SOSYOLOGLA​R REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZLERİ​NE (RAM) ENTEGRE EDİLMELİDİ​R

SOSYOLOGLA​R REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZLERİ​NE (RAM) ENTEGRE EDİLMELİDİ​R
 SOSYOLOGLAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZLERİNE (RAM)
İVEDİLİKLE ENTEGRE EDİLMELİDİR
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, kendi bölgelerinde bulunan eğitim-öğretim kurumlarında verilen Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin kaliteli ve verimli şekilde uygulanmasını sağlamak ve özel eğitim gerektiren bireylere özel danışma hizmeti vermek amacıyla il ve ilçelerde kurulmuş merkezlerdir.
Rehberlik ve Araştırma Merkezleri işleyiş ve görev bakımından ikiye ayrılmaktadır:
 
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü:
 
Rehberlik ve psikolojik danışma servisleri elemanlarıyla üniversiteler ve ilgili kuruluşlarla iş birliği yaparak öğrencilerin zihinsel, psikolojik ve sosyal bakımlardan dengeli ve sağlıklı bir şekilde kapasitelerini geliştirmeleri, yapıcı ve yaratıcı olmaları, özelliklerini tanımaları ve değerlendirmeleri ile bu yönde meslekî ve eğitsel rehberlikte bulunulması için grup rehberlik etkinliklerine yönelik programları hazırlar ve uygulanmasında okullara gerekli yardımlarda bulunur.
Ayrıca bu kişiler, üniversiteler ve ilgili kuruluşlarla iş birliği yaparak öğrencilerin zihinsel, psikolojik ve sosyal bakımlardan dengeli ve sağlıklı bir şekilde kapasitelerini geliştirmeleri, yapıcı ve yaratıcı olmaları, özelliklerini tanımaları ve değerlendirmeleri ile bu yönde meslekî ve eğitsel rehberlikte bulunulması için grup rehberlik etkinliklerine yönelik programları hazırlar ve uygulanmasında okullara gerekli yardımlarda bulunurlar.
 
Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü:
 
Özel eğitim gerektiren bireyleri tespit etmek ve tedbir almak amacıyla görev bölgesindeki okullarda taramalar yapar. Özel eğitim gerektiren çocukların inceleme, değerlendirme ve tanılamasını yaparak gerekli yönlendirmede bulunulması hizmetlerini sunar.
Bu bireylerle ilgili, içinde bulundukları sosyal çevrede karşılaştıkları sorunlara çözüm bulabilmelerini, üst öğrenim kurumları ve mesleklere yönelmeleri konusunda gerekli çalışmaları sürdürür.
Hali hazırda bu merkezlerde Müdür ve Müdür Yardımcısı kadroları haricinde; Rehber Öğretmen, Psikolojik Danışman, Psikolog, Psikometrist, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi, Eğitim Programcısı, Özel Eğitimci ve Sosyal Çalışmacı yer almaktadır. İşte bu noktada, merkezlerin görev ve işleyişi düşünüldüğünde en büyük eksiklik olarak Sosyolog kadrolarının bulunmaması açıkça görülmektedir. MULTİ-DİSİPLİNER bir anlayış ile dizayn edilen bu birimlerde sosyoloji meslek grubundan istifade edilmemesinin altında yatan nedenin bilimsel bir dayanak olmadığı ayan beyan ortadadır. Zira bugün ilgili birçok Bakanlık (AİLE BAKANLIĞI, ADALET BAKANLIĞI…) eski yönetmeliklerini:
-Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler Yönetmeliği:Sosyal çalışma görevlisi: Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, öğretmenlik, aile ve tüketici bilimleri ve sosyal hizmet alanlarında eğitim veren kurumlardan mezun meslek mensuplarını,ifade eder.
-Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği: Denetimli serbestlik uzmanı:Denetimli serbestlik müdürlüğünde kadrolu veya geçici olarak görev yapan psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog ve öğretmeni,ifade eder.
Şeklinde değiştirerek hizmet anlayışlarını arzu edilen kaliteye kavuşturmuşlardır.
Milli Eğitim Bakanlığının da Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 4.MaddesineSosyolog unvanını aşağıdaki gerekçelerle ekleyerek hizmet kalitesini diğer bakanlıklar gibi arttırması gerektiğini önemle vurguluyoruz.
 
 
 
RAM’larda Sosyolog kadrosu acilen açılmalıdır, çünkü:
- Sosyolojinin ana konusunu Birey-Toplum etkileşimleri oluşturur ve bu ilişki, aile ortamından çıkan çocuğun ilk olarak adım attığı sosyal ortam olan Eğitim Kurumlarında başlar. Bu bağlamda Sosyolog, Merkeze gelen öğrenci veya bireyleri aile yapısı, sosyal gelişimi, toplum içindeki konumu,/toplum ile uyumu konularında değerlendirecek ve kurumdaki diğer meslek elemanlarına bu konuda önemli doneler verecektir.
- Saha çalışması konusunda yoğun eğitim alan ve bu konuda tecrübeli olan Sosyologlar, hizmet verdikleri bölgede toplumun ekonomik, sosyal, kültürel vb. özelliklerinin ve gereksinimlerinin belirlenmesine ilişkin çalışmalar yapacak ve elde ettikleri sonuçlar, danışma hizmeti alan bireylerin topluma kazandırılması aşamasında bilimsel gerçeklik açısından önemli bir dayanak teşkil edecektir.
- Eğitim Kurumlarında toplum yaşamına ilk adımını atan bireylerin sosyalleşmesi ve topluma uyum sürecinde bilimsel açıdan önemli rol üstlenecek olan Sosyologlar, konuya sadece birey açısından değil, toplum açısından da bakabilecek, toplum çıkarlarını da göz önünde bulundurarak bireyi yönlendirecektir.
Bireyin topluma kazandırılması aşamasında kritik öneme sahip olan Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde yukarıda belirtilen gerekçeler ışığında Sosyologların bilgi, birikim ve tecrübelerinden faydalanmak ve onları yönetmeliğe dâhil etmek zaruridir.
Konu ile ilgili yetkililerle yakın bir zamanda bir araya gelerek hususun arzu edilen yönde revize edilmesi gerektiğini mütalaa etmeyi planlıyoruz.
İlgililere ve Kamuoyuna Duyurulur.
  YESO-DER
İSTİHDAM VE ÖZLÜK HAKLARI KOMİSYONU
Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER