TORBADAN BÜYÜK AF ÇIKTI

SGK; Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası affının detaylarını açıkladı.

TORBADAN BÜYÜK AF ÇIKTI
Milyonlarca kişinin gözü kulağı sosyal güvenlik ile ilgili radikal adımlar içeren torba yasaya çevrildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Ocak ayında Meclis'e sunulması beklenen torba yasada yer alan 'prim affı' karmaşasına noktayı koydu. Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanlara yapılandırma için 3 ay süre verilecek, bundan yararlanmayanın hem borcu hem hizmeti silinecek. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlarına af çalışması heyecan yaratırken, tasarının kapsamı merak konusu oldu. SGK uzmanları, merak edilen soruları yanıtladı: 
 
BAĞ-KUR AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK?: 
Kaydı olup da 24 aydan fazla prim borcu olanları kapsayacak. Diğer bir ifadeyle 2 yıldan az olanlar bu kapsama girmeyecek. Bağ-Kur'a 2 yıldan fazla sürede borcu olanların borcu hem de hizmeti silinecek. Örneğin, 5 yıllık borcu var. Bu borçla birlikte 5 yıllık hizmet süresinden de vazgeçilmiş olacak. 
 
BAĞ-KUR HESABI AÇILABİLECEK Mİ?: 
İleriki yıllarda bu hizmet hesabını canlandırma imkanı olacak. Durdurulan hizmetler ileriki yıllarda ödenebilecek. İster 2, ister 5 yıl olsun ihya edilebilecek. Örneğin; 2016'da hizmet ihyası yaparak o günkü koşullara göre primleri yatırabilecek. Silinen borç, hizmet açılarak aktif hale getirilebilecek. Bu düzenleme ile borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan binlerce esnaf da nefes alacak. İşveren prim borcu ile ilgili de çalışma var.
 
 
 
YAPILANDIRMA İÇİN SÜRE VERİLECEK Mİ?: 
Prim borcu olanlara 3 aylık süre verilecek. İster taksitle isterse peşin ödeme şansları olacak. Eğer başvuru yapılmazsa otomatik olarak 24 aydan sonrakiler silinecek. Sigortaları da durdurulacak. Bu düzenleme ile esnaf icradan kurtulacak. 
 
6111 YAPILANDIRMALARINI ETKİLER Mİ?: 
6111 sayılı düzenleme ile alacaklarını yapılandıranlar ödemelerini aksatmasın. Yapılandırmayı bozanlarla ilgili düzenleme yok. Nitekim yapılandırma kapsamında son taksitler geldi. Çalışmanın yapılandırma ile ilgisi yok.
 
GSS BORCUNUN FAİZİ BİTECEK
18 Yaşını dolduran, çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borcuna af geliyor. Tebligat aldığı halde gelir testine girmeyenlere 2 aylık süre verilecek. Gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Bu kapsamda borcu olanların faiz borcu silinecek ve bir yıl taksitlendirme imkanı getirilecek. 
Kaynak: Takvim
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ilyas kara
ilyas kara - 11 yıl Önce

hiç hastaneden yararlanmamışsa bu vatandaş yinede bu birikmiş borcu ödeyecekmi ? ben hiç bir zaman devlet hastanesinden yararlanmadım SGK lı çalıştığım zamanlardada gitmedim hasta olduğum halde devletten ilaç almadım zarara uğratmamışken bu borç ne diye çıkıyor bana onu hala anlamış deilim resmi soygunmu ? bu yasa cvb bekliyorum ilgililer

ayşe karaman
ayşe karaman - 11 yıl Önce

göz göre göre insanları aptal yerine koyup soyuyorlar..başka bir açıklaması yok bunun..

nülüfer doğanlar
nülüfer doğanlar - 10 yıl Önce

Hiçbir güvencemin sigortamın olmadığını araştırıp beni bulup adresime mektup yolluyarak hiçbir saglik guvenceniz olmadıgından her ay cuzi bir para ödeyerek sağlık güvencesinden faydalanın diyerek bizleri buluyorsunuz.ödeyemeyincede ne ariyor nede soruyorsunuz zaman aşımına ugratarak faiziyle geti istiyorsunuz tabi bu işleri çok iyi biliyorsunuz ana para sonra faizi koyuyorsunuz arkasindan af çıkardık diyerek ana parayı Söke Söke alıyorsunuz peki bu ana parayı nasıl istiuorsunuz kendi adıma saglik güvencem yok sigortam yok bir defaya mahsus aidat yaptırdığım halde hiçbir devlet hastanesine gitmedim muayene olmadim devleti hicbir zaman zararsugratmadim hastaneye hiç gitmeyip muayene olmadıgimizi bildiginiz halde faiziyle bu parayi bizden almaniz haksizliktir gidip muayene olmuş olsam tamam haklari var dicem ama oda yok kafamiza vura vura elimizden evimize goturecegimiz iki lokma ekmegide almayin sayin büyüklerimiz bu yazima bir kulak verin ve hayirli olumlu cevaplarinizi bekliyoruz

SIRADAKİ HABER