KADIKÖY BOĞASI SARAYLI ÇIKTI.

İstanbul ile özdeşleşen ender heykellerden biri olan Kadıköy Altıyol'daki Boğa Heykeli ile ilgili resmen kriz çıktı.

KADIKÖY BOĞASI SARAYLI ÇIKTI.

Daha önce birkaç kez yeri değişen, dibine hint keneviri ekilen, üzerine boya atılan talihsiz heykel bir kez daha taşınma tehlikesi ile karşı karşıya. Heykelin sahibi olan Milli Saraylar, Kadıköy Belediyesi'ne bir yazı göndererek boğayı "Böğüren Boğa" adlı bir eşinin daha bulunduğu Beylerbeyi Sarayı Bahçesi'ne taşınmak istendiğini bildirdi.

Kadıköy Belediye'si ise heykelin ilçenin simgesi olduğunu belirterek sarayın bahçesindeki diğer boğanın eşi ile buluşturulmasının istenmesi halinde Altıyol'a getirilmesinin uygun olduğu belirtildi.

Kadıköy’ün en önemli simgesi olan ve yol tariflerinde bile mutlaka bahsedilen, anı fotoğraflarında yer alan, Altıyol'daki Tarihi  Boğa Heykeli, Kadıköy Belediyesi ile Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı’nı karşı karşıya getirdi.

1864 Yılında Sultan Abdülaziz tarafından sanatçı Rouillar’da Paris’te yaptırılan orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan Kadıköy’ün Boğa Heykeli,  uzun yıllar çeşitli noktaları dolaştıktan önce Rıhtım Meydanı'na konulmuş  sonra da Altıyol’a taşınarak burada Kadıköy ile özdeşleşmişti.

İşte söz konusu bu heykel ile ilgili Boğa Krizi çıkmasına neden olan olay   TBMM Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı’nın 8 Nisan tarihinde Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazı ile başladı.  Kadıköy Belediye Başkanlığı’na Müzecilik Tanıtım Başkanı Doç.Dr.Bülent Arı imzasıyla gönderilen yazıda, Tarihi heykelin sahibinin Milli Saraylar olduğu, çift olarak imal edilen  heykelin eşi “Böğüren Heykel” in Beylerbeyi Sarayı’nda bulunduğu ve iki heykelin buluşması için Kadıköy Belediyesi’nin heykeli iade etmesi istendi.

BAŞKAN BOĞA'YI VERMİYOR

Altıyol'da uzun yıllar Kadıköylülerle iç içe yaşayan Dövüşen Boğa Heykeli’nin, Kadıköy ile özdeşleştiğini, Kadıköy’ün simgesi haline geldiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Heykelin Kadıköy’den, Kadıköylülerin elinden alınmak istenmesine üzüldüğünü söyledi.

Boğa Heykeli’nin Altıyol'da yaşadığını, halkın kullanımına sunulduğunu, buradan kaldırılıp, Beylerbeyi Saray Bahçesi’ne nakledilmek istenmesinin anlamsız olduğunu kaydeden Öztürk şunları söyledi: “Kadıköylüler bu heykeli seviyor. Burada buluşuyor, resim çektiriyor, maç galibiyetlerinde gelip coşkuyu paylaşıyor. Yıllardır heykel burada yaşıyor adeta. Şimdi bunu alıp, bir saray bahçesine koymanın, halktan uzaklaştırmanın anlamı yok. Biz, gelen yazıya olumlu yanıt vermedik, burada kalmasının uygun olduğunu belirttik.  Altıyol Heykeli, Kadıköy’ün, Kadıköylülerindir. Kadıköylüler olarak ailemizin bir parçası olarak kabul ediyoruz. Onu vermeye gönlümüz razı değil. Bu karardan vazgeçileceğini umuyoruz. Gelen yazıda heykelin eşi olduğu onunla buluşturulmak istendiği söyleniyor. Eğer eşi ile buluşturmak isteniyorsa, eşini de bize versinler Kadıköy de Altıyol’a  koyup buluşturalım. Bu talepten vazgeçileceğini umuyor, bekliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER