Pilot il Samsun’da "Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi" Canik 100. Yıl İlköğretim Okulu ile Bafra Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu 8. sınıflarına sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından veriliyor.
Samsun Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, bu eğitimin verildiği Canik 100. Yıl İlköğretim Okulu’nu ziyaret ederek, "Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi" dersine katıldı.
Dersi dinleyen ve ardından öğrencilerle sohbet eden Koç, MEB’in eğitimde yenileşme faaliyetleriyle ilgili çalışmaları çerçevesinde hazırlanan "Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi" projesini anlattı. Koç, Samsun’unun da aralarında bulunduğu 10 pilot ilde 20 okulda bu eğitimin verildiğini, başarıya ulaşılması halinde gelecek yıl ülke genelindeki tüm ilköğretim okullarının 8. sınıflarında bu dersin verileceğini söyledi.
Dersin isminin bile çocuklarda bir farkındalık oluşturduğuna dikkat çeken Koç, "Demokratik vatandaşlık ve insan hakları dersi denildiği zaman çocuklarda bir farkındalık oluşuyor. Çocukların bu derse ciddi bir özveriyle katılımı olacağını biliyor ve görüyorum. Bizim müfredatımızda mantalite değişti. Biz etkinliklerden hareket ederek başarıya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.
Her hafta ders kapsamında hangi etkinliğin yapılacağını MEB’in Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın açıkladığını belirten Koç, şöyle devam etti: "Derslerde dramaya dayanılarak yapılan etkinlikler karşılıklı iletişimi, yanlış tavır karşısında nasıl hareket edilmesi gerektiğini, hoşgörülü olmayı, birbirimizin haklarına saygı duymayı kapsıyor. Türkiye’de 20 okulda belirtilen etkinlik yapılacak ve onun değerlendirmesi her hafta doküman olarak bize bildirilecek. Eğer o etkinlikle istenilen davranışlar çocuklara aktarılmışsa bu etkinlik seneye oluşturulacak programda yer alacak ve Türkiye genelinde uygulanacak. Etkinlikte olumlu bir dönüş olmadıysa etkinliğin iptali ve yeni etkinlikler yani öğrencilerin daha duyarlı bir birey olarak yetişmesi için gerekli olabilen çeşitli etkinliklere yönelinecek."
-"SİZ BİZDEN DAHA ŞANSLISINIZ"-
Koç, çocuklara "Siz bizden daha şanslısınız, Bizden daha demokratik olacaksınız. Çünkü demokratik vatandaşlık ve insan hakları kültürünü sorgulamaya bu sıralardan başlıyorsunuz" diye seslendi.
Okul döneminde yazılıdan düşük not aldığında öğretmeninin yanına bile yaklaşmaya çekindiğini anlatan Koç, "sınav kağıdına bakabilir miyiz bile diyemiyorduk. Belki hakkımızdı ama biz o cesareti elde edemiyorduk. Şimdi sizler bu haklara tamamen sahipsiniz. Öğretmeniniz karşısında usul ve terbiye çerçevesinde her türlü konuda hakkınızı rahatça arayabilirsiniz. Bu hakların bilincine siz bu derste varıyorsunuz. Siz demokratik bir birey olmanın farkına yavaş yavaş varıyorsunuz. İnsan haklarının evrensel bir hak olduğunun bilincinde oluyorsunuz" diye konuştu.
Türkiye’nin bu derse ihtiyacı olduğunu ifade eden Koç, Türkiye’nin eskiyle kıyasladığında, demokratik vatandaşlık çerçevesinde çok iyi durumda olduğunu ve daha da iyi noktaya gelmesi için çocuklara bu yaşlarda Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersinin verilmesinin gerekli olduğunu sözlerine ekledi.
Öğrenciler ise bu ders sayesinde düşüncelerini özgürce ifade edebildiklerini, karşılarındaki insanları daha iyi anlayarak empati kurabildiklerini söyledi. Bazı öğrencilerin derslerle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "konuşmama hakkımızı kullanıyoruz" diye yanıt verdiler.
Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2011, 00:00