8 BİN MESLEK LİSELİ ÖĞRENCİNİN HAYATI BURSLA DEĞİŞTİ

Koç Grubu’nun Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nde 8 bin öğrenciye burs verildi. 7 yıllık serüven, ‘Bizim Hikâyemiz’ isimli kitapta toplandı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, mesleki eğitimde okul ile işletme işbirliğini gerçekleştiren bir model oluşturmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

8 BİN MESLEK LİSELİ ÖĞRENCİNİN HAYATI BURSLA DEĞİŞTİ
8 bin meslek liselinin hayatı bursla değişti
 
Koç Grubu’nun Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nde 8 bin öğrenciye burs verildi. 7 yıllık serüven, ‘Bizim Hikâyemiz’ isimli kitapta toplandı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, mesleki eğitimde okul ile işletme işbirliğini gerçekleştiren bir model oluşturmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
 
Koç Holding’in, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ile 2006 yılından bu yana yürüttüğü ‘Meslek lisesi memleket meselesi’ projesinin 7 yıllık serüveni ‘Bizim Hikâyemiz’ adlı kitapta toplandı. Proje çerçevesinde Koç Holding 81 ildeki 264 meslek lisesinde, 8 bin öğrenciye burs imkânı sağlarken, projenin mimarları, kahramanları ve iş dünyasının önde gelen isimleri kitapta projeyle tanışma süreçlerini, öncesini ve sonrasını anlattı. 20 gün süren çekim ve röportajlar için 8 kişilik ekip, projenin dokunduğu çok sayıda farklı hayat ve başarı öyküsünü dinledi.
 
    Bizim Hikâyemiz kitabının tanıtımı, projeye dahil olmuş meslek lisesi koçları, şirket sorumluları ve projenin bugün meslek lisesi mezunu olan ilk bursiyer öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. İlk dönem bursiyer öğrencilerini temsilen Karaman Nefise Sultan Anadolu Kız Meslek Lisesi mezunu Havva Eryiğit, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a proje anısına özel bir hediye takdim etti. Koç, kitabın önsözünde projeye başlarken meslekî-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Geçen 7 yılda projenin hedeflediği etkinin çok ötesine erişen bir başarıya ulaştığını vurgulayan Mustafa Koç, “Bireysel düzeyde öğrencilerle burs, staj, koçluk çalışmaları; şirketler düzeyinde okullarla işbirlikleri; akademik düzeyde araştırmalar, konferanslar, yayınlar ve toplumsal düzeyde de farkındalık kampanyaları gerçekleştirdik.” dedi. Meslek eğitiminde okul-işletme işbirliği bileşenlerini kapsayan bir model oluşturduklarını vurgulayan Koç, bu modelden hareketle özel uygulamalar hayata geçiren Koç Topluluğu şirketlerinin bu çalışmalarına devam edeceğini kaydetti. Koç, ulusal rekabet gücünü artırmak, ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak ve işsizlikle mücadele etmek için istihdam ve mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
 
    Koç Holding CEO’su Turgay Durak da, Bizim Hikâyemiz kitabının sonsözünde ise ‘Meslek lisesi memleket meselesi’ projesinin hayata geçtiği günden itibaren Türkiye’de meslekî eğitim konusunda olumlu yönde bir algı değişikliği oluşturduğunu kaydetti. Durak, sonsözün aslında bir çağrı olduğuna işaret ederek, “Yan sanayicilerimize, tedarik zincirlerimize, çatı kuruluşlara yönelik bir davet: Buyurun siz de bu hikâyenin bir parçası olun, bir yerinden tutun.” ifadesini kullandı.
 
    Myra tarafından yayına hazırlanan Bizim Hikâyemiz kitabında; ‘Meslek lisesi memleket meselesi’ projesinin amaçları ve hedefleri, oluşturduğu özgün uygulamalar, okul-işletme işbirliği modeli; burs, koçluk ve staj desteği ve istihdam önceliği hakkında kapsamlı bilgiler aktarılıyor. Kitabın yanı sıra proje kapsamında yürütülen çalışmaların yer aldığı görsel materyaller de bir film haline getirildi.
 
‘Geleceğimi güvende hissediyorum’
 
Meslek lisesi memleket meselesi projesi kapsamında geliştirilen mikro projelerle 8 Koç Topluluğu şirketi ile 5 sektörde, 29 laboratuvar, 7 eğitim merkezi, 1 meslek lisesi ve 1 meslek yüksekokulu kuruldu. Bizim Hikâyemiz kitabına yansıyan başarı hikâyelerinden biri Diyarbakır-Kayapınar Türk Telekom Meslek Lisesi, Arçelik Laboratuvarı’nda eğitim gören 12. sınıf öğrencisi Şenay Bozaroğlu’na ait. Bozaroğlu, proje ile tanışma sürecini şöyle anlatıyor: “Biz üç kardeşiz. İki erkek kardeş ile büyümek kolay değil. Hep, ‘Sen kızsın, yapamazsın,’ lafları arasında büyüdüm. Ama bu durum inatçı olmamı da sağladı. Lise zamanı gelince babam normal liseye gitmemi istedi. Ama ben meslek lisesine gideceğim diye tutturdum. Annem, ‘Eğer babanı ve kardeşlerini ikna etmek istiyorsan bir neden göstermelisin onlara.’ dedi. O akşam babamın önüne MLMM afişini koydum. ‘Eğer meslek lisesine gidersem, okul hayatım boyunca bursum olacak, aileye okurken katkım olacak.’ dedim. Babam, ‘İyi o zaman göster bakalım marifetini.’ dedi. Okula kaydımı yaptırdım. Çok çalıştım ve seçmeleri geçerek bursiyer oldum. Bu proje ile geleceğimle ilgili kendimi güvende hissediyorum. Hayalim elektrik, elektronik mühendisi olmak.”
Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER