OKUL DÖNÜŞÜMLERİNDE DAĞ FARE DOĞURDU

Yeni eğitim sistemi hayata geçirilirken sorunların biri bitmeden diğeri başlıyor.

OKUL DÖNÜŞÜMLERİNDE DAĞ FARE DOĞURDU

Geçen  öğretim yılı; 4+4+4 kademelendirmesinin getirdiği norm fazlası sınıf öğretmeni sorunu, 60 aylık çocukların okula kaydı, okulların dönüşümündeki belirsizlik, sınıf öğretmenlerinin yan alana geçişi, öğrencilerin liselere sığdırılması gibi problemlerle boğuşmakla geçti.

 

Bu yıl okul dönüşümleri tamamlandı, sistem oturacak gözüyle bakılırken farklı problemlerle yüzleşmek durumunda kaldık. Öncelikle eski müsteşarın eski bakanın ayrılmasından sonra sistemi tıkaması, çözüm bekleyen sorunları daha da büyüttü. Çıkardığı yönetici atama yönetmeliğini hiçbir il uygulayamadığı ve yeni yönetmelik de henüz çıkmadığı için, bazı okullarda yönetim boşluğuna sebep olacak idareci açıkları meydana geldi. Taşra Yöneticileri Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin gecikmeli çıkması, erteleme tartışmalarını beraberinde getirdi. Çünkü öğretim yılının başlayacağı bir dönemde rotasyon yapılması, hem de milli eğitim müdürlüklerinin tümüyle boşalacak olması, herkesi ciddi bir endişeye sevk etti. Öğretmenlerin il içi - il dışı ve özür grubu yer değişikliklerinin bu yıl çok gecikmeli yapılıyor olması, uzman öğretmenlik meselesinin arap saçına dönmesi gibi problemlere, okul dönüşümleri sonrası ortaya çıkan yeni problemlerin eklenmesi, insanları “bu  milli eğitim düzelmez” deme noktasına getirdi. Sayın Bakan ve Sayın Müsteşarın iyi niyetli ve samimi çalışmaları da olmasa umut, Kafdağı’nın arkasına çekilecek.

 

Öğrenciler yaz tatiline çıkarken veliler, bir dahaki yıl okulların kademeli ya da doğrudan dönüşüme tabi olacağını biliyordu. Velilere şu denildi: Okullar ilk okul, orta okul diye ayrılıyor. Kademeli dönüştürülen okullar hariç, diğer okulların öğretmen ve öğrencileri eşleştirilen okullara aktarılacaktı. Yani bir okul ilk okul olduysa oradaki orta okul öğrencileri ve öğretmenleri orta okula dönüştürülen okula gidecek; diğer okuldaki ilk okul öğrenci ve öğretmenleri de ilk okula dönüştürülen okula gelecekti. Kademeli dönüştürülen okul, orta okulsa birinci sınıfa; ilk okulsa beşinci sınıfa öğrenci almayacaktı. Dönüşümler öyle uzadı ki her yıl haziran ayında başlayan ilköğretim kayıtları Ağustos ayına sarktı.

kaynak:egitimajansı.com

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER