YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI ...

YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI AÇIKLANDI.

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI ...

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 30 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Korgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Servet Yörük getirildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu emekli edildi.


 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi, Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından önemli ölçüde yeniden şekillendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 2015 yılına kadar görevine devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun emekliliğe sevkedilmesi YAŞ'ın sürpriz gelişmelerinden birini oluşturdu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Korgeneral Akın Öztürk Hava Kuvvetleri Komutanı, Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı,Orgeneral Servet Yörük Jandarma Genel Komutanı oldu.

GÜL ONAYLADI

Yüksek Askeri Şura, üç gün süren 2013 Ağustos dönemi çalışmalarını, bugün tamamladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bugün saat 12.00'de Çankaya Köşkü'ne çıkarak, kararları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sundu. Daha önce YAŞ kararları, Cumhurbaşkanı'nın onayına teamüller gereği sunuluyordu. Resmi Gazete'de çarşamba günü yayımlanan 6496 sayılı yasanın 24. maddesi ile 1612 sayılı Yüksek Askeri Şura'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5. maddesine, "Yüksek Askeri Şûra kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül eder" fıkrası eklendi. Böylece Gül'ün onayı ile YAŞ kararları, tekemmül etmiş (olgunlaşmış, tamamlanmış) oldu. YAŞ'ta terfi ve emeklilik kararları ile TSK'da yapılan atamaların da çerçevesi çizilmiş oldu. TSK'nın komuta kademesine yapılan atamalar, Cumhurbaşkanlığı tarafından duyuruldu.

43 GENERAL EMEKLİ OLDU

 
Genelkurmay Başkanlığı, kararlarla ilgili şu açıklamada bulundu:

"1. Yüksek Askerî Şûra; 03 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.
2. 30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; (34) general ve amiral bir üst rütbeye, (50) albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; (33) general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.
3. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.

4. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.
5. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz."

TUTUKLU ORGENERALLER EMEKLİ OLDU

Toplantıda; 20'si farklı davalarda yargılanan 105 general ve amiralin dosyası değerlendirildi. YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ile Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklu olmaları nedeniyle bu yıl toplantıya katılamadı. Şurada, Balanlı ile Taşdeler'in emekliliğe sevkedilmeleri yönünde karar alındı. Böylece TSK'da tutuklu olarak yargılanan orgeneral kalmadı.

ÜÇ KOMUTAN EMEKLİ OLDU

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu emekli oldu. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ise sadece YAŞ üyesi olarak görev yapacak.

ORGENERALLİĞE TERFİ ETTİ KOMUTAN OLDU

Bu yıl TSK'nın üç kuvvetini oluşturan kara, deniz ve hava kuvvetinin yanısıra jandarmanın da komutanları değişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise 2015 Ağustos'una kadar görevine devam edecek. Balyoz ve casusluk davası nedeniyle sıkıntı yaşanan hava kuvvetlerinde, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk, orgeneralliğe terfi etti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 30 Ağustos tarihi itibariyle 4. yıldızını takacak yani orgeneral olacak olan Öztürk atandı.

DONANMADAN KUVVETİN BAŞINA GEÇTİ

Donanma Komutanı Oramiral Güner'in bu yılın ilk ayındaki sürpriz istifası nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Şura öncesi sıkıntı yaşanmıştı. Donanma Komutanvekili Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu, 30 Ağustos tarihi itibariyle oramiralliğe terfi etti. Bostanoğlu, koramiral rütbesinde iken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Bostanoğlu, kuvvet komutanı olarak 30 Ağustos tarihinden itibaren görevine oramiral rütbesiyle devam edecek.

AKAR HIZLI YÜKSELDİ

Jandarma Genel Komutanlığı'na, Orgeneral Servet Yörük getirildi. Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Orgeneralliğe terfi eden Salih Zeki Çolak EDOK Komutanı oldu. Orgeneral Yalçın Ataman Harp Akademileri, Orgeneral Ahmet Turmuş 1. Ordu Komutanı, Orgeneralliğe terfi ettirilen Yaşar Güler Genelkurmay İkinci Başkanı, orgeneralliğe terfi eden Ümit Dündar da 3. Ordu Komutanı oldu. Suriye sınırındaki kritik gelişmeler nedeniyle ikinci ordu komutanı değişmedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER