SINAV KESİNLİKLE İPTAL EDİLMELİ

ODTÜ Kriptoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız, YGS skandalı için "Şifreleme olduğu ortaya çıktı. Bu sistemin ürettiği bir yanlış, sınavın iptal olması için yeterliydi" dedi. Akyıldız, sınavın kesinlikle iptal olması gerektiğini söyledi.

SINAV KESİNLİKLE İPTAL EDİLMELİ

YGS skandalı tartışması bitmiyor. Birçok farklı algoritma kullanılarak sınav kitapçıklarının çözümü için çeşitli formüller bulundu. Bunlardan birisini, soL'da da haber yaptık. Formül, tüm soruların çözümünü veriyor.

Habertürk gazetesine konuşan ODTÜ Kriptoloji Bölümü Ana BilimDalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız "Şifreleme olduğu ortaya çıktı. Bu sistemin ürettiği bir yanlış, sınav iptali olmasın için yeterliydi" sözleriyle bu bilgiler ortaya çıkmasa bile sınavın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Akyıldız şöyle konuştu: "Basına verilen kitapçıkta şifreleme olduğu ortaya çıktı. Sonuçta bu kitapçığı bu sistem üretti. Bu sistemin ürettiği bir yanlış, sınavın iptal olması için yeterliydi. Şimdi yenileri ekleniyor. İddia edilen şablon kopya ise blok kripto şifreleme konusu içine girer. 1 milyon 700 bin kitapcıktan kriptoloji adına bir çok veri çıkarabilirsiniz. Kriptoloji alanına giren tek bir şifreleme veya şablonun var olması her şeyi kanıtlamaya yeter. Sistem böyle bir çıktı verdiyse bozuktur."

ÖSYM Yürütme Kurulu üyeleri de kabul etti: Şablon var
Dünkü Radikal gazetesine yaptıkları açıklamada ÖSYM Başkan yardımcısı Prof. Dr. Ömer Pekşen ve ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ensar Gül de sınavda bir şablon oluştuğunu kabul ederek şöyle dediler: "Biz aylarca çalışarak bir program hazırladık. Çok da başarılı bir program aslında. Ancak Meteksan’da kitapçıklar basılırken, maalesef insan hatası yüzünden programın bir kısmı eksik çalışmış ve sistem hep aynı kalıp üzerinde kitapçık basmış. Bunu biz de dün gece (5 Nisan Salı) fark ettik."

Sadece kızların girdiği okul sayısı 17 imiş!
Eski YÖK Başkan Vekili İsa Eşme ise, ÖSYM’den gelen bu açıklamaya şu tepkiyi verdi: “Sınav için kullanılan bir algoritma olduğu kesin. Ancak yanlış. Algoritmada yanlış seçenekler rastgele dağıtılmamış. Bu sınavın iptali için birden fazla sebep var. Sınav yapıldığı gün 17 okulda kızların bir arada sınava girmesini kimse tesadüf olarak açıklayamaz.”

Eşme, şöyle konuştu: “Tüm suçu bir Meteksan çalışanının üzerine atıp bundan sonra internet üzerinden sınav yapacağız diyorlar. Normal sınavı beceremeyen bir kurum internet üzerinden nasıl güvenilir bir sınav gerçekleştirebilir. Bu başkanla bu iş yürümez.”

Ali Nesin de fikir değiştirdi
Bir başka ilginç gelişme, matematikçi Ali Nesin'in tavrı oldu. Nesin, önceki gün Taraf gazetesine görüş vermiş, Nesin'in görüşleri "Elde somut delil yok" başlığıyla haberleştirilmişti. Taraf gazetesi, ÖSYM'nin kabul ettiği şifrelemeyi dahi yok sayacak kadar "şahin" bir çizgi izlediği için Nesin'in görüşleri, gazete açısından önemli bir veri sağlamıştı.

Nesin, bugün yazılı bir açıklama yaparak "Dün Taraf gazetesinde çıkan söyleşimde kısıtlı bilgimle bazı yanlış çıkarımlarda bulunmuşum. Şimdi daha çok sınav kağıdına ulaşılabildiğinden, ÖSYM'nin son açıklamalarını da dikkate alarak bu çıkarımlarımı düzeltmek zorunluluğunu hissediyorum" dedi.

Nesin açıklamasında "YGS'de 40 matematik sorusundan 23'üne doğru yanıt veren bir şablon vardır ve en iyimser bakış açısıyla, ÖSYM, sınavı elini yüzüne bulaştırmıştır. Bu rezaletin sorumlularının, başka suça gerek yok, sadece had safhada beceriksizlik dolayısıyla istifa etmeleri gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.




Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER