Türkiye yaz saati uygulaması Avrupa’ya büyük örnek oldu. Kıta genelinde 4,6 milyon Avrupalının görüşüne başvuran AB Komisyonu “Yaz saati uygulaması kalıcı hâle gelsin mi?
6 hafta devam eden anketden sonra vatandaşların yüzde 80’den daha çok Türkiye’de uygulamada olan kalıcı yaz saatinden yana oyunu kullandı.
Her 5 Avrupalıdan 4’ü sabit saat uygulamasını tercih yaptı. Uygulama üye ülkeler ve parlamento tarafından onaylanıp yasalaşmasıyla birlikte devreye girmiş olacak.
Konuyla alakalı açıklama yapan Enerji Bakanı Fatih Dönmez Türkiye’nin kalıcı yaz saati uygulamasına iki sene evvel geçtiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: Demek ki aklın yolu bir.
Sabit saat uygulamasına 2016’senesinde geçen Türkiye, AB’ye de örnek oldu. AB’nin yapmış olduğu anket ve analizler sabit saat uygulamasını (tüm sene boyunca yaz saati uygulamasını) teyit ediyor.
Sürecin sosyal, ekonomik ve psikolojik taraflarını düşündüğümüzde Türkiye’nin son iki senede kat ettiği mesafe bizler için önemli bir tecrübe oldu. Ayrıca, Türkiye’de sabit saat uygulaması AB’nin de almış olduğu bu karara referans oldu.
Bakan Dönmez Türkiye’nin yaz saati uygulamasıyla birlikte enerjiden ciddi anlamda tasarruf sağlandığını söyleyerek, “08.30-17.30 mesai saatleri içerisinde 81 il Türkiye geneli kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha çok aydınlıktan yararlandı.
Saat 17.00 ile 18.00 arasında elektrik tüketimi azaldığı, 08.00’de ise arttığı fakat pik saatlerde azalışın daha yüksek olduğu ve net bir tasarruf sağladığı, şebeke iletim sistemi açısından ortalama bin 879 megavatsaatlık bir hareket kabiliyeti oluşturduğu, diğer bir ifadeyle maliyeti iki milyar dolar olan 2 bin megavatlık ilave enerji santrali ihtiyacını ortadan kaldırdı.
Türkiye’nin artan güneş enerjisi santralleri ile bu santrallerden gün ışığında yapılan üretimin mesai saatleri ve elektrik tüketim profili ile uyumu arttığı tecrübe edildi. Ayrıca, konut ve hizmet sektöründeki elektrik tüketiminde tasarruf sağladığı görülmüştür.