14 MİLYON ÖĞRENCİ HER YIL SINAVA GİRECEK

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ilk kez konuştu, 14 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren yeni sistemi anlattı. Ancak eğitimin yeni prensine göre bu bildiğiniz sınavlara pek benzemiyor.

14 MİLYON ÖĞRENCİ HER YIL SINAVA GİRECEK


Milli Eğitim Bakanlığı’yla yeni bir proje üzerinde çalışıyorsunuz. Bunun detaylarını öğrenebilir miyiz?    

- Bu proje aslında bir durum tespiti. Şu ana kadar öğrencilerimizi sınava sokuyorduk. Çocukların eğitimi sınavla başlayıp sınavla bitiyordu. Bu yıldan itibaren öğrencilerimizin durumlarını tespit edeceğiz. Bu dışarıdan sınav gibi görünebilir, ancak değil. Öğrenciler her derste belli kazanımlar elde etmiş olmalı. Biz edebilmiş mi, alması gerekenleri alabilmiş mi bunu test ediyoruz.
Sınav olmadan çocuklar aynı anda merkezi bir şekilde mi test edilecek?

- Sınav değil. Çocuğa hiçbir etkisi yok, dolayısıyla yarışmayacak. Herhangi bir okula girişini ya da üniversite sınavını etkilemeyecek. Bunu yapmamızın amacı eğitim sistemimizin ne durumda olduğunu tespit etmek. Derslerde kazandırmak istediğimizi kazandırabilmiş miyiz, bunu ölçeceğiz. Aslında Milli Eğitim Bakanlığı’nın sistemini sınava sokuyoruz ve bu ilk kez oluyor. Sistem ne ölçüde başarılı olmuş onu görmüş olacağız. Daha da önemlisi seneden seneye karşılaştırma yapacağız. Sistem onu aşağı mı, yukarı mı çekmiş bunu ölçeceğiz. Böylelikle milli eğitim politikalarının hedeflere ulaşıp ulaşmadığını kontrol edeceğiz. 
Kaçıncı sınıflar bu sınava girecek?
- Bu sene 4’üncü sınıftan itibaren 12’nci sınıfa kadar her öğrenci her yıl bu sınava girecek. Geçen yıl bunu yaptık. 10 bin öğrenciyle pilot uygulama olarak denedik.

ÜNİVERSİTE SINAVINDAN DAHA BÜYÜK
Bir öğrenci kaç dersten sınava girecek?
- Şimdilik altı ders üzerinden planlıyoruz. Sınıftan sınıfa değişecek ama. Matematik, geometri, fen bilimleri (biyoloji, fizik, kimya), Türkçe ve İngilizce.
Bu yıl mı başlıyor?
- Evet. Şu anda planlarımızı yapıyoruz. Lojistik olarak üniversite sınavından bile daha büyük sınav. 14 milyon öğrenciyle altı değişik branşta durum tespiti yapılmasından bahsediyoruz. Kolay iş değil.
İlk sınav ne zaman?
- Çalışmalara başladık. Sorular hazır. Bu yıl bahar döneminde ikinci sömestrde yapmayı planlıyoruz. Soru kitapçıklarını görmek istedim. Tek tek okuyorum.
Bilgi ağırlıklı sorular mı?
- Bilgi bazlı soru istemiyoruz. Örneğin savaşların hangi yılda yapıldığının sorulmasından yana değiliz. Gerçekten çocuklar analitik düşünebiliyor mu, çıkarımlar yapabiliyor mu? Çocukları o tarafa itmemiz gerekiyor.
Açık uçlu sorular mı olacak?
- Hayır. Herkesi altı değişik branşta sınava sokmak zor. Test şeklinde olacak.

hürriyet-  haberin devamını okumak için tıklayın

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER