BAKAN DİNÇER : ÖĞRETMENİN İTİBARI PARAYLA ARTMAZ !

Bir televizyon programına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer “ Esti gürledi. Sendikaları ve öğretmenleri suçladı.

BAKAN DİNÇER : ÖĞRETMENİN  İTİBARI PARAYLA ARTMAZ !


 


Öğretmenin maaşı hizmetliden az mı sorusuna ?
DİNÇER "Malesef bunu diyenler sendikalardır "diyerek Eğitim Sendikalarına tepki gösterdi.
Öğretmen Hizmetliden Az Maaş alıyor deniyorsa bu konuyu sendikalar dile getiriyor diye düşünüyorum .Buna katılmam mümkün değil. Bu şekilde düşünen öğretmenler oldukça az sayıdadır. Bunun temelinde ise Belediyelerden Milli Eğitime geçen işçilerin ücretleri yer almaktadır. 
Eşit işe eşit ücret ve öğretmenlerin ücreti konusunda Biz öğretmenlerin toplum içerisindeki saygınlık ve itibarı noktasında ve ekonomik olarak hak ettikleri yerde olmadıklarını düşünüyoruz. Ancak bunun sadece "ULUFE VERİR GİBİ" olacağını, sadece ücret ile olacağını düşünmüyoruz. Öğretmenlerimizin her geçen gün veli ve toplum karşısında itibarı zayıflıyor. Öğretmenler odasına girdiği gibi oradan emekli olup giden öğretmenlerimiz var. Biz bu konuda stratejik bir yaklaşım tarzıyla öğretmenlerimizin kariyer ve ücret sisteminde ciddi değişiklik hazırlıkları yapıyoruz. Öğretmenlerimiz hak ettiklerini alacaklar.
 
 
SINIF ÖĞRETMENLERİ TEDİRGİN OLMASIN
 
Öğretmenlerimizin tedirgin olmasına gerek yok. Bu yeni programın başarısı onlara bağlı. Biz çocuklarımızı düşündüğümüzden fazla demeyim ama en az onlar kadar öğretmenlerimizi düşünüyoruz ve onların özlük hakları için, bunun altyapısı için çaba sarf ediyoruz.
 Sınıf Öğretmenleri tedirgin olamamalı. Onları mevcut görev yaptıkları yerde istihdam etmeye çalışıyoruz. Bir okulda sınıf öğretmeni fazlalığı varsa biz öğretmenimizi göndermek yerine daha fazla sınıf açarak okulda öğretmenimizi tutmaya çalışıyoruz. Bizim öğretmen fazlalığımız olmayacak.
 
Norm fazlası konusunda; Okullar bölünmüş olduğu için alan öğretmenleri aynı bölgede yer değiştirecek ya da okulunda ikili eğitim yapılıyorsa okulunda kalacak. Eğer okulu ilkokul olmuşsa hemen o bölgedeki diğer ortaokula gidecek, eğer okulu ikili eğitim yapıyorsa okulunda kalarak derslerine girecek. Maaşını tamamlamak içinde başka okullara gidebilecek. Eskiden de zaten maaş karşılığını tamamlamak için öğretmenler başka okullara gidebiliyordu. Bu tür uygulamaları daha önceden de hayata geçirmiştik.
 
ÖZÜR GRUBU TAYİNLER :
 
Özür deyince Eş durumu , sağlık ve güvenlik bunun içine girer.
 Özür grubundan tayin isteyecek öğretmenlerimiz veya hizmet yılını dolduran öğretmenlerimizin hepsi lütfen ferah olunuz. Ağustos ayında bütün ihtiyaçları giderecek tedbirleri aldık ve hazırlığımızı yaptık.
 
Eşine kavuşamadığını söyleyen öğretmenlerin sorunları lokaldir. Birkaç sorunu genelleme yapamayız.Birkaç gündür tv gazete ve internet sitelerinde Asker ve subaylarımızın eş durumu bilgisinin iptal edildiği söyleniyor. Bu bilgi nerden kaynaklandı bilmiyorum ama ilk defa bu yıl eş durumu atamalarını tüm bakanlıklarla birlikte bir koordinasyon içerisinde yapacağız.
Bundan önce farklı dönemlerde de atamalar yapılıyordu. Bunun tedbirini aldık. Genelkurmay başkanımızı ,adalet bakanımızı ve iç işleri bakanımızı ziyaret ederek bu durumu ben kendilerine belirttim. Bu atamaların bizden önce yapılmasını ve eş durumu mağduriyetinin yaşanmaması ve eğitimin başlamasından çok sonra tayin olmaması gerektiğini belirttim. Eş durumundan tayinlerde sıkıntılar yaşanmaması için, bizim bu talebimizi gayet anlayışla karşıladılar ve yerine getirdiler. Zannedersem bu atamaların çoğu yapıldı Ağustosta da biz yapacağız. Koordinasyon sorunu olmayacak . Endişe edilmesin.
 
 
SEÇMELİ DERSLERDE ÇEŞİTLİLİK GETİREREK DEMOKRATİK DAVRANDIK.

Din eğitiminde Avrupa daha katı.Resmi olarak Hristiyanlık dersi diye dersler veriliyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinin zorunlu olması Anayasal zorunluluktur. Bu dersin zorunlu olması aslında bir ihtiyaçtır. Biz Din Kültürü ve halak Bilgisi Dersinde bir dini öğretmiyoruz.
 Bir çok dinin, dinler tarihi gibi özelliklerini, sorumluluk ve toplumsal değerleri, ahalaki değerleri veren bir ders olarak da ders içeriğinde değişiklikler yapacağız. Ama bu değişiklik bu sen değil seneye olacak. Bu yıl diğer değişikliklere ağırlık verdik.
 Seçimlik dersler niçin bu kadar çoğaldı? Eskiden MEB tek bir sisitemi sunuyor ve bireylerin onu almasını istiyordu. Ama şimdi siyaseten daha demokratik olarak dersleri çoğalttık.
 
İmam Hatip Okulları için bir çok tartışma var. Bu okullar toplumsal olarak gerekliliğini kaybetmiş olan okullar değildir. Laikçi kesim Türkiye'de dini eğitimin sınırlandırılması için yaptığı çalışmalara karşı İmam hatipleri vatandaşın bulduğu bir çözümdü. Böylece biz farkında olmadan türkiyede ikili bir eğitimi yürüttük. Normalde İmam Hatipler matematik dersi görüyor olsa bile normal liselerden az görüyordu. Şimdi biz bunu değiştiriyoruz.Eşitliği sağlıyoruz. Lisedeki ortaokuldaki derslerin aynısını orada da görecek. Bu müslüman ülkelere biz bunu tavsiye ediyoruz. İmam hatip okullarının ne olacağı konusunda bir gözlem yapmaya ihtiyacımız var. Dolayısıyla İlkokullardaki seçimlik din dersleriyle İmam Hatip okulları üzerinde gözlem yapma şansımızı olacak Bu bir süreçtir. Baktık kki olumsuz etkisi var. O zaman İmam Hatipleri meslek okulları olarak tanımlayabileceğiz.
 
E kayıt sisteminde İmam hatiplerle ilgili yapılan şikayetler konusunda vatandaşımız bazı teknik ayrıntıları bilmiyor. E kayıt sistemi üzerinden biz kimin imam hatipe kayıt yaptıracağını bilmiyoruz. Vatandaşımız sözlü olarak okullara müracaat etmesi yeterlidir.
 Bir sorun yok. Önceden tespit etmek belli sıkıntılara yol açacağı için biz bir orta yol bulduk. Kimseyi kırmadan ve incitmeden sorunu çözmeye çalıştık. Şu anda İmam hatip okullarının 6-7 ve 8. sınıftaki Müfredatı belli değil. Bunu bizim belirlemiş olmamız gerekiyordu. Bu da yetmez alt sınıftan derslerin alınması vs hepsinin belirlenmesi gerekiyordu.
 Zamanımız çok dardı. Ara sınıflarda geçişi sağlamak için bu gerekli . Bunu ilerleyen dönemde çözeceğiz. Ancak 5’inci sınıflar için müfredatı belirleyecek kadar bir zamanımız olduğu için bunu yapamadık.
 
  
*Öğretmen atamaları konusunda açıklamalar yapan Dinçer, 2-3 yıl içerisinde öğretmen açığını kapatıp; sonraki yıllarda sadece emekli öğretmenlerin yerine atama yapılacağını belirtti. Bu sayının da yaklaşık olarak 10-15 bin civarında olacağını söyledi.
*Dinçer, toplam 700 bin kadrolu öğretmen olduğunu; 40 bin yeni atamayla birlikte bu sayının 740 bin olacağını belirtti.*Dinçer, yüksek lisans ve doktoraya başka ilde izin vermeyeceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Vehbi
Vehbi - 12 yıl Önce

Derse girmeyipte sendikal faaliyetler adı altında ellerde pankart/döviz vb. flamalarla sokaklarda fink atan eğitimciler, sayın Bakandan ağzınızın payını aldınızmı? Alayıp dinlemeden ahkamkesmeyin,sizin karşınızda çocuk yok.

zorbey
zorbey - 12 yıl Önce

Vehbi sen kötü bir öğrenciydin galiba...Öğretmenler ak parti döneminde aşağılandı.Bizim eğitim sistemimizin problemi, öğretmenlerin kalitesizliği derse girmeyişi vs.olamaz, ki ben sendikalı bile değilim.Gençlerimize kültür, sanat,spor imkanı sağlayamıyoruz.Hoyrat nesiller yetiştiriyoruz.Test çözün tercih yapın diyoruz.Ha durum başka ak parti yi seversin, belli, etrafına bak hangi gençlik hangi milli değer hangi kültür.Öğretmene küfretmekten de vazgeçin artık...

hakan
hakan - 12 yıl Önce

ama parasızlıkla düşürülür.

Vehbi
Vehbi - 12 yıl Önce

Zorbey hocam, ben ak veya gök parti vs. ilgim olmaz. Sadece sizlerin para üzerine kurulu önermelerinizin yanında sayın bakana hitap tarzlarınızı kınıyorum. Mesleğiniz icabı başımızın üstünde yeriniz var fakat hakedenlerin. Bir hizmetli ile kendini kıyaslayan öğretmenlerdende bir şey beklemek sanırım yanlış olur. Sadece sizler yksunuz bu teşkilatta, sizin sayınız doğal olarak fazla olduğu için bütün int. sitelerinde sizler varsınız ve tek yürek olarak talebinizde para para para. İsterizki 1960'lı yılların öğretmen ruhu yansısın ekranlara.Sizleri üzmek değil amacım. ARGE'lerde kaç tane yatan öğretmen vae biliyormusunuz? ergün bilgisayarlarda atari oynayanların sayısı da cabası.Birazda doğru yapılanarı desteklemek gerekmez mi? Örneğin yıladır kangren olan ekdersin GİHS vb. diğer hizmet sınıfarından kaldırılarak sadece öğretmenkere verilmesi, geçici görevle kebap yapanların iadesi vb. işler sizce uygun değilmiydi? Ama siz bunlarıda eleştirdiniz.

ahmet
ahmet - 12 yıl Önce

Ya arkadaşlar okuldaki bir şoför, bir hizmetli, bir vhki öğretmenden fazal alıyor, hepsi mi başka kurumlardan geçti.. sayın bakanım ben ya sağlık bakalığına ya da başka bakanlığa geçmek istiyorum.Tüm devlet kurumlarındaki bordroları ne olur bir karşılaştırın ya.. Gören de öğretmeni hem çok alıyor, hem de çok bağırıyor sanıyor.... İnsaf ya...

Müh.Öğretmen
Müh.Öğretmen - 12 yıl Önce

1996/1997 yılında sınıf öğretmeni olarak atanan ve bu mesleğe aşık olan bir ziraat mühendisiyim.Yakın zamanda değişik kurumlara geçen benim gibi arkadaşlarımın söylediği aynen şu:....Kurumumdaki 1 haftalık yorgunluğum, öğretmenlikteki bir ders saatinin yorgunluğundan daha az. Başka bir arkadaşım:bu ülkede en çok çalışan meslek gurubu sadece öğretmenlerdir...vs.Diyeceğim şu bu ülkede öğretmen kalitesi ile ilgili sorun var,eğitim sistemi ile de ilgili sorun var.sorunları say say bitmez.Ama asıl sorun merkezine öğretmenin konulmadığı ve öğretmenin aşağlandığı bir ortamda siz dünyanın en mükemmel eğitim sisteminide getirseniz kusura bakmayın ama avucunuzu yalarsınız.Başka bir şey daha hodri meydan tüm lisans ve lisans üstü memurları ,alanları ile ilgili sınava tabi tutalım.Yani öğretmenleri,doktorları,tüm branştaki mühendisleri,mimarları,veterinerleri hatta üniversitelerdeki araştırma görevlisinden profesörüne kadar ,polisleri...vs.tüm memurları alanları ile ilgili sınava koyalım.Bu sınavlarda kesinlikle en yeterli meslek gurubunun (Herzaman eleştirmeme rağmen)öğretmenler olduğunu görürsünüz.Eğer Sn.Dinçer kendine güveniyorsa gelsin bu önerimi dikkate alsın ve mecliste gündeme getirsin her sene bütün memurlar yeterlilik sınavına girsin.Yemiyor dimi Sn.Dinçer? Yemez de.Siz ancak boş boş konuşun.Sn. dinçerin hep örnek gösterdiği uluslararası sınavlarda başarı gösteren ülkelerin eğitimlerini inceleyelim.Ama önce öğretmenin statüsünden başlayalım.En başarılı olan ülkeler Finlandya,japonya ,çin, kore,singapur gibi ülkelere bakın ,hatta siz başarılı sandığınız eğitimine güvendiğiniz herhangi bir ülkenin eğitim sistemini, öğretmenin yetiştirilmesi,kalitesi, statüsü ve sahip olduğu özlük haklarını inceleyiniz..O zaman daha sağlıklı bir değerlendirmede bulunabilirsiniz.Sn.Dinçer eğitimle ilgili birşey bilmiyor ve bilmediğinide bilmiyor. Çinli bilgeler tamda Dinçer için ne güzel söylemiş:- Bilmeyen ve bilmediğini bilen çocuktur, ONA ÖĞRETİN.- Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır, ONU UYANDIRIN.- Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen aptaldır, ONDAN SAKININ.- Bilen ve bildiğini bilen liderdir, ONU İZLEYİNTolstoyda Sn.Dinçer için fena söylememiş hani; İnsanoğlunun değeri bir kesirle ifade edilecek olsa ; Payı gerçek kişiliğini gösterir, Paydası da kendisini ne zannettiğini. Payda büyüdükçe kesrin değeri küçülür.

ÖĞRETMEN
ÖĞRETMEN - 12 yıl Önce

BAKAN SEN KONUŞMA YETERRRRRRRRRRRRRRRRRR BİZ SENDEN HİÇ BİR ŞEY İSTEMİYORUZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ Konuşyutkça öğretmenlerin itibarını ayaklar altına alıyorsun alaahını seviyorsan öğretmenler hakkında hiç bir şey söyleme ne yapacaksan yap ama öğretmenlerle ilgili hiç bir şey söyleme söyleyipte meslekten nefret ettirmew bizleri UNUTMADAN bu camiada bizler kalıcıyız sizler de diğer tüm bakanlar gibi gidicisiniz hoş bir seda bırakmaya bakın diyeceğim ama bu size yakışmaz

deniz
deniz - 12 yıl Önce

sayın bakanım ne de güzel söylemiş itibar parayla ölçülmez diye ama sizin işiniz gücünüz pra biraz da eğitime bakın.

SIRADAKİ HABER