BİN TANE KÜRTÇE ÖĞRETMENİ YETİŞİYOR

Artuklu Üniversitesi Kürtçe'nin seçmeli ders olmasıyla birlikte, öğretmen açığını kapatmak için 1000 öğrenci yetiştiriyor Eskiden gizli saklı ilgilendikleri Kürtçe'yi artık garanti iş gören öğretmenler "Bu işten para kazanmak çok hoş" diyor

BİN TANE KÜRTÇE ÖĞRETMENİ YETİŞİYOR

 


Kürtçe'nin seçmeli ders olacağının açıklanmasının ardından "Eğitimini kim verecek?" sorusu gündeme geldi. Kürtçe dersleri için Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyacını karşılamak için eylül ve şubat dönemlerinde 500'er kişiden 1000 öğretmen mezun etmeye hazırlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü, şimdiye kadar yasaklı olan bir dilde devlet onaylı eğitim gören ve eğitim veren ilk kadroları bünyesinde taşıyor.
 
Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Adak (36): Şırnak, İdil'liyim. Kürt Dili Edebiyat Bölümü başkanıyım. İlahiyat Fakültesi kökenliyim. Türkİslam edebiyatı doktorası yaptım. Hayalimde hep Kürtçe'nin nasıl resmiyete döküleceği hususu vardı. Bölgedeki bütün üniversitelerde Kürdoloji bölümlerinin açılmalı. Korkunun giderilmesinin tek yolu, bu işin resmileşmesi.
 
"ARTIK NAZLANIYORUZ"
 
İbrahim Bingöl (38): Muş Vartoluyum. İngiliz Dili Edebiyatı ve Yunan Dili Edebiyatı mezunuyum. . . Devlet desteği olması dil konusundaki çalışmaları amatörlükten, profesyonel uğraşa dönüştürdü. Artık Kürtçe eğitim iş garantili bir alan.
 
Aydın Üneşi (50): 12 yıldır Kürtçe ders veriyorum. İlk Kürtçe kursları başladığında herkes korkarak geliyordu, ama şimdi meşru bir zeminde geliyorlar. Artık o korkuları duymak bir istisna. Eskiden zorla öğretmeye çalıştığımız Kürtçeyi şimdi nazlanarak öğretiyoruz.
 
SEÇMELİ DERS OLUMLU
 
Zülküf Ergün (32): Diyarbakır Liceliyim. 90'larda Kürt olmak, Kürtçe konuşmak, Kürtçe okumak, suçtu. Şu an devletin resmi kurumunda Kürt dili edebiyatı öğretmenliğini yaptığım için zevk alıyorum. Hele Kürtçeden para kazanmak ayrı bir hoşluk.
 
Mikail Bülbül (34): Mardin Kızıltepeliyim, yüksek lisans öğrencisiyim. 2002'de gramer çalışmalarından dolayı, Kürtçe öğretmenlik yaptığım için cezaevine atılan ilk öğretmenim.
 
Sait Ersoy (46): Diyarbakır Dicle'liyim. Kürtçe-Zazaca dersi veriyorum, master eğitimi alıyorum. Seçmeli ders olumlu ama Kürtçe mutlaka ilköğretimde eğitim dili yapılmalı. Bu sorun ancak iki dilli bir eğitimle çözülür. Kürtçe ders verecek öğretmenleri yetiştiriyoruz.
 
Bin kişinin önü açık
 
Prof . Dr. Kadri Yıldırım (Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü): Kürtçe seçmeli dersi, bizi anadilde eğitime götürecek çok sağlam bir köprü olarak görüyorum. Kürtçe dersini bizim ve Bingöl Üniversitesi'nin yetiştireceği öğretmenler verecek. Ders kitaplarını bitirme noktasındayız. Bakanlığın isteğiyle bir yıllık tezsiz yüksek lisans sınıfı açıyoruz. Bir yıl sonra bu öğrenciler Kürtçe öğretmeni olarak atanacak. Yani eğiteceğimiz 1000 kişinin önü çok açık. Şurası gerçek ki Kürtçe artık bir ekmek kapısı haline dönüşüyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
AYTEKİN ÇINAR
AYTEKİN ÇINAR - 12 yıl Önce

TÜRKİYE'Yİ TÜRKLER YÖNETENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR.İHANETİN BEDELİ MUTLAKA ÖDETTİRİLECEK TİR...

aytekin çınar
aytekin çınar - 12 yıl Önce

bu proje bölücü bir projedir kesinlikle uygulanmamalıdır. Zaten uygulayamazlar da deyim yerindeyse geniş bir kitle buna izin vermez...

NEJMİ TUT
NEJMİ TUT - 12 yıl Önce

asla böyle bir şeyin içinde olmam.allahaşkına bu yapılan açıkça ihanet.nedenmi benim işyerim olsa türkçe bilmeyen birini kesinlikle işe almam.peki bunlar bunu nerede kullanacaklar.geçiniz baştan palavra

SIRADAKİ HABER