KADIKÖY KARTAL ARASI 32 DAKİKA

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan Kadıköy-Kartal mertosu, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ulaşıma açıldı..

KADIKÖY KARTAL ARASI 32 DAKİKA
 
 
Kadıköy-Kartal arasındaki ulaşım süresini 32 dakikaya düşürecek hatta, günde  1milyon 266 bin  kişi seyahat edebilecek .


İŞTE TEMEL ATMADAN AÇILIŞA KADIKÖY KARTAL METRO HATTI



Kadıköy-Kartal arasını 32 dakikaya indiren metronun temeli .29 Ocak 2005 tarihinde, atıldı.Anadolu Yakasının ilk Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu, Başbakan Erdoğan’ında katıldığı töenle açıldı. Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 Milyar TL olan Kadıköy-Kartal-Kaynarca Metro Hattı 22 km. uzunluğunda ve yerin 30 – 40 metre altında inşa edilen 16 İstasyondan oluşuyor. İstasyonlar: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal, (Yakacık, Pendik, Kaynarca ilavesiyle) ile 19 istasyon..Hattın günlük yolcu taşıma kapasitesi, 1 milyon 266bin. Saatte maksimum 80 km hıza ulaşabiliyor. İstasyonlarda 20 saniye bekleyerek hareket eden araçlar başlangıçta 2,5 dakika ara ile kalkarken, bu ara 90 saniyeye inecek.
 
HATTIN TOPLAM MALİYETİ 3.1 MİLYAR TL.
 
Hat günde, 1 milyon 266 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip.Kadıköy-Kartal hattında 48 bin 572 metre uzunluğundaki rayların döşenmesi için, 5.350.000 kg ray kullanıldı, bu rayları birleştirmek için 5.500 adet kaynak yapıldı.Çift hatta toplam tünel uzunluğu: 44 km. Bağlantı tünelleri, şaftlar, merdiven tünelleri dahil hattın kazılan toplam tünel uzunluğu: 56 bin 136 metre. Bu çalışmalarda 4 bin 850 kişi, 45 ay boyunca, 24 saat çalıştı. Hat boyunca, 238 adet yürüyen merdiven, 66 adet asansör mevcut. 238 adet yürüyen merdiven tüm hat boyunca gidiş-geliş 5.2 km. yürüme mesafesine tekabül ediyor.Metro ile kişi başı günde 61 dakika, yılda 15 gün zaman tasarrufu sağlanacak.
 
HAT ÜZERİNDE HİZMET VERECEK 144 VAGONUN ÖZELLİKLERİ:
 
 
 Tüm araçların, geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılabilecek.
Vagonlar arasındaki ara geçiş yolları ile yolcular 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde hareket edebilecek.
 Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma mevcut
 Vagonların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek..
Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.
Vagonların kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren “Dinamik Yol Haritası” üzerinde, diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları da görülebilecek.
Yolcuları bilgilendirmek için 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) mevcut.* Araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital  “OK” göstergesi,* Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara ve titreşim, ses ve yangın izolasyonuna sahip.
 
Hattın diğer hatlarla entegrasyonu: Bu hatta binen yolcular, Ünalan İstasyonu’nda inerek, E-5 üzerinde Uzunçayır Kavşağında yer alan Metrobüs durağından Avrupa Yakasına geçebilirler.Ayrılıkçeşmesi İstasyonu’nun üst katına konuşlanacak Marmaray İstasyonu’na geçilerek, buradan da Boğaz Tüpgeçişi yoluyla karşıya geçmek mümkün olacak.Kadıköy İstasyonu’ndan 25-30 metre yürüyerek, tüm deniz ve otobüs hatlarına ulaşılabiliniyor. Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri; (Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında)           Kartal’dan -  Kadıköy’e:    32 dakikaya,    Üsküdar’a:    35 dakikaya,                    Yenikapı’ya: 47 dakikaya,Taksim’e:     55 dakikaya,   Otogar’a:      66 Olimpiyat Stadı’na: 89 dakikada ulaşmak mümkün olacaktır.(birkaç dakikalık aktarmalar süre hesabında dikkate alınmamıştır.)
 
HATTIN YENİLİKLERİ VE İLKLERİ VE EN’LERİ
 
“Akıllı sinyalizasyon-akıllı tren konsepti”: Newyork Metrosundan alınan sinyalizasyon örneğinin uygulandığı Yenikapı -Hacıosman Metro hattında yolcu arttığında tren sefer aralıklarını çok kısa aralıklara indirmek mümkün oluyor. Kadıköy-Kartal Metro Hattında onun bir adım ilerisine geçerek, trenler makinistsiz (sürücüsüz) olarak sadece kumanda merkezindeki operatörün bilgisayarın mouse’ına tıklamasıyla kontrol ve idare edilebilecek.
  • Engelli erişimine uygun metro: Tüm istasyonlarda ve istasyon girişlerinde, uluslararası standartlar doğrultusunda; yürüme ve ikaz banttarı, tutunma barları ve özürlü asansörleri tesis edildi, yüzeyden perona erişim kolaylığı sağlandı.
  • Görme engelli vatandaşlarımız için toplamda 9 km zemine kabartılı yürüme yolu yapılarak istasyon girişinden perona kadar güvenli erişim sağlandı.
  • Her istasyonda her yöne erişim imkanı: E-5‘in her iki yönünde istasyon çıkışları inşa edildi.
  • Titreşim önleyici elastomer yastık: rayların altına, Türkiye’de kullanılan en kalın ve titreşimi en iyi önleyici elastomer yastık uygulanarak, trenin sebep olduğu gürültü ve vibrasyon en aza indirilerek seyahat konforu arttırıldı.
  • Uluslararası Standartlar doğrultusunda yolcu güvenlik sistemleri tasarlandı.
  • 64 adedi acil durum havalandırması, 70 adedi jet fan olmak üzere 134 adet yüksek güçlü fan ile duman kontrolü yapılarak yolcu güvenliği sağlandı.
  • İstasyonlardaki yolcu mahalleri ile riskli bölgeler 833 adet kamera ile izleniyor. Anonslar için 4.791 Adet hoparlör var metro sisteminde.
  • 1.302 Adet Acil Durum ve Yardım Telefonu, 96 adet Led Dispay Ekran, yolcu bilgilendirme sistemi, 120 adet istasyon saat sistemi mevcut.
 
Hattın hayata geçmesiyle sağladığı tasarrufun, ekonomiye olan yıllık net katkısı: 1 milyar 152 milyon 498 bin 064 Dolar.
  • Metro hattının işletmeye girmesi ile milli ekonomide ve kişisel ekonomilerde önemli kazanımlar sağlanarak, akaryakıt tüketimi ve bakım giderlerinde, yatırım ihtiyaçlarında, yol bakım ve onarım giderlerinde, kazalarda ve kaza maliyetlerinde ve yolculuk zamanlarında azalma olacaktır.
  • Metronun işletmeye alındığı ilk yılda, 572 otobüs ve 1227 minibüsün trafikten çekilmesi planlanıyor.
  • Şayet bu güzergahta metro yapılmasaydı, mevcut otobüs ve minibüs sayısına her yıl için, 32 otobüs ve 67 minibüs daha ilave olacaktı.
  • Kadıköy’den Kaynarca’ya tek seferlik gidiş-dönüş sürelerinde günlük ortalama kişi başı zaman tasarrufu 61 dakika olacak, yolcular, trafikte günde bir saat zaman kazanacaklar. Bu rakam yıllık bazda ise kişi başı 15 gün zaman tasarrufuna tekabül ediyor.
  • Metronun işletmeye alınması ile motorlu araçların trafikten çekilmesi ile; toz, gürültü gibi çevresel kirleticilerin miktarlarında azalmanın yanı sıra, araçların atmosfere saldığı zararlı gazlarda, bir yılda atmosfere salınan CO2 emisyonunda da 80 bin 996 ton azalma olacaktır.
  • Metro kullanımı, yılda 28 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak.
 
KADIKÖY-KARTAL’IN EN’LERİ..
 
  • Dünyanın şehir içinde en hızlı kazılan metrosu,
  • Günde 150 m.yi bulan rekor tünel kazısı
  • Türkiye’ nin ilk sürücüsüz metrosu: Akıllı Sinyalizasyon-Akıllı Tren konsepti
  • Özürlü erişimine uygun metro.
  • İstasyonlarda otobüs, taksi ve özel araç entegrasyon alanlarına sahip.
  • Her istasyonda her yöne erişim imkanı.
  • Her istasyon bir alt geçit.. E-5 in iki tarafı yaya tünelleri ile birleştirildi.
  • Tren bakım ve parklanma ihtiyacı yer altında çözülerek şehre alan kazandırıldı.
 
Metronun Kartal’dan Kaynarcaya 3 istasyon daha ilavesiyle uzatılması için toplam 4,5 km. olan uzatmanın tünellerinin bugüne kadar % 85’i açıldı.  İstasyonlar: Yakacık, Pendik, Kaynarca.
 
Kadıköy Meydanıyayalaştırılıyor
Kadıköy-Kartal metrosunun işletmeye açılmasıyla birlikte Rıhtım Caddesi, Haldun TanerTiyatrosu’ndan itibaren araçtrafiğinekapatılarak Kadıköy istasyonu bölgesitamamen trafiğe kapatılacak.
 Daha önce otobüsve dolmuş durakları olarak kullanılan alanın dayayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul 60.000 m2 büyüklüğündeyayalaştırılmış bir meydana kavuşacak.
Kadıköy Metro İstasyonu’nu kullananyolcular araçtrafiğine maruz kalmadan vapur iskelelerine, dolmuşvetaksi duraklarınave 760 araç kapasiteli İSPARK otoparkına rahatça erişebilecek.
 
KADIKÖY-KARTAL-KRONOLOJİ
 
  • 29 Ocak 2005 – temeli  atıldı.
  • 19 Aralık 2005 - Kadıköy’de İlk istasyonun kazı çalışmaları başladı ve bunun için rıhtım’daki 40 dükkan yıkıldı.
  • 10 Temmuz 2009 - Soğanlık İstasyonu tünel birleşme
  • 5 Kasım 2009 - Kartal taşocaklarından zemine sürülen TBM’in zemini kırarak Kartal İstasyonuna varışı.
  • 15 Temmuz 2- Vagonların raylara indirilmesi
  • 30 Mayıs 2011 - Sayın Başbakan’ın katılımlarıyla raymontajı tamamlanan Kozyatağı-Soğanlık (Kartal) arası test sürüşü.
  • 31 Ekim 2011 - Son kaynak işleminin yapılması.
  • 11 Kasım 2011 - Kadıköy-Kartal test sürüşü
  • 17 Ağustos 2012-Cuma, saat:15.50 - Hattın açılışı
 
Kadıköy-Kartal Metrosu İstasyon Panoları; Hattaki 16 adet istasyonda; cam, seramik, çini, mozaik ve granit mozaik’ten oluşan ve İstanbul’u anlatan 17 adet pano mevcut..
Mesela: Kadıköy İstasyonu’nda; Ah Güzel İstanbul, Haydarpaşa, Kız kulesi, Galata Kulesi…İnsanlar-Yaşam Döngüsü temalı panolar yeralırken, Kartal Devlet Hastanesi İstasyonu’da Hayat Ağacı temalı panolar yeralıyor..
 
Metro vagonlarında dayine İstanbul’un simgeleri olan Martılar, Lale, Kapalıçarşı-İpekyolu esintisi temaları yer alıyor..
 
Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER