TÜRKİYE'NİN SIFIR SORUN POLİTİKASI İFLAS ETTİ

Mimar Sinan Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Suphi Saatçı “ Türkiye’nin sıfır sorun politikası iflas etti” dedi.

TÜRKİYE'NİN SIFIR SORUN POLİTİKASI İFLAS ETTİ
2004 yılından bu yana her ay, Topkapı Akgün Otelde bir araya gelen '' Gönül Dostları '' bu ayki toplantısında, Mimar Sinan Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Suphi Saatçı’yı konuk etti.

Türk Eğitim-Sen İstanbul 9 Nolu Şube Başkanı Enver DEMİR in de mensubu olduğu, Koordinatörlüğünü ve Sözcülüğünü de yaptığı platformda, öğretmenden doktora, esnaftan işçiye,bürokrasiden siyasetçiye kadar değişik Sosyal Kesimlerden katılımcılar bulunuyor. Gönül Dostlarının bu ay ki sohbet konuğu olan Prof.Dr.Suphi SAATÇI, ABD nin Irak Politikası ve dolayısıyla Suriye ve İran da ki etkilerinden bahisle,Kuzey Irak Kürt yönetimi nin bölgedeki etkisine ve Irak Türkmenlerinin Siyasi,Sosyo-Ekonomik durumları hakkında teferruatlı bilgiler verdi.

Prof.Dr.S.SAATÇI “IRAK HALKI KALIN ÇİZGİLERLE AYRIŞTIRILDI”

Irak ın Şii ve Sunni olarak mezhepsel bir ayrışmayla karşı karşıya geldiğini, kuzeyde ise Kürtlerin etnik bir ayrıştırma çabası içinde olduklarını dile getirdi.Bu kadar, kalın çizgilerle birbirinden ayrışan halkın bir arada barış içinde yaşama gayretlerine rağmen çok zor bir durumla karşı karşıya bulunulduğunu belirtti.Özellikle,Kuzeyde Kürt lere sağlanan imtiyaz,,uluslar arası güç dengelerinin bir hediyesimidir ? Sayıları Şiilerin veya Sunnilerin yarısı kadar olmayan Kürtlerin saltanatı veya Talabaninin Cumhurbaşkanlığı tahtına oturması,gücünü hangi siyasi tabandan alıyor ? Yoksa bunlar,politika dünyasında görülmeyen bir zorbalık sonucumudur ? Dedi.Irakta nüfusları % 80 i aşan Arap halkını ikiye bölen uluslar arası politika cambazları,Arapların kimliğini rafa kaldırmışlardır.Bu bakımdan Irakta topluluklardan Şiiler,Sünniler ve Kürtler diye söz edilmektedir.

TÜRKİYENİN,SIFIR SORUN POLİTİKASI İFLAS ETTİ

Türkiye ise her ne kadar Irak’ta herkese eşit mesafedeyiz dese bile, bu durum öteki taraflarda anlaşılmamaktadır. Bu bakımdan Türkiye’nin eşit mesafe politikası, inandırıcı olmadı. Nitekim durum giderek değişik mecraya sürüklendi ve rüzgâr düşünüldüğü gibi esmedi. Komşularla samimî olarak sıfır sorun derken, gidişat Türkiye’nin istediği gibi sonuçlanmadı. Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile olan iyi münasebetleri, yerini sertleşmeye ve zıtlaşmaya bıraktı. Bu yüzden Irak’ta yoğun nüfusa sahip Şii kesimden İran-Maliki ve Suriye bloğu oluştu. Türkiye ABD-Allavi-Barzani safında kaldı. Oysa Türkiye Irak’taki Şii kesime karşıymış gibi bir tavır içinde görülmemeliydi. Ayrıca Türkmenlerin de içinde Şii kesimin varlığı unutulmamalı idi. Diğer yandan Irakıye içinde yer alan Irak Türkmen Cephesinin de, durumdan memnun olmadığı su yüzüne çıktı. Allavi’nin Türkiye ziyareti sırasında, Irakıye Listesi içerisinde olan hiçbir Türkmen milletvekiline yer verilmemiştir. Dost ve müttefik olarak kabul edilen Irakıye listesindeki üyeler, haksızlığa maruz kalan Türkmenlere destek vermek bir yana, köstek bile oluyor. Türkmenlerin birçok beklentisi gerçekleşmiyor, yığılan sorunlar çözüme kavuşturulmuyor. Bunların başında Türkmenlerin ellerinden alınan arazi ve gayrimenkul mülkiyetleri konusunda yaşanan sorunlar geliyor. Bu hususta hâlâ olumlu sonuçlar alınmış değildir. Nitekim kısa bir süre önce, artık isyan edecek duruma gelen mazlum ve mağdur Tisin halkının feryatlarına kulak asan olmuyor Türkiye nin, bölge ülkeleriyle ve komşularıyla yürüttüğü dış politikadaki sıfır sorun stratejinin pek bir hükmü kalmadığını söyleyen Prof.Dr.Suphi SAATÇI,sıfır sorun dedik,selam verecek komşumuz kalmadı dedi.
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER