ÖĞRETMENLER ZAM HABERLERİNDEN UMUTLANMASINLAR !

ÖĞRETMENLER ZAM HABERLERİNDEN UMUTLANMASINLAR !

Star ve Takvim gazetelerinin iki haberi internet sitelerinde okuyucuları heyecanlandırdı. İnternet haber siteleri; ajans ve gazete haberleri ile özel haberlerin okuyucu ile buluşmasını sağlıyor. Mali konular ile ilgili haberler ise her zaman ilgi odağı olmuştur. Özellikle kaynağı açıklanmayan, öğretmene 3600 ek gösterge haberi, hizmet süresini doldurmuş öğretmenleri ve emekli öğretmenleri heyecanlanmıştır. Ek gösterge acaba 3600’e çıkarılır mı? Çalışanları emekliye sevk etmek için hükümet böyle bir uygulama yapabilir mi? Soruları umutla karışık zihinlerde soru işareti oluşturmuştur. Doğrusu emeklilik yaşı ile ilgili haberleri okuduğumda buna ihtimal vermiyorum. Nedeni ise;

Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK’in haber ajanslarına yansıyan açıklaması şöyle; “Prim günümüzü doldurduk beklememiz gerekiyor, yaşı beklemeden iki yıl erken emekli edebilir misiniz' diyorlar. Emeklilik yaşı dünyada 60-65 iken, Türkiye'de 44-49 yaşta emekli olursanız, daha erken emekli olma talebi birey olarak haklı bulunabilir. Ama ülke sorumluluğunu taşıyorsanız sosyal güvenlik alanında popülist bir politika izlememeniz gerekiyor. Biz yaş bekleyenlerle ilgili düzenleme yaparsak torunların bu konuda 'ah' edeceğine inanıyoruz."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ise daha radikal konuşuyor; “emeklilik sistemini mevcut haliyle yürütmek mümkün değildir. Sosyal Güvenlik açıkları artarak devam etmektedir. Bu nedenle çalışma ve emeklilik yaşı tekrar yükseltilmelidir.”

Maliye Bakanlığından, bütçe açığı ile ilgili de olumsuz sinyaller gelmektedir. 3600 ek göstergenin artması demek, emekliliğe teşvik ve bütçe açığının artması demektir. Kaldı ki bakanlıkların taşra yöneticileri birkaç yıldır 3600 ek gösterge için bastırmaktadırlar. Aldıkları cevap ise bütçe dengelerinin gözetilmesi olmuştur. Birkaç bin ilçe müdürünün 3600 ek gösterge hususundaki talebini reddeden Maliye Bakanlığının, sayısı yüzbinleri bulan emekli öğretmenler için ek gösterge artışı sağlamasızor görünüyor. Eğitim camiası hemen umutlanmasın! Çalışanlara ek ödemeyi çok gören Maliye Bakanlığının, bütçeye daha fazla yük getirecek bir gidere imza atacağını düşünmüyorum. 2013 yılı bütçe tasarısına baktığınızda bu durum açıkça görülmektedir.

Bir başka konuda memura ek zam haberleri… Memura ek zam falan yok… Toplu sözleşme gereği enflasyon farkı yılsonunda ya da Ocak-2013 te ödenecek. Hepsi bu… Sendikalar ile varılan anlaşma gereği yapılan rutin bir ekleme olacak. Beklenti ise yüzde bir oranında artışı içeriyor.

Bayram üzeri tatsız şeyler yazdım ama 2013 yılı çalışanlar için zor bir yıl olacaktır. Zorunlu tüketim maddelerine, akaryakıta yeni zamlar gelmesin yeter! Yılsonunda elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan zamlar çalışanların belini bükmüştür. Bu zamların karşılığı sadece yüzde bir olarak maaşlara yansıyacaktır.

Suriye de ki muhaliflere yapılan yardımlar ve güneydoğuda teröre karşı mücadele için yapılan harcamalar artarak devam ettiği müddetçe çalışanın daha fazla mali haklara sahip olması zor! Hatta benim iddiam en az 1,5 yıl hatta iki yıl toplu sözleşmede belirtilen haklar dışında bir gram bile çalışan lehine ekstra bir iyileştirme olmayacağı yönündedir.

Herkese hayırlı bayramlar diliyorum…

Cengiz ŞAHİN

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
DENİZ COŞKUN
DENİZ COŞKUN - 12 yıl Önce

Bizler yaş haddinden dolayı emeklilik bekleyenler işe alınmadan önce bir bayan olarak ben yirmi yılımı doldurduğumuzda emekli olacağız taahhüdüyle işe başladık. Ancak daha sonra yeni bir kanunla kademeli geçiş sistemi diye birşeyle bu hakkımız elimizden alındı.Sizlere soruyorum Türkiyede insan ömrü bakalım 65 yaş kadar varmıdır siz Avrupa ile Türkiye yaşam stadartını aynı tutamazsınız. Ben sgk çatısı altında yıllarca çalışmış bir insan olarak ve sağlık sorunlarımın bulunması nedeniyle hizmetimi fazlasıyla doldurup yaş haddine takıldığım için kurumdan istifa etmek zorunda kaldım. Şimdi soruyorum siz yetkililere ben ve benim gibi durumda olan insanlar için ne gibi bir düzenleme getireceksiniz bize vermiş olduğunuz sözünüzü tutunuz bırakın insanlar emekli olmak istiyorlar ise hizmetini tamamlamışlarsa istemeleri halinde emekli olsunlar kendinize bir iki gün içerisisnde kanun yapıp yasallaştırabiliyorsunuz ama bize gelince tık yok ayıp ayıp bu ayıp da size yeter.

KEMAL DÖNMEZ (EMEKLİ  ÖĞRETMEN)
KEMAL DÖNMEZ (EMEKLİ ÖĞRETMEN) - 12 yıl Önce

Öğretmen ve emeklileri haklarını istemektedirler.Memurlar zam istemekte bence haklıdırlar.Suriye'den gelenler var zam yok demek acizliktir.Onların masraflarını BM ödesin.

SIRADAKİ HABER