Astronot Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü başladı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüş yolculuğu başladı. Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Axiom-3 ekibi, Dragon kapsülüyle Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı.

Astronot Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü başladı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Dünya'ya dönüş yolculuğu başladı. Ax-3 ekibi, Dragon kapsülüyle Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı.

.jpg

YOLCULUĞUN 48 SAAT SÜRMESİ BEKLENİYOR

Ax-3 ekibinin, ABD’nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi’nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor.

Yolculuk süresince mürettebatı taşıyan Dragon kapsülünün birden fazla yörünge alçaltma manevrası gerçekleştirmesi ve yolculuğun yaklaşık 48 saat süreceği öngörülüyor.

DRAGON KAPSÜLÜNÜN KAPAĞI KAPANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide Dragon kapsülünün kapağının kapandığını duyurdu. Kacır, "Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın dahil olduğu Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülünün kapağı kapandı." ifadesini kullandı.

GEZERAVCI'NIN DÜNYA'YA DÖNÜŞÜ CANLI YAYINLANACAK

Dünya'ya dönüş yolculuğu çevrim içi olarak şirketin "axiom.space/live" hesabından takip edilebiliyor.

Öte yandan Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü için Axiom Space'in yapacağı canlı yayınlar, Anadolu Ajansı (AA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Uzay Ajansının (TUA) sosyal medya hesaplarından simultane çeviri eşliğinde canlı olarak izlenebiliyor.

3 KEZ ERTELENMİŞTİ

Dragon uzay aracı ve Axiom-3 görev ekibinin dünyaya dönüşü, Florida'daki elverişsiz hava koşulları nedeniyle 3 kez ertelenmişti.

13 FARKLI DENEY GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ISS'teki görev süresi boyunca, insanlığın geleceğine ışık tutacak, yerli üniversiteler ve araştırma merkezleri tarafından planlanan 13 farklı deneyi de gerçekleştirdi.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER