SOSYOLOGLARA 'BAKAN' ARANIYOR

Atanmış veya atanamamış meslek gruplarının bağlı olduğu bir bakanlık mutlaka vardır:

SOSYOLOGLARA 'BAKAN' ARANIYOR

  Atanmış veya atanamamış meslek gruplarının bağlı olduğu bir bakanlık mutlaka vardır: Öğretmenlerin muhatabı Milli Eğitim Bakanlığı, Doktor ve Hemşirelerin muhatabı Sağlık Bakanlığı, Ziraat Mühendisi ve Veterinerlerin muhatabı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Arkeologların muhatabı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Polislerin muhatabı ise İçişleri Bakanlığı.. Her meslek grubu sıkıntılarını, sorunlarını bağlı olduğu Bakanlığa iletiyor ancak sosyologların “Bakan”ı maalesef yok!
            Sosyoloji bilim dalı ülkemizde mağdur edilmektedir. Sosyologlardan işsizler ordusu yaratılmaya çalışılmaktadır. Peki sosyologların  “Bakan”ı kim?  Diğer meslek gruplarına nasıl sahip çıkan Bakanlık varsa sosyologların da bir bakanlığı olmalı değil mi? Bu bakanlık olsa olsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olabilir. Bakanlığın misyonu ve vizyonu sosyologların görevleriyle örtüşüyor. O zaman Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını yakından inceleyelim:
            Bakanlığın internet sitesinde yer alan linkler: “Sosyal Yardımlar, Aile ve Toplum Hizmetleri, Çocuk Hizmetleri, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri, Koruyucu Aile, Şehit Yakınları ve Gazi Hizmetleri, Ailenin Korunması ve Şiddetin Önlenmesi… “
            Bakanlığın misyonuna bakıyoruz: “Birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üretmek, uygulamak ve izlemek.”
            Bakanlığın vizyonuna bakıyoruz: “Türkiye'nin 2023'e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için, zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan bir bakanlık olmak.”

           Bakanlığın sosyal politikalar üretmesinde ve 2023 vizyonunu yakalamasında sosyologlara da büyük görev düşüyor. Ancak yine Bakanlığın verilerini incelediğimizde acı bir gerçek de ortaya çıkıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2011 yılı Faaliyet Raporuna göre   Bakanlıkta sadece 86 sosyoloğun çalıştığını görüyoruz:
2011 Merkez ve Taşrada  Unvanların yıllara göre çalışan sayıları
Sosyolog 86
Sosyal Çalışmacı 1221
Öğretmen 1106
Psikolog 344
Çocuk Gelişimcisi 244
*2012’de ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na  sadece  94 adet sosyolog atandı.

 

 

 

          Sosyologların “Bakan”ını tespit etmiş bulunuyoruz. 9 Şubat 2013’te Sosyal Hizmet Merkezleri yönetmeliği yayımlandı ve bu çerçevede yakın zamanda ülke genelinde 416 sosyal hizmet merkezi açılacak. Sosyologların muhatabı,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğuna göre sosyologların Bakanlıktan tek talebi bulunmaktadır:
1)  2013-1 Haziran merkezi atamada 1500 sosyolog alımı :  Bakanlığın 2023 vizyonunu yakalaması, sosyal politikalar üretmesi açısından bu alım mutlaka yapılmalıdır. Sembolik sayıda yapılacak olan sosyolog ataması kabul edilemez. Ülke gerçekleri ve hedefleri gözetilerek atamalar gerçekleştirilmelidir. Hem çözüm sürecinde hem de toplumsal olayların analizinde sosyologlardan faydalanmak gerekir. 1500 sosyolog alımıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uygulamalı sosyoloji alanında büyük güç kazanmış olacaktır.


Zeki KARA
Eğitimci-Yazar

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER