GÖREVLENDİRİLEN ŞUBE MÜDÜRÜ ASALETEN ATANABİLİR Mİ ?

Meb'de görevlendirilen şube müdürü asaleten atanabilir mi ?

GÖREVLENDİRİLEN ŞUBE MÜDÜRÜ ASALETEN ATANABİLİR Mİ ?

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı 950 şube müdürü kadrosu almış ve bu kadroları da İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine tahsis etmiştir. Anılan kadrolara görevlendirme yapılmasını istemiş,  görevlendirmelere ilişkin bir de genelge yayımlamıştır.

Şu anda birçok İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlendirmelere ilişkin çalışmalar yürütmektedir. Başta şube müdürü olarak görevlendirilmek isteyenler olmak üzere herkes bu görevlendirmelerin asalete dönüşüp dönüşmeyeceğini merak ediyor.

Görevlendirilen Personel Asaleten Atanabilirler?

Şube Müdürlüğüne görevlendirilen bu personelin şu anda yürürlükte bulunan Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre sınavsız atamasının yapılması mümkün değildir. Yürürlükteki mevzuata göre; Şartları tutan adaylar arasından  Ek-2 değerlendirme formuna  göre yapılacak değerlendirmeye göre alınacak kadronun üç katı kadar aday hizmetiçi eğitime alınmakta, eğitim sonrasında sınav yapılarak başarılı olanların ataması yapılmaktadır.

Peki Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliği değiştiremez Mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliği değiştirebilir. Ancak bu kadroların sınavlı atama hükmünü kaldıramaz. Bilindiği üzere Kamu Kurumların Görevde Yükselme Yönetmeliğine ilişkin esasları belirleyen bir üst çatı  yönetmelik vardır. Başbakanlık tarafından yayınlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında  Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik” tüm kamu kurum ve kuruluşların görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarının sınırları çizen ve ölçülerini belirleyen bir mevzuattır. Bu mevzuata aykırı olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları hükümler koyabilir. Bu yönetmelikte şube müdürlüğü sınavlı bir yönetim kademesidir. Dolayısıyla bu yönetmelik değişmeden MEB kendi yönetmeliğini bu yönetmeliğe aykırı olarak değiştiremez.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında  Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik değiştirilemez mi?

Bu yönetmeliğin değiştirilmesi de çok zordur. Birincisi tüm kamuyu etkileyecek böyle bir değişikliğin tüm kamu çalışanları tedirgin edeceğinden bu değişikliğe çok sıcak bakılacağını zannetmiyorum. İkincisi ise ve daha önemli bir konu ise mahkemelerdir. Benzer değişikliğin daha önce “sosyal güvenlik merkez müdürleri”  “yurt müdürleri” ve “ilçe müdürleri” açısından sınavsız hale getirilmesi yakın zamanda Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Şu anda bu şekilde atanan müdürlerin iptal edilmesi gerekmektedir.Dolayısıyla sınavsız atamaya ilişkin yönetmeliğin mahkemelerden dönmesi kuvvetle muhtemeldir.

Sınav+ Mülakat Olur Mu?

Yine eğitim çalışanları tarafından merak edilen mülakat konusu var.Bu konuda önümüze Danıştay çıkıyor. Danıştay’ın mülakat veya takdir puanı benzeri uygulamaları ilişkin olarak vermiş olduğu çok sayıda yürütmeyi durdurma kararı var. Ayrıca mülakat konusunda sıkı tedbirlerin uygulanmadığı durumlarının iptal gerekçesi olduğunu mahkeme kararlarında görebiliyoruz. Mülakatların somut deliller ile ispatlanması gerekmektedir. Bu açıdan mülakatlarda kamera zorunluluğu bulunmaktadır.

Bakan Yetkisi İle Atayabilir Mi?

Yine eğitimcilerin konuştuğu ve merak ettiği bir husus Bakan yetkisi ile İlçe Milli Eğitim Müdürü atamalarında olduğu gibi asaleten atama yapılıp yapılmayacağıdır. Sınavlı bir yönetim kademesine bakan yetkisi ile atama yapılamaz. Benzer süreç yine Milli Eğitim Bakanlığında yaşanmıştı. Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin ÇELİK görevden ayrılmadan önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76.maddesine dayanarak 1000’e yakın okul müdürü atamış mahkemeler ise tüm atamaları iptal etmişti.

Ayrıca Ömer Dİnçer’in yönetime bakışını az çok bilenlerin bizzat bakanın bu atamalara çok sıcak bakmayacağını. Bakan Dinçer görevlendirilen personellerden somut olarak iyi performans almadan asaleten atama yapmamaktadır. Göreve geldiği günden bu yana kendisinin bizzat görevlendirdiği genel Müdürlerinden, grup başkanlarından ve il milli eğitim müdürlerinden bir kısmını görevden almış yada yer değiştirmiştir.

Bakanın kendi uzmanlık alanın olanı yönetime bakışı geleneksel çizgiden farklıdır. Başbakanlık Müsteşarı olduğu dönemde hazırlamış olduğu Kamu Yönetim Reformunda radikal değişikler önermiş ve o dönemde bu değişiklikler çokça tartışılmıştı.  Profesyonel bir yönetim arzu eden Bakan’ın asaleten atamalar yerine sözleşmeli ve performansa dayalı yönetimi tercih edeceğini düşünmekteyim. Ancak şu andaki yapının bu çok müsait olmaması nedeniyle geçiş yapamamaktadır.

Peki Görevlendirmeler Ne Olacak?

Şu anda en iyimser senaryo görevlendirmeler mümkün olan uzun süre devam etmesidir.

 

MemurdanNET Analiz

M.Hüseyin ÖLMEZ

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER