Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bütçe verilmesi halinde 2-3 yıl içinde derslik ve öğretmen ihtiyacının karşılanacağını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin soru önergelerini yanıtlayan Dinçer, tüm okulların Fatih Projesi kapsamında olduğunu belirterek, ilk etapta etkileşimli tahta kurulumunun 3 bin 657 ortaöğretim kurumundan meslek liseleri hariç tüm liselerde 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla tamamlandığını söyledi. Dinçer, tüm okullara bir çoklu fonksiyonlu yazıcı, kamere, her sınıfa etkileşimli tahta, internet bağlantısı, her öğretmene tablet bilgisayar ve her öğrenciye e-kitap sağlanarak 2015 yılına kadar eğitim teknolojileri bakamından en ileri teknolojiyle donatılmasının planlandığını kaydetti.
Eğitim programlarının temel felsefesinin öğrencilerin hayata hazırlamak olduğuna işaret eden Dinçer, öğreneni merkeze alan programların uygulanması amacıyla öğretmenlerin hizmetiçi eğitimden geçirildiğini, düzenli olarak eğitim programlarının etkinliği ve uygulanabilirliğine ilişkin geri bildirimler alınarak programlar üzerinde güncellemeler yapıldığını bildirdi.
Dinçer, ''Dershane ücretlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesi konusunda herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır'' dedi.
2013 yılına ait öğretmen atamalarının eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde Ağustos ayında sonuçlandırılacağını belirten Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı personelinin aldığı ücretin diğer kamu kurumundan daha kötü olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını, öğretim yılı içinde göreve başlayan sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde öğretim yılı ödeneği verilmesi yönündeki taleplerinin Maliye Bakanlığı'na iletildiğini anlattı.
Dinçer, öğretmen dışındaki personele ek ders ücreti verilmesi uygulamasının sonlandırılarak ek ödeme verilmesi uygulamasına geçildiğini, bununla bakanlık personelinin maddi haklarında iyileştirme sağlandığını vurguladı. Dinçer, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçiş işlemlerinin devam ettiğini, sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasında sosyal haklar açısından fark bulunmadığını ifade etti.
-''Yüzde 100 okullaşma halinde 120 bin öğretmen ihtiyacı olacak''-
Dinçer, eğitim kurumlarında 127 bin 160 öğretmen ihtiyacı bulunduğuna işaret ederek, 2011 ve 2012 KPSS sonuçlarına göre atama bekleyen 295 bin 426 potansiyel aday bulunduğunu söyledi. Kadrolu öğretmenliğe atananların yüzde 78'nin eğitim fakültesi, yüzde 22'sinin ise diğer fakülte mezunlarından oluştuğunu kaydeden Dinçer, son 3 yılda öğretmen ataması yapılmayan branşın Japonca olduğunu söyledi. Dinçer, ''Şu anda eğitimde öğretmenle ilgili herhangi bir sıkıntı olmadı. Kadro arttıkça öğretmen ihtiyacımızı dolduracağız. Benim tahminim bütçe verilmesi halinde 2-3 yıl içinde derslik ve öğretmen ihtiyacının karşılanacağı doğrultusundadır'' diye konuştu.
Yüzde 100 okullaşma olması halinde 120 bin öğretmene ihtiyaç olacağını hatırlatan Dinçer, ''Halen o seviyeye ulaşılmadığı için öğretmen ihtiyacımız 120 bin değil. Geçen yıl 64 bin ücretli öğretmen istihdam edilirken, alınan tedbirlerle sayı ciddi oranda azaldı. Bu yıl 12-13 bin ücretli öğretmene ihtiyaç duyduk. Bu sayı önümüzdeki yıllarda azalacak. Dolaysıyla ücretli öğretmen uygulamasının sonuna geldik'' dedi.
-Alan değişikliği-
Öğretmenleri görevlendirirken oradaki öğrencilerin ihtiyaçlarını esas aldıklarını anlatan Dinçer, şöyle konuştu:
''A okulunda B alanında bir öğretmene ihtiyacımız varsa atamayı ona göre yapıyoruz. Bir öğretmen düşünün onun yan dalı var, yan dalına geçerek o okula gitmeyi tercih ediyor, ben de göndermişim. Şayet bulunduğu yerde yine eski alanına dönecek olursa orada o kadroyu doldurmuş olacak ve ben oraya atama yapamayacağım. İdari olarak bu doğru mudur- İyi niyetli yapılmamışsa böyle bir fırsatı vermek ahlaki midir- Alan değişikliği yapmış öğretmenler eski kadrolarına gitmezse, alan değişikliği talebini kabul etmeyeceğiz. Kanunun emrini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde haksız yönlendirmelerle mücadele etmek durumunda kalıyorum.''
Dinçer, devlet okullarında belirli orandaki velinin talep etmesi halinde bile ekonomik gelir düzeyinde farklılık olabileceğini tahmin edilerek forma nedeniyle ek yük getirilmesini uygun görmedikleri için kıyafet serbestliği getirdiklerini söyledi.
Bakan Dinçer, Erzurum'da bazı köy ilkokullarında dışarıda bulunan tuvaletlerin gelecek yıllarda yatırımlarla bina içerisine alınmasının planlandığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2013, 00:00
bakan soru önergelerine yanlış cevap verdivede konuşma yapamadı kağıt okudu