babanın mesaide olduğu saatlerde eğitim ve öğretim hizmeti sunmaktadır. Sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında eğitim veren okullar, aynı zamanda zorunlu etüt derslerine de devam etmektedir. Çocuklar, etütte anne babasının gözü arkada kalmadan güvenilir ve onun için hazırlanmış eğitim ortamında öğretmenleri gözetiminde derslerine çalışmakta, folklor, bale, gitar ve satranç gibi etkinliklere katılmakta, bir sonraki günün hazırlığını okulda tamamlayabilmektedir. Herhangi bir statü değişikliği, başta çocuklarımız ve bizler olmak üzere yaklaşık 30 bin aileyi ilgilendiren bir karardır. Bu sebeple olumsuz bir karar alarak Eylül ayında bu 30 bin aileyi kaosa sürüklemeyin. Çalışan kadınlara ve onların çocuklarına sahip çıkınî dedi. Kararı protesto eden veliler genelgenin geri çekilmesini isteyen dilekçelerini yetkililere sundular. Yaklaşık 1 saat sloganlar atarak cadde üzerinde bekleyen topluluk daha sonra olaysız dağıldı.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet ÜNLÜ
Ahmet ÜNLÜ - 12 yıl Önce

Bu karar sayesinde büyük bir haksızlık ortadan kalkmış oldu. Bu okulların etrafında oturup trafik dahil bütün sıkıntısını çeken ancak bu okula çocuğunu gönderemeyen velilere yapılan haksızlık ortadan kalktı. Milli Eğitim Bakanını kutluyorum...

Selçuk Atilla PEKGİRGİN
Selçuk Atilla PEKGİRGİN - 12 yıl Önce

Bende seni kutluyorum Ahmet ÜNLÜ seninde çocuğun bu kurada çıkmadı herhalde. Bir ileri iki geri ile bu haksızlık ortadan kalktığını düşünüyorsunuz galiba bugün bana yarın sana unutma!

sermin
sermin - 12 yıl Önce

lütfen 147 nolu telefonu arayıp etüd beslenme okullarının kapatılmaması yönünde bildim yapıp durunu takip edin takip numarası veriliyorAhmet ünlü sizi kınıyorum

GÖKHAN ARMUTLU
GÖKHAN ARMUTLU - 12 yıl Önce

ÖNCELİKLE BİR KARAR ALINMIŞTIR.ANLAYIŞLA KARŞILAMIYORUZ FAKAT DİYELİMKİ KALŞILAYALIM. BİZİM KAZANILMIŞ BİR KURAMIZ VAR VE GEÇEN SENE ÇOCUĞUMUZ BU OKULDA ANASINIFINA GİTTİ. ( KURA İLE)BU SENE BİRİNCİ SINIFI NASIL İPTAL EDER BENİM KAZANILMIŞ BİR HAKKIMI NASIL GASP EDERLER İŞTE BEN BUNU ANLAYAMADIM. TAMAM ALMA FAKAT KURA İLE GEÇEN SENE ANASINIFINDA OKUYUP BU SENE BİRİNCİ SINIFA GİDECEK ÖĞRENCİLER NE OLACAK İŞTE BİRİ BUNU BANA ANLATSIN MAHKEMEYE VERMEK ZORUNDA KALACAĞIM BU GİDİŞLE:(

musa yılmaz
musa yılmaz - 12 yıl Önce

Etüd beslenme okullarının kaldırlması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığını kutluyorum. Böylece evi bu okullara yakın olup ta çocuğunu başka okullara göndermek zorunda kalan velilerin mağduriyeti giderilmiş oldu....

ersoy d
ersoy d - 12 yıl Önce

musa yılmaz ve ahmet ünlü. sizler çocuklarınızı bu okullara gönderemeyeceksiniz. kapatılmasına sevindiniz ama sizin için bir faydası olmayacak. işte hakları ellerinden alınan kişilere bu şekilde yaklaştığınız için yarın sizin haklarınız elinizden alındığında aynı şekilde karşılık bulacaksınız.

Hülya Çokşen
Hülya Çokşen - 12 yıl Önce

Çalışan anneler Etüt ve beslenme okullarının artmasını beklerken maalesef hiç kalmadı. Anlaşılan devletimiz kadınlar çalışmasın evde otursun çocuklarına baksın diyor. İyi güzelde nasıl hangi sosyal haklarla?

Atilla Kılıç
Atilla Kılıç - 12 yıl Önce

Bağzı arkadaşlar, keyfi karar için haklardan, adaletten bahsetmişler. Suriye için hükümetin istediği hakları, kendi vatandaşına çok gören bir hükümetden bahsediyoruz. Pazar günü Kadıköy de protesto yürüyüşü yapıldı. Bir sivil polis, yürüyen velilere çok tepkili , çocukları kullanıyorsunuz benzeri sözler ile bağırıyordu.Artık polisimiz bile vatandaşın değil iktidarın haklarını korur oldu. Hak hukuk artık T.C de yalan.Saygılar.


SIRADAKİ HABER