Macaristan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamayı ertelemesi üzerine NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Türkiye'ye baskı yapacak bir açıklama geldi. Stoltenbeg "Türkiye ne zaman onaylar henüz tarih veremem ama ne kadar erken olursa o kadar iyi olur" dedi. Stoltenberg, Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini ve geri adım atmayacaklarını da belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı konusunda, 'ne kadar erken olursa o kadar iyi olur' hatırlatması geldi. Macaristan Parlamentosu’nun Ocak ayının ilk oturumunda, Katılım Protokolleri'ni onaylayacağını açıklamasından memnuniyet duyduklarını belirten Stoltenbeg "Türkiye ne zaman onaylar henüz tarih veremem ama ne kadar erken olursa o kadar iyi olur" dedi.
Stoltenberg, Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini ve geri adım atmayacaklarını da belirtti; Polonya'nın, 'Almanya'nın Patriot birimlerini Kiev'e göndermesi' yönündeki önerisine de 'belirli sistemlerle ilgili kararların ulusal kararlar olduğu' yanıtını verdi. VOA Türkçe'den Arzu Çakır'ın haberine göre Stoltenberg, 29-30 Kasım'da, NATO'nun doğu kanadının önemli güçlerinden Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi Brüksel'de bir basın toplantısı düzenledi.
'ARTIK İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN KATILIMINI ONAYLAMANIN VAKTİ GELDİ'
Toplantıda, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreciyle ilgili bir soru üzerine Stoltenberg, "NATO üyesi 28 üye Katılım Protokolleri'ni kendi ulusal parlamentolarında onayladı. İki ülkenin katılım süreci, NATO yakın tarihinin en hızlı süreci. Artık İsveç ve Finlandiya'nın katılımlarını onaylamanın vakti geldi. Geriye kalan ülkelere, en kısa zamanda onaylamaları konusunda uyarılarımı yaptım. Macaristan'ın yakında onaylayacağı açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye'nin onaylaması konusunda da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmelerimde gereken mesajları ilettim" dedi.
'BÜTÜN MÜTTEFİKLERİN ONAYLAYACAĞINA İNANIYORUM'
NATO Genel Sekreteri, İsveç ve Finlandiya'nın Haziran ayında Tükiye ile bir muhtıra imzaladığını ve bu çerçevede İsveç'in yasal düzenlemelerini güçlendirmek için Anayasası'nda değişikliği yaptığının, Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığının ve her iki ülkenin de uzun vadede, Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliği yapmayı kabul ettiğinin altını çizdi.
Stoltenberg "Ben müttefiklerin tümünün bu protokolleri onaylayacağından eminim. Ama tam olarak ne zaman olacağını söyleyemiyorum. Elbette en erken, en iyisi olur. Çünkü bu iki ülkenin NATO'ya katılması, ittifakımızı güçlendirecek, transatlantik güvenliği arttıracak. İsveç ve Finlandiya, NATO'nun askeri ve sivil operasyonlarının tümüne katıldı, tam bir işbirliği sürüyor. Bu iki ülkeye bir saldırı olursa, NATO'nun yanıt vermemesi düşünülemez. Ama bir an evvel katılım sürecinin tamamlanmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE HEYETİ İSVEÇ'TE
Finlandiya'nın tam üyeliği konusunda engel görmeyen Ankara hükümeti, İsveç'in katılımı konusunda yaşanan tıkanıklığı aşmak için, İsveç'ten "PKK, YPG ve FETÖ örgütü üyelerinin iadesi" konusunda taahhüt bekliyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın yer aldığı Türk heyeti, dün akşam konuyu görüşmek üzere Stockholm'e gitti.
Heyetler, İsveç ve Finlandiya'nın, Madrid Muhtırası çerçevesinde attıkları ve atmayı taahhüt ettikleri adımları gözden geçirecek. Toplantıda, AB tarafından 'terör örgütü olarak kabul edilen' PKK'nın yanısıra, PYD ve FETÖ gibi Ankara hükümetinin "terör örgütü" olarak tanıdığı yapılara mensup kişilerin faaliyetlerinin sınırlandırılması konusu da ele alınacak. İsveç'te de önemli bir gündem olan NATO Katılım Protokolleri ve Türkiye'nin vetosu konusunda, Başbakan Ulf Kristersson parlamentoda soruları yanıtladı.
'TÜRKİYE KENDİNİ KORUMA HAKKINA SAHİP'
İsveç Başbakanı muhalefetten Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı askeri operasyona ilişkin sorulara "Suriye'nin kuzeyindeki durum çok karmaşık. Bir yandan terör örgütü DAEŞ'a karşı mücadele var. Ancak diğer taraftan Türkiye'nin terör saldırılarına maruz kalan bir ülke olduğu da kabul edilmeli. Türkiye'nin kendisini terör saldırılarına karşı koruma hakkına sahip olduğunu kabul etmek gerekir.
Diğer ülkelerin Türkiye'nin bu güvenlik kaygılarını anlaması gerekir. Terör saldırıları diğer ülkeleri vurduğunda nasıl güvenlik kaygısı duyuluyorsa, Türkiye'nin de kendisini vuran saldırılarla ilgili aynı kaygıları duyduğunu anlamamız gerekir. Çeşitli şekillerde teröre veya terörle ilgili faaliyetlere katılanlar, İsveç'i değil, Türkiye'yi hedef alıyor. İsveç’in onlar için güvenli bir sığınak olmaması gerekiyor" yanıtını verdi.
MACARİSTAN 2023 BAŞINA ERTELEDİ
Ukrayna savaşıyla stratejik önemi artan iki İskandinav ülkesinin NATO'ya katılımı için Aralık ayını gösteren Macaristan, dün, katılım protokollerini onaylama tarihini bir kez daha ertelediğini açıkladı. Başbakan Victor Orban, İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokollerini, Macaristan Parlamentosu’nun 2023'teki ilk toplantısında onaylayacağını duyurdu. Rusya'ya karşı AB yaptırımlarının kaldırılmasını isteyen ve AB ile 13 milyar Euro'luk yardım konusunda bilek güreşini sürdüren Orban, AB üyesi olup NATO üyesi olmayan Finlandiya ve İsveç'e karşı "veto kartını" kullanmaya devam ediyor.
'KİEV'E DESTEKTE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın toplantısında, Bükreş toplantısında ele alınacak Ukrayna'ya destek konusunda da detaylı bilgiler verdi. Stoltenberg "NATO, Ukrayna'nın ihtiyacı olduğu ve gerektiği süre boyunca Ukrayna'ya destek vermeye devam edecek. Geri adım atmayacağız. Eğer savaşı Rusya kazanırsa, barış söz konusu olamaz" mesajı verdi.
Stoltenberg, Çin'le ilgili sorulara yanıtında da Pekin'in NATO'nun "düşmanı olmadığının; ancak askeri varlıklarını arttırdıklarını da gözlemlediklerinin" altını çizdi.
'POLONYA'NIN UKRAYNA'YA PATRİOT VERİLMESİ ULUSAL KARAR'
Stoltenberg, gazetecilerin, Almanya'dan gelen Patriot füze savunma sistemlerinin Ukrayna sınırına konuşlandırması yönündeki önerisine ilişkin de konuştu.
Genel Sekreter, Patriot hava savunma birimlerini Ukrayna sınırına yerleştirip yerleştirmeme kararının "ülkelerin ulusal kararları" olduğunu, ancak, "son kullanıcı anlaşmaları ve diğer düzenlemelerin bazen diğer müttefiklerle istişareleri gerektirdiğini" söyledi.
Berlin hükümeti, geçen hafta Polonya'ya bir füzenin düşmesinin ardından hava sahasının güvenliğini sağlamaya yardımcı olması için Varşova'ya Patriot füze savunma sistemi teklif etti.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Çarşamba günü, "Almanya'nın, Ukrayna sınırına konuşlandırılması için Patriot füze rampaları verme" önerisine sıcak baktıklarını duyurdu.
Blaszczak, Twitter hesabından da, "Rusya'nın füze saldırılarının ardından, Almanya'dan Polonya'ya sunulan Patriot bataryalarının Ukrayna'ya nakledilmesini ve batı sınırına konuşlandırılmasını istedim. Bu, Ukrayna'yı daha fazla ölüm ve elektrik kesintisinden koruyacak ve doğu sınırımızdaki güvenliği arttıracak" mesajını paylaştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'yı vuran ve 2 kişinin ölümüne neden olan füzenin, Rusya'nın değil, ilk belirlemelere göre Ukrayna'nın hava savunması tarafından yanlışlıkla ateşlenmiş olduğunu düşündüklerini açıklamıştı.
KARAR GAZETESİ