Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle birlikte sosyal devlet ve sosyal adalet yaklaşımını esas alan tüm toplumu kapsayan sosyal güvenlik şemsiyesinin daha da geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Çalışanlar, işverenler ve emekliler arasında hakkaniyetli bir denge kurarak sürdürülebilir ve etkin çalışan bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması öngörülmektedir.
Ayrıca dünyada değişen şartlar ve gelişen standartlar yakından takip edilerek, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde güncellenerek güçlendirilecektir.
Emeklilere yönelik yenilikler
Emeklilik hizmetleri daha da etkinleştirilecektir. Ülkemizin ekonomik gelişmesi doğrultusunda emeklilerin refah düzeylerinin artırılması ve desteklenmesi öngörülmektedir.
Bu kapsamda ilk defa geçtiğimiz ramazan ayında verilen emekli ikramiyesi her yıl iki defa -Ramazan ve Kurban Bayramlarında- verilmeye devam edilecektir.
Emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunan emeklilerin varsa Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları terkin edilecektir.
Tasarruf oranları çoğaltılması ve emeklilik döneminde ikinci bir gelir elde edilmesini sağlamaya yönelik olarak tamamlayıcı emeklilik programları desteklenerek devam edecektir.
e-SGK hizmetleri ile kolaylıklar sağlanacak
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle birlikte bürokrasi asgari düzeye indirilecektir. Bu bağlamda bilgi teknolojisi sistemleri ve uygulamaları daha da geliştirilerek vatandaşların hizmete daha kolay erişimi sağlanacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-Devlet kapsamında sunduğu uygulamaların sayıları azami miktarda artırılacaktır.
Bütünleşik mali yönetim sistemi
SGK bütünleşik mali yönetim sisteminin hayata geçirilmesiyle sigorta, emeklilik ve sağlık uygulamaları daha etkin bir şekilde sunulması hedeflenmektedir.
Sağlık alanında tüm gelişmeler takip edilerek bilimsel verilerin ışığında geri ödeme listeleri ve sağlık uygulama tebliğinin güncellenmesi devam edecektir.
Hasta ve işlem takibi, görüntü ve tetkik paylaşımı dâhil elektronik ortamda yapılacaktır.
Teşvikli ve kayıtlı istihdama destek
Sosyal güvenlik bilincini artıracak faaliyetlere öncelik vererek kayıtlı istihdam özendirilmeye devam edecektir.
Bu bağlamda SGK üzerinden verilmekte olan teşvikler sürdürülerek istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması, dezavantajlı grupların istihdamının kolaylaştırılması ve desteklenmesine devam edilecektir.
1-18-29 yaş aralığındaki girişimci gençlerin ilk defa Bağ-Kur kapsamına girmesi durumunda 1 yıl süreyle Bağ-Kur primlerinin karşılanması,
2- Bağ-Kur’lu sigortalıların sosyal güvenlik primlerini ödeme kolaylığı ve geçmiş hizmetlerini dondurarak sağlıktan faydalanma imkânı
3- Sosyal güvenlik ve prim ödeme bilincini artırmak ve farkındalığın oluşturulması,
4-Uyumlu SGK prim borçlularına prim ödeme kolaylığı,
5-Yeni sağlık programlarıyla, yerli ilaç ve tıbbi cihaz sanayi ile iş birliği modellerinin oluşturulması, “Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi Projesi”ni gerçekleştirerek plazma ürünlerinde; yüksek katma değerli ürün üretebilen,
6-Yurt içi ihtiyacın büyük bir kısmını karşılayabilen ve küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen bir üretim yapısına geçilmesi,
7- Sağlık hizmetlerinin finansmanında geri ödeme modellerinin gözden geçirilmesi… gibi yenilikler söz konusu olacaktır.
Askerlik borçlanması iade edilir mi?
SORU: Yaptığım askerlik borçlanması yaşımı düşürmüyor, bu borçlanmadan vazgeçip paramı alınabilir miyim?
CEVAP: Emekli aylığı bağlanmadı ise yatırdığınız askerlik borçlanma tutarının tamamı; işlemi yaptığınız SGK müdürlüğüne başvurarak talep etmeniz durumunda herhangi bir sınırlama olmaksızın iade edilecektir.
Asgari ücret desteği alabilir miyim?
SORU: Kuaför olarak dükkân işletiyorum. Sadece bir çırağım var. Asgari ücret desteği alabilir miyim?
CEVAP: Asgari ücret desteği, haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalılardan dolayı kapsamda bulunan işverenlere verilmektedir. Sadece çırak çalıştıran işverenlere verilmemektedir.
Kaynak : Türkiye
Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2018, 20:57