Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışıyla ilgili müracaatların Cuma günü başlayacağını belirterek, "En son müracaat tarihi de 31 Ekim 2018. Müracaat yapıldığında 24 saat içinde bir SMS gelecek. Müracaatınız alındı parayı yatırın diye. Maliyenin gösterdiği hesaba, buraya herkes kendisine bu yazı geldikten sonra yatıracak. Para yatırıldıktan sonra ise kendisine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgesi aynı yerden verilmiş olacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlıkta imar barışı konulu bir basın toplantısı düzenledi. İmar barışı konusunda on tane çok yoğun olarak sorulan soru olduğunu belirten Özhaseki, bu soruları cevapladı. Böyle bir düzenlemeye niye ihtiyaç duyulduğu sorusuna Özhaseki, “Türkiye’de toplam 26 milyon 358 bin bağımsız birim var. İş yerleri, konutların, başka amaçlı kullanılan yapıların toplam sayısı bu. Hepsinin normalde ruhsata müracaat edip ilgili belediyesinde ve bir mevzuat neticesinde ortaya çıkan tabloyu gerçekleştirmesi beklenir. Ancak birçok insan ya eski alışkanlık veya geleneksel şekilde veya imarı çok ciddiye alınmadığı dönemlerden başlayarak 50’li, 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda rastgele yapılar yapmış. Bu oranın imara aykırılığı oranı yüzde 60’lar civarında. Bizim elimizdeki verilen en az 13 milyon civarında olduğunu söylüyor. Bu yapıların çoğunluğu da 1950 ile 2000 arasında yapılmış yapılar” yanıtını verdi.
Böyle yapılar için kanunun ağır bir para cezası yazılacağını ve binaların yıkılması gerektiğini söylediğini aktaran Özhaseki, “Fakat 13-15 milyon arasında olduğunu tahmin ettiğimiz bu yapıları ne yıkacak bir güç var ne de bu doğru olur. Burada vatandaş genellikle yerel yönetimlerin yazmış olduğu cezalarla veya yıkım kararıyla baş başa ve mahkemelik. Para cezasıyla karşı karşıya tedirginlik yaşıyor. Böyle olunca su elektrik doğalgaz gibi hizmetlerden istifade edemiyor. İstifade ederse belediye başkanı ve ekibi hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Vatandaş kendi elindeki bu mülkünü ekonomik bir değer olarak gösteremiyor. Bankalardan kredi çekeceği zaman bir sanayici teminat olarak kendi fabrikasını gösterip kredi alamıyor. Vatandaş kat mülkiyetine geçemediği için eviyle ilgili herhangi bir şekilde işlemde bulanamıyor” ifadelerini kullandı.
“15 milyona yakın diye tabir ettiğimiz yapı sahiplerinin hepsi istifa edecek”
“Bundan 15 milyona yakın diye tabir ettiğimiz yapı sahiplerinin hepsi istifa edecek” diyen Özhaseki, “İstifade edemeyecek sadece 3 grup var. Boğaziçi öngörümündekiler, ikincisi Sultanahmet Ayasofya’dan başlayarak Süleymaniye’ye doğru giden hattaki tarihi yarımada içerisindeki bir bölüm ve üçüncüsü de Gelibolu Yarımadası. Bunun dışında bulunan herkes bundan istifade edebilecek” açıklamasında bulundu.
İmar barışıyla herkesin kendi oturduğu evde rahatça oturacağını söyleyen Özhaseki, elektrik, su, doğalgaz bağlatamayan vatandaşların yapı kayıt belgesiyle bütün ihtiyaçlarına cevap verileceğini anlattı.
“En son müracaat tarihi de 31 Ekim 2018”
Müracaatların nasıl yapılacağına ilişkin Özhaseki, şöyle konuştu:
“Vatandaşın kendi beyanı esas, temel prensip bu. vatandaş buna e-devlet sistemi üzerinden girebilecek. Herkesin zaten bir şifresi var. Yoksa şifresini alacaklar. E-devlet sistemi üzerinden müracaatını yapacak vatandaş. Hiçbir yere gitmesine herhangi bir yere başvurmasına gerek yok. Burada yine de her ihtimale karşı vatandaş emin olmak için bir yere müracaat edip yaptırmak istiyorsa şifresini alıp internet üzerinden girme imkanı bulamıyorsa Ankara, İstanbul, İzmir hariç bütün illerde Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat yapabilecek. Tapu kadastro ilçe müdürlüklerimizde de vatandaş gidip bu hizmeti alabilecek. Bunun dışında herhangi bir yere gitmesine, müracaat etmesine bir mühendislik bürosuna veya danışmanlık bürosuna gidip vatandaşın para ödemesine gerek yok. Ankara, İstanbul, İzmir içinse bir değişik yapı kuruyoruz. İstanbul için 40 yerde her bir ilçede ayrı ayrı birimlerimiz olacak. Üsküdar’daki, Beykoz’daki, Beşiktaş’taki vatandaş kendi ilçesinde bizim gösterdiğimiz adreste de gidip bu işlemlerini yapabilecek. Ankara için aynı şekilde. İzmir’de il müdürlüğümüzde geniş bir alanda 20-25 kadar arkadaşımız vatandaşın taleplerini alıp değerlendirecekler. Cuma günü başlıyoruz, saat 13.00 itibariyle müracaatları almaya başlıyoruz Cuma günü. En son müracaat tarihi de 31 Ekim 2018.”
“Konutlarda yüzde 3, ticarilerde ise yüzde 5 oranı”
Konutlarda yüzde 3, ticarilerde ise yüzde 5 oranının kanun olarak meclisten geçtiğini hatırlatan Özhaseki, “Tarımsal amaçlı basit bir yapı varsa, kaç metrekare yapılmış bir yapısı varsa bunu 200 lira ile çarpacak. Eğer bir veya iki katlı gecekondu diye tarif ettiğimiz bir yapısı varsa bunu 600 lirayla çarpacak. 7 kata kadar bir yapı varsa 10-20 daireli apartmanlar için söylüyorum, vatandaş burada her bir metrekare için bin lira çarpacak. 8’den daha yüksek katlı bir bina varsa bin 600 lirayla çarpacak, lüks villa tipi yapılar varsa bu yapı sahipleri 2 bin lirayla çarpacak. 200 liradan başlayarak 2 bin liraya kadar uzanan hatta evinin yapı değerini kendisi neyse işaretleyip bu rakamlarla çarpış olacak. Bu müracaat yapıldığında kendisine 24 saat içinde bir SMS gelecek. Müracaatınız alındı parayı yatırın diye. Maliyenin gösterdiği hesaba buraya herkes kendisine bu yazı geldikten sonra yatıracak. Burada önemli olan bir başka yere yatırmaması, vatandaşın parayı kimseye vermemesi, herhangi bir yolsuzluğa sebebiyet vermemek için biz burada alıyoruz, sizin adınıza alırız gibi sözlere inanması gerekir vatandaşların” şeklinde konuştu.
Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların ne olacağı sorusuna Bakan Özhaseki, “Vatandaş yine kendi beyanıyla hazine üzerinde kaç metrekarede oturuyorsa yapısı ne kadarsa bunu işaretleyecek, bedelini bildirecek. Sonra bizden bunu satın alabilecek” cevabını verdi.
Bakan Özhaseki, başvuruda gerekli olanları ve e-devlet kapısı üzerinden nasıl başvuru yapılacağını örnekler vererek anlattı. Özhaseki, “Para yatırıldıktan sonra ise kendisine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgesi aynı yerden verilmiş olacak” diye konuştu.
"Yalan beyanda bulunuyorsa, doğru bir bilgi vermiyorsa bir gün bu ortaya çıkar"
Vatandaşın yanlış beyanda bulunması halinde ne olacağına ilişkin Özhaseki, şunları kaydetti:
“Bu ele geçmiş fırsatı vatandaş heba etmiş olur. Yalan beyanda bulunuyorsa doğru bir bilgi vermiyorsa bir gün bu ortaya çıkar. Ya şikayetler, ya denetimler neticesinde ya da devlete bir işi düştüğünde elindeki belgeyle gittiğinde bir ölçüm yapılmak zorunda kalındığında karşısına çıkacak manzara doğrusu kendisi için iyi olmaz. Doğru beyanda bulunmak önemli. Bu kaçak yapılar devam edip büyük sıkıntı ortaya çıkar mı diye sorular geliyor. İnşallah bizim yaptığımız bu işlem milat olur. Vatandaş devletiyle barışmış olur. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararını hatırlatmak istiyorum. Bunu bütün belediyelere ve valiliklere göndereceğiz. İmar kirliliğine neden olma suçu diye bir suç var. Proje harici veya ruhsatsız yapılmış olan yapılarla ilgili zaten kanunda bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası var. Bundan sonra vatandaş bunca iyi niyetle ortaya çıkan imar barışından sonra hala bir kaçak yapı yapmak isterse bu hapis cezasını göze almak zorunda. Buna bir kamu görevlisi göz yumarsa belediye başkanları dahil bu hapis cezasını göze almak zorundalar.”
“31.12.2018’e kadar istediği tarihte vatandaş yatırsın diye karar aldık”
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bakan Özhaseki, ödemelerin peşin mi yoksa taksitle mi olacağı sorusu üzerire, “Bunu herhangi bir şekilde taksitlendirmeyelim. 31.12.2018’e kadar istediği tarihte vatandaş yatırsın diye karar aldık. Parası olan vatandaş gidip şimdi yatırsın, Yapı Kayıt Belgesi’ni 24 saat içerisinde alsın mahsuru yok. Ama parası yoksa beklesin biriktirsin, 31.12.2018’e kadar bu parayı yatırsın Yapı Kayıt Belgesi’ni öyle alsın” açıklamasında bulundu.
“Yüksek yapılarla ilgili bizim şu ana kadar ruhsatsız bir yapı tespitimiz olmadı” ifadesini kullanan Özhaseki, “Genellikle o silueti bozan ve rahatsız eden yapıların hepsi ruhsatlı. Hem yeni imar kurallarına uymuşlar, hem depreme uygun şekilde yapmışlar hem de ruhsatlarını, iskanlarını almışlar. Vatandaş şöyle zannederse çok yanlış olur; bu zaten yüksek yapılara geldi ondan dolayı legalleşiyor derse yanlış olur. Çünkü onların sorunu yok zaten” değerlendirmesinde bulundu.
“Parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklıyoruz”
Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
“Bizim bu yapmış olduğumuz hazırlık yaklaşık 1 sene öncesinden başlayan ciddi bir hazırlık. Amacımız daha çok Türkiye’nin depreme hazırlanmasıyla ilgili. Konutlarımızın, iş yerlerimizin daha sağlıklı yapılmasıyla ilgili bir hazırlık. Ayrıca imarın temel bir takım kurallarının da bir kere daha netleştirildiği yapıyla ilgiliydi. Biz bu yasayı tek başına hazırlayıp sadece herkese bir barış getirelim, insanlar rahatlasın diye hazırlamamıştık. Bizim hazırlığımız imarın temel sorunlarını giderecek şekilde yeni bir imar yasası hazırlığıdır. Burada bir taraftan parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklıyoruz. Hepimizi rahatsız eden şöyle bir durum var ya, bir mahallede, bir sokakta 10 tane aynı yükseklikte bina var. Bunlar aynı yoğunluğu kullanmışlar ama birisi gelmiş bir türlü yolunu bulmuş orada 5 katlı yapıların içerisinde 15 katlı çıkmış. Bu tür parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasakladığımız bir takım hazırlıklarımız var.”
Bir an önce depreme hazırlanılması gerektiğine dikkat çeken Özhaseki, “Bizim yapılarımızın hem sağlıklı hem de kimlikli hale getirilmesi lazım. Bunun için hazırlığımız da bu işi çok kolay yapabileceğimiz, rahatlatacak birçok yasa hazırlığımız var. Bunun da birinci adımı Yapı Kayıt Belgesi’yle çıkıp elimizde stokumuzu görelim ne olduğunu bilelim buna uygun davranalım. Seçim kararı alınınca en hızlı biçimde vatandaşın bu müracaatını alalım bizim yasamız içinde bir hazırlık olsun diye düşündük” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2018, 23:37