Yerli Koronavirüs Aşısıyla İlgili Flaş Gelişme! Aldığımız Veriler Çok Olumlu

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ERAGEM Kovid-19'a karşı geliştirdiği yerli aşı adayı faz-2 çalışmaları 15 Aralık' tarihinden sonra başlanması bekleniyor.

Yerli Koronavirüs Aşısıyla İlgili Flaş Gelişme! Aldığımız Veriler Çok Olumlu

İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, yapmış olduğu açıklamada, yerli aşı adayları arasında yaygın uygulanmaya en yakın olan ve insan deneyleri sürdürülen aşı faz-1 kapsamındaki ilk doz 44 gönüllüye kasım ayı başında yapıldığını, önemli bir yan etkiye rastlanmayan bu dozdan sonra ikinci doz 26 Kasım' tarihinden beri gönüllülere uygulandığını söyledi.

Faz-1'in değerlendirilmesinden sonra 15 Aralık' tarihinden sonra faz-2'ye başlamayı planladıklarını belirten İnal, şunları söyledi:

"İlk grupta 44 kişide denedik, aşı çok güvenli çıktı. 

2. doz aşılara devam ediyoruz. Klinik olarak dünya çapında çalışıyoruz. Aşının tüm verilerine baktık, yerli aşımız çok güvenli. O, bizim için çok büyük bir ümit kaynağı oldu. 

Dolayısıyla, 'Biz artık faz-2'ye geçebiliriz' diye karar verdik. Faz-2 aşamasında 200 gönüllü almayı düşünüyoruz 250 de olabilir. Tamamen bize bağlı. Hızlı bir şekilde faz-3'e geçelim çünkü bir an önce kullanıma girmesi gerek. 

Pandemi şu anda çok sıkıntılı olarak gerçekleşiyor. Bir an önce yerli aşımızın devreye girmesi lazım çünkü 82 milyon nüfusumuz var. 

Yılda 2 doz yapıldığını düşünürsek 164 milyon, bir defalık uygulamada bunu göreceğiz. Aşının koruma etkisi de 6-8 ay olduğunu düşünürsek, belki daha çok olacak, onu bilemiyoruz ama şu an uzun dönem ne kadar koruyacağını bilmiyoruz. 6-8 ay koruyacağını düşünürsek, 328 milyon yıllık doz ihtiyacımız var."

Bizim aşımız şu anda en güvenli aşı

"Çin mesela, 600 milyon doz üretecek, kendi ülkesi de var. Türkiye'ye vereceği 50 milyon doz. Dolayısıyla geriye sizin mutlaka kendi yerli aşınızı tamamlamanız. 

Başka olmaz bu iş. Paranız da olsa bu aşıyı alamazsınız. Çünkü olmayan bir şeyi alamazsınız. Aşı daha kıymetli bir hale geldi. O yüzden bizim aşımız şu anda en güvenli aşı diyebilirim. 

Bu aşı yerli, yapanlar yerli, dışarıdan bir müdahale yok. Tamamen kendi imkanlarımızla üniversitede devletin kurduğu laboratuvarda geliştirildi. İKUM olarak çok iyi bir klinik sistemimiz var. 

Aldığımız veriler çok olumlu. Vatandaşlarımız bu aşıya güvenebilir. İnsanlarda şu var, 'Dışarıdan geldiği zaman acaba içerisine yabancı madde konabiliyor mu, genetiğimizle mi oynayacaklar.' Bunlar hakikaten ütopik şeyler. Yani böyle imkan yok ama en azından kendi aşımızda bunun olmadığını bilsinler."

Faz-2'yi hızlı bitirmeleri durumunda bu tarihi daha da öne alabileceklerini söyledi.

Bu aşı mazlumlara gidecek

"Bunlar, 'Hiçbir şekilde aşı olmayacağım' diyor. Bunun içinde doktorlar bile var. Ben şaşıyorum gerçekten. Aşıyla ilgisi olmayan herkes şu anda konuşuyor, televizyonlarda görüyorum. 

'Nasıl böyle bir karşıtlık olur' diye şaşırıyorum. Yani toplumun bir şekilde aşılanması şart çünkü bu salgının başka kurtuluşu yok. Şu anda bizim tek ümidimiz aşı ve bu aşının da kitlesel olarak yapılması. 

Siz bir grubu aşıladınız, bir grup aşılanmadı, hiçbir anlamı yok o zaman aşının. Global aşılanma diyoruz biz buna. Tüm dünyanın aşılanması. En büyük sorun o olacak. 

Şu an görünen o. Afrika'ya aşı verilmeyecek. Büyük ülkeler kendilerine alacak aşıları. Bir grup aşılanmayacak. O zaman bu salgını yenemezsiniz. Cumhurbaşkanımız, 'Bu aşıyı tüm dünyaya vereceğiz' dediği zaman biz daha çok çalışıyoruz. 

Bu aşı mazlumlara gidecek. İnsanlara ulaşacak bu aşı. O mazlumların aşı olması lazım ki o zaman dünyaya da faydamız olacak."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER