1 Eylülden Önce Sözleşmeli Öğretmen Atanamaz

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesiyle ilgili açıklamalarında yaklaşık 70 bin olan sözleşmeli öğretmen sayısını sabitlediklerini, bu sayının üstünde sözleşmeli öğretmen alımı olmayacağını belirtmişti.

1 Eylülden Önce Sözleşmeli Öğretmen Atanamaz
Bu durum, 1 Eylül 2011'den önce ilk defa sözleşmeli öğretmen görevlendirilmesini (ilk atama) imkansız kılmaktadır.

Çünkü...

2011 Haziran Kadrolu Öğretmen Atama Kılavuzunda (9 Mayıs 2011 itibariyle) Genel Açıklamalarda şu hüküm yer almaktaydı:

1.5 “Sözleşmeli öğretmen olarak görevli iken kadrolu öğretmenliğe atanmış olanların tebligatları, bulundukları eğitim kurumu müdürlüklerine yapılacaktır. Bu durumdaki sözleşmeli öğretmenler, bulundukları eğitim kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yaparak kadrolu öğretmen olarak atanmaları nedeniyle 'sözleşmelerinin feshi'ni isteyeceklerdir."

Ancak MEB, kılavuzu yayımladıktan 2 gün sonra (11 Mayıs 2011'de) kılavuzda değişiklik yaparak yukarıdaki hükmü şu şekilde değiştirmiştir:

"Sözleşmeli öğretmen olarak görevli iken kadrolu öğretmenliğe atanmış olanların tebligatları, bulundukları eğitim kurumu müdürlüklerine yapılacaktır. Bu durumdaki sözleşmeli öğretmenler, bulundukları eğitim kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yaparak kadrolu öğretmen olarak atanmaları nedeniyle 01 Eylül tarihinden itibaren 'sözleşmelerinin feshi'ni isteyeceklerdir."

1 Haziran 2011'de ataması gerçekleştirilecek 30 bin kadrolu öğretmen içinde sözleşmeliden kadroya geçenler olacaktır. (Bu sayının yaklaşık 5-6 bin olacağını tahmin etmekteyiz.)

1 Haziran 2011 tarihindeki kadrolu atamada sözleşmeliden kadroya geçecek öğretmenlerden boşalacak yerlere sözleşmeli atanmayı bekleyen öğretmenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Zira şu anda sözleşmeli olup kadroya geçen öğretmenler 1 Eylül'e kadar sözleşmeli çalıştıkları yerden ilişiklerini kesemeyecek ve dolayısıyla kadrolu olarak atandıkları yerde göreve başlayamayacakları için sözleşmeli oldukları yerlere de yeni sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi olamayacaktır.

30 bin ek atamadan sonra sözleşmeli öğretmen görevlendirmesinin yapılabilmesi için kadroya geçen sözleşmeli öğretmenlerin yeni atandıkları yerde göreve başlayabilecekleri tarih sınırlamasının kaldırılması gerekmektedir. Bakan Çubukçu'nun ve MEB müsteşarının sözleşmeli öğretmen alımı yapılacağı yönündeki vaatleri, bu değişikliğin sağlanmasıyla mümkün olacaktır.

Bu durum da çelişki doğuracaktır. Çünkü ilk defa atanacak öğretmenlerin göreve başlama tarihi de 1 Eylül 2011'dir. Eğer sözleşmeliden kadroya geçenler için 1 Eylül sınırlaması kaldırılacak olursa, ilk defa atamalar, açıktan, kurum içi ve kurumlar arası atamalar için de 1 Eylül sınırlamasının kaldırılması gerekecektir.

30 bin ek atamayı yaparken seçime yönelik bir kazanç elde etmeyi amaçlayan, bununla birlikte 30 bin öğretmenin 3 aylık maaşından tasarruf etmeyi isteyen hükümet ve MEB'in, 1 Eylül 2011 tarihinden vazgeçmesi çok da beklenmemelidir.

30 bin ek alımdan sonra sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapılacağı yönünde yapılan gayri resmi açıklamalara çok da bel bağlamak doğru olmaz. Unutmayın ki, Şubat-2011 döneminde sözleşmeli öğretmenlerin özür durumu yer değiştirmelerinde boşalan 2 bin sözleşmeli pozisyonuna öğretmen ataması yapılacağı bizzat Nimet Çubukçu tarafından söylenmişti. Ancak bir daha bu konuda bir gelişme yaşanmamıştı.

Öğretmen adaylarının verilen sözlere değil, yasal zemine bakmaları daha isabetli olur. 1 Haziran'dan sonra sözleşmeli alım olmasını bekleyenler, MEB'den Atama Kılavuzundaki 1 Eylül sınırlamasını kaldırmasını istemelidirler.


Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
serdar
serdar - 13 yıl Önce

resmi açıklama geldi sözleşmeli alınacak

SIRADAKİ HABER