Bu çerçevede Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında bu yıl 126 bin 229 kişiye ulaşan Bakanlık, mart ayı ortasına kadar yüz yüze yapılan eğitimlere pandemi sebebiyle uzaktan eğitim yoluyla devam etti.
Ayrıca aile danışmanlığı kapsamında 24 bin 419 başvuru için hizmet sunuldu. Aile danışmanlığı başvuruları e-Devlet üzerinden alınması ve ailelere telefonla da destek sağlanması sayesinde danışmanlık hizmetleri daha çok arttı.
Aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçların tespit edilmesi ve bu ihtiyaçlara etkin bir cevap verilmesi için yapılan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında Eylül 2020 yılı itibarıyla 2 bin 615 personelle toplam 273 bin 216 haneye ziyarette bulundu.
Aile Eğitim Programı tekrardan düzenlenecek
Bakanlık, gelecek yıl, Aile Eğitim Programı içeriklerini ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda tekrardan düzenleyecek.
Yeni modül ve eğitim setleriyle aile eğitimlerini gerçekleştirecek Bakanlık, 2021'yılında Aile Eğitim Programı kapsamında 250 bin katılımcıya, evlilik öncesi eğitimlerle 150 bin kişiye ulaşacak.
Bayanların karar alma mekanizmalarına aktif katılımı teşvik edilecek
2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, bayan erkek fırsat eşitliğini güçlendirecek şekilde bayanların ekonomik, sosyal, kültürel hayata ve karar alma mekanizmalarının her düzeyine aktif katılımı özellikle yerelden başlayarak teşvik edilecek.
Bayanların kamuda yönetim ve karar organlarında daha çok oranda yer almalarını sağlayamaya yönelik farkındalık artırılacak, yönlendirici ve teşvik edici yöntemler geliştirilecek.
Bayan girişimcilere iş geliştirme zamanlarında danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulacak, bu alandaki desteklerde bayanlara öncelik verilecek.
Bayana Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı hazırlanacak
Bayana Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı'nı (2021-2025) hazırlayacak olan Bakanlık, bu çerçevede bayana yönelik şiddet, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine yönelik düzenlemelerin etkin uygulanmasını sağlamak üzere çalışmalar yapacak.
Bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel dahil olmak üzere farklı hedef gruplarına yönelik eğitim, seminer gibi farkındalık artırma çalışmalarına devam edilecek.
Başarılı ve yetenekli çocuklar için yeni destekler geliştirilecek
Bakanlık, gelecek yıl, çocukların sportif, sanatsal, kültürel ve bilimsel aktivitelere yönelmesini özendirmeye yönelik uygulamaları hayata geçirecek. Farklı alanlarda başarılı ve yetenekli olan maddi imkansızlıkları sebebiyle bu alanlarda ilerleyemeyen çocuklara yönelik destekler geliştirilecek.
Risk altındaki çocuklara yönelik psikolojik destek programları yaygınlaştırılacak ve bakım hizmetlerinin ihtisaslaştırılması çalışmalarına devam edilecek.
Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinin sosyal destek boyutunu güçlendirilecek olan Bakanlık, bu çerçevede SED hizmetinden yararlanan ortaokul çağındaki çocuklara yönelik akademik, sosyal, sportif ve bilişsel faaliyetleri yaygınlaştıracak.
Programa göre, ayrıca erken çocukluk döneminden başlamak üzere çocuklara ihmal, istismar ve şiddet konularında farkındalık eğitimleri verilecek, çocukların yaşam becerileri güçlendirilecek.
Çocuklarla çalışan profesyonellerin de ihmal, istismar ve şiddeti tespit etme ve gerekli yönlendirmeyi yapma kapasitelerini artırmaya yönelik programlar düzenlenecek.
Yaşlılara yönelik gündüzlü bakım hizmetleriyle alakalı mevzuat çalışması tamamlanacak
Bakanlık, sosyal yardım yararlanıcılarından çalışabilir durumda olanların istihdama yönlendirilmesine yönelik teşvik edici çalışmalarını gelecek yıl da devam ettirecek. Sosyal yardım programlarının etkinliği analiz edilerek, elde edilen sonuçlar doğrultusunda programlarda gerekli revizyonlar yapılacak.
Engelli bireylere yönelik gündüz bakım hizmeti veren kuruluşların hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik politikaları uygulayacak olan Bakanlık, yaşlılara yönelik gündüz yaşam merkezlerinin yurt genelinde dengeli bir biçimde planlanması ve açılışlarını sağlayacak.