Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, anaokulu sayısının 9 bin 482’ye, okulöncesi eğitim oranının da yüzde 99’a yükseldiğini açıkladı.
Bakan Özer, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılından itibaren kreşlerden para alınmayacağını da belirtti.
Hürriyet'in haberine göre Bakan Özer’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
"Göreve geldiğim zaman 3 yaştaki okullaşma oranı yüzde 9’du, 4 yaşta yüzde 16’ydı, 5 yaşta, yüzde 65’di. 2 bin 782 tane anaokulu vardı. 3 bin tane anaokulu yapmak için yola çıktık. 4 koldan gittik. Bir, yeni bina yaptık. İki, atıl binaları bakım onarımına geçip anaokuluna çevirdik. Üçüncüsü bizim sanat merkezleri akşama kadar boş. Orayı Kreş yaptık. Her okuldan boş olan kapasiteyi okulöncesine çevirdik. Dolayısıyla erişim de kolaylaştı. 1.5 yılda 6 bin 700 anaokulu yapmışız. Toplam 9 bin 482 oldu. 3 yaş yüzde 21’e çıktı. 4 yaş yüzde 42’ye çıktı. 5 yaşta olayı bitirdik. Yüzde 65’ten yüzde 99.9’a çıktı.
İllerde valilikler kanalıyla her yıl kreşlerden para alınıyordu. 50 lira, 100 lira, tam gün eğitim devam ediyorsa 400 yüz, 500 yüz, bin lira alan devlet okulları vardır. İşte abla istihdamı, çocuklara tuvalete götürmek için. Onların hepsini de kaldırdık. Yani bir sonraki eğitim öğretim yılında okulöncesi eğitimde hiçbir ücret alınmayacak.
Bakan Özer, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk aşaması olan TYT sınavının yılda birden fazla yapılması konusunda çalışmaların devam ettiğini de söyledi: “ÖSYM Başkanı’yken de bunu önermiştim. Çünkü TYT sınavı gerçekten bir ALES gibi genel becerileri ölçen bir sınav, ama AYT sınavı daha alan bilgisi temelli bir sınav. Dolayısıyla 11. sınıftan itibaren girebilme hakkı da sağlanabilir. Sadece son sınıfların değil, lise 3 ve 4’ün de girebileceği şekilde yılda 3 defa yapılabilir. Dolayısıyla sınav baskısı da az olur, öğrencinin en yüksek aldığı puan geçerli olur. Ama AYT sınavı yılda bir defa yapılır.”