PATRONLARA KÖTÜ HABER VAR

Kıdem tazminatı için hükümetin son önerisinde, kıdem hesabına ödeme yapmayan patrona teşvik yasağı var.

PATRONLARA KÖTÜ HABER VAR
İşçi kıdemini ödemeyen patrona teşvik de yok
 
Kıdem tazminatı için hükümetin son önerisinde, kıdem hesabına ödeme yapmayan patrona teşvik yasağı var.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından taraflara sunulan metne göre, kıdem tazminatı için işçiler adına yatırılan para, bireysel emeklilik sisteminde birikecek.Hürriyet'in haberine göre fona tam ödeme yapmayan işverene 5 puanlık prim indirimi de yapılmayacak, işveren teşviklerinden yararlanma hakkı da verilmeyecek.  Ayrıca patronların “Kalifiye elemanı işyerine bağlı tutamayız” kaygısını gidermek için, işçi ile işveren sözleşmesine özel maddeler eklenebilecek. Metne göre, bireysel kıdem hesabında sözleşmeyi sona erdiren tarafın kim olduğuna bakılmayacak. Ancak işverenlerin “Kıdem tazminatı bireysel hesaba dönüşürse, çalışanı işte tutamayız” itirazıyla ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılabilecek. Buna göre kalifiye personelin istihdamının devamı için, işçi-işveren farklı bir hükmü sözleşmeye koyabilecek.
 
FAİZİYLE ÖDEYECEK
Bireysel kıdem hesabına işverenlerin düzenli ödeme yapması için yaptırımlar söz konusu. Kıdem tazminatı yükümlülüklerini düzenli ve tam yerine getirmeyen işverenler, 5 puanlık prim indiriminden yararlanamayacak. 6111 sayılı yasayla getirilen teşviklerden de faydalanamayacak. Vaktinde ödenmeyen kıdem primini, işveren faiziyle ödemekle yükümlü olacak. Ancak kamu herhangi bir şekilde kıdem hesabıyla ilgili bir garanti vermeyecek.  Mevcut çalışan işçilerin, hem bugüne kadar kazanılmış hakları, hem de bundan sonra oluşacak kıdem hakları bir korunacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe giren, yeni sisteme tabii olacak.
 
Taşeronluk genişlemiyor
 
TASLAK, taşeronlukla ilgili bölümler de yer alıyor. Buna göre, taşeronluk şu anda olduğu gibi yine sınırlı bir alanda uygulanabilecek. Bakanlık daha önce taşeronlukla ilgili olarak tanımı genişletme önerisini getirmişti. Ancak son düzenlemede bu durumdan vazgeçiliyor. Buna göre taşorenluk “asıl işin teknoloji veya uzmanlık gerektiren bölümlerinde ya da yardımcı işlerinde” kullanılabilecek. Alt işverene verilen işlerde asıl işveren çalışanı ile alt işveren işçisi birlikte çalışamayacak. Bir uyuşmazlık halinde taşeron işçisi esas işverenin çalışanıyla aynı ücret ve sosyal hakları alacak. Ayrıca ücretlerin ödenmesini takipte, esas işverene de sorumluluk verilecek. Taşeron işçiler de yıllık ücretli izin hakkından yararlanabilecek. 
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER