DERSİ KAÇIRDIM DÖNEMİNİ BİTİREN UYGULAMA

Dersler ve müfredat internete taşınıyor

DERSİ KAÇIRDIM DÖNEMİNİ BİTİREN UYGULAMA
Bakanlık “e-müfredat” ve “e-ders” uygulamasını hayata geçiriyor. Talim Terbiye Kurulu Başkanı “Öğrenci dersi dinleyemeyebilir. İnternetten telafi edebilecek. 7-8 ay içinde sistem geliştirilecek” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, dersleri kaçıran veya ek bilgi edinip kendini geliştirmek isteyen öğrencilere yönelik internet üzerinden ders anlatımına ilişkin yeni bir sistem hayata geçiriyor. Öğrenciler bir derse gidememeleri veya derse gidip anlamamaları veya dinleyemedikleri durumlarda aynı dersi internetten izleyebilecek. Sisteme ilişkin hazırlıklar sürüyor, 8 ay sonra hayata geçirilmesi planlanıyor.

Türkiye Özel Okulları Birliği Derneğince düzenlenen 12. Eğitim Sempozyumu, Antalya’da başladı. Yarın sona erecek toplantıda 4+4+4 sistemi ve dijital eğitim konuları ele alınıyor. Toplantıya çok sayıda MEB bürokratı da katıldı. MEB’in “beyni” olarak kabul edilen ve eğitim programlarını hayata geçiren Talim-Terbiye Kurulu’nun Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, eğitimde devrim olaran nitelendirilen yeni bir projeye ilişkin bilgiler verdi.

İnternetten ders

“e-müfredat” ve “e-ders” sistemi, artık öğrencilerin her türlü dersi internetten izleyebilmesini hedefliyor. Dersi kaçırma dönemi ve derste sınıfta olsa bile sıkılıp dinleyememe durumunda internetten telafi edebilecek. Okullarda devamsızlık sınırı olduğudan, öğrencilerin tüm dersleri internetten izlemelerinin de önüne geçilecek. Öğrenciler kaçırdıkları dersleri internetten takip edip izleyebilecek. Tüm dersler için videolar, animasyonlar ve programlar da hazırlanacak. Müfredat içerisindeki konular detaylı şekilde basit bir dille anlatılarak öğrencilere destek sağlanacak. Bu sistemle dershane sistemine de büyük darbe vurulması planlanıyor.

Konuya ilişkin bilgi veren TTK Başkanı Emin Karip, 21. yüzyıla ayak uydurmak zorunda olduklarını ifade ederek, “Artık 6-7 yaşındaki çocuklar bize cep telefonu, bilgisayar öğretiyor. Böyle yetişen bir nesilin önünde interneti kullanmazsanız olmaz” dedi. Zihinsel dönüşüm gerektiğini ifade eden Karip, “Apple Store’den diğer windows gibi yazılımlardan milyarlarca uygulama indiriliyor. Dünyadaki çağdaşları ile rekabet edecek bir kuşak geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Özellerde 2-3 ay içinde

MEB’in dijital çağa ayak uydurmak zorunda olduğunu vurgulayan Karip, “e-müfredat” ve “e-ders” sistemine ilişkin şu bilgileri verdi, “Öğrenciler için elektronik içerikler sunuyoruz fakat bu elektronik içeriği iyi yönetemezsek internet dünyasında kayboluruz. Öğrenci o anda dersi kaçırabilir ama dersi telafi edebilir. Derse gelemeyebilir. Bu sistemde dersler olabilir. Videolar olabilir. Farklı elektronik içerikler olabilir. Sosyal eğitim platformu bir takım sınırlılıklar olsa da 8 ay içinde sistem gelişecek. Materyaller artacak. Şu anda sistemde 44 bin görsel materyal var. 2 bin işitsel materyal ve 400 bilim ve teknik dergisi var. Şu anda yeni dergi anlaşmaları yapılıyor. TÜBİTAK’ın Bilim veTeknik Dergisi artık çocuklara ücretsiz olacak. 2 bin eğitsel video var. 400 e-kitap 50 e-içerik portalı var. E-içerik ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Özel okulların da ulaşımı için altyapı oluşturuluyor. Sanırım önümüzdeki sürede 2-3 ay zaman içinde bu da gerçekleştirilebilir. e-ders içerisinde akıllı tahtada ders anlatan öğretmen videoları olacak, deneyler olacak. Her türlü görsel uygulamalar yeni bilgi güncellemeleri ile olacak...”
 

Sütlü yarıyıl başlıyor

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 16 milyon öğrenci, 11 Şubat Pazartesi günü 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısına başlayacak. Okul Sütü Programı kapsamında Pazartesi gününden itibaren öğrencilere süt dağıtımı yapılacak. 2012-2013 eğitim-öğretim yılının 17 Eylül 2012’de başlayan ilk yarısı, 25 Ocak 2013 Cuma günü sona ermişti. Örgün eğitimdeki 831 bin 148 öğretmen ve 15 milyon 854 bin 277 öğrenci, 16 günlük tatilin ardından 11 Şubat’ta okullarına dönecek. Program kapsamında ülke genelinde resmi ve özel okullar ile azınlık okullarının, ana sınıfları ile ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında bulunan 6 milyon 290 bin 977 öğrenciye her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri UHT koşullarında paketlenmiş 200 mililitre pastörize süt dağıtılacak. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Okul Sütü Programı’nda geçen yıl bazı öğrencilerde süt şekerinin bağırsakta indirilememesinden kaynaklan laktoz intoleransının yaşandığını hatırlattı. Kocabıyık, ”Velilerden, çocuklarında süte karşı herhangi bir alerji, laktoz intoleransı tespit edip etmedikleri ya da çocuklarının böyle bir sorunu varsa süt verilip verilmemesiyle ilgili izin formu alıyoruz” dedi.

‘Okula başlama 69 ay olmalı’

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, 4+4+4 sistemi ile çocukların okula başlama yaşının 60-66 aya indirilmesini erken bulduklarını ve yeniden 69 aya çıkartılması gerektiğini söyledi. Günal, özel okullara girişin de sınavla gerçekleşmesini istedi. Gülan, 2012- 1013 eğitim ve öğretim yılının birinci yarısında ilk kez uygulanan 4+4+4 sisteminde 60 veya 66 aylık çocukların 1’inci sınıfa başlamasını erken bulduklarını söyledi.

‘Öğrenciye soralım’

Günal, ilk günden bu yana sürekli en az 69 ayını tamamlayan öğrencilerin ilkokul 1’inci sınıfa başlatılmasını, okul öncesi eğitimin en az 1 yıl zorunlu olmasını, bunun yanısıra 36 ayını dolduran tüm çocukların kademeli olarak okul öncesi eğitim imkanına kavuşturulmasını savunduklarını açıkladı. Tüm özel okulların kabusu haline gelen e-okul sisteminde ciddi esneklikler sağlanmasını, ya da özel okullara bu sistem dışına çıkma hakkı verilmesi gerektiğini savunan Cem Gülan, “Özel okullarla ilgili kritik kararların alınması aşamasında iletişimin daha kuvvetli gerçekleşmesini diliyoruz. Aksi durumlarda tüm samimiyetimle ifade ediyorum bazen tahammül sınırlarımızı zorlayarak üzülüyoruz ve gocunuyoruz” dedi. Kıyafet yönetmeliğine ilişkin görüşlerinin alınmadığını da belirten Cem Gülan, serbest kıyafete ilişkin öğrencilerin de görüşünün alınması gerektiğini söyledi.

Engelli öğrenciye 386 lira burs

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören özürlü öğrencilere katma değer vergisi hariç olmak üzere bireysel eğitim için aylık 386 lira, grup eğitimi için 109 lira burs verecek. Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin, “2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, özürlü bireylerin destek eğitim giderlerinin bütçeden karşılanacak kısmına ilişkin olarak, bireysel eğitim için aylık 386 lira, grup eğitimi için 109 lira olarak belirlendi. Belirlenen tutarlar, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten, bu tutarları aşan kısmı ise ilgililer tarafından karşılanacak. Tebliğ, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olacak.

GAZETEVATAN.COM
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER