O SAVCILARA BÜYÜK OPERASYON

HSYK, jet bir kararnameyle bir dönemi kapattı. Ergenekon ve Balyoz savcıları ile 17 Aralık operasyonunu yürüten Akkaş’ın, Hatay’da TIR durduran Savcı Şişman’ın özel yetkileri kalktı, görev yerleri değişti. İzmir’de bakan bacanağı sorgulayan Savcı Haydar da düz savcı oldu

O SAVCILARA BÜYÜK OPERASYON
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önceki gün ilk kez toplantısına katıldığı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarının çok konuşulan savcıların görevlerini ve görev yerlerini değiştirdi. İstanbul Başsavcıvekilleri Fikret Seçen, Ercan Şafak ve Cihan Kansız tenzili rütbeyle düz savcılığa atandı; 17 Aralık operasyonunun 2. dalgasını yürüten özel yetkili Savcı Muammer Akkaş’ın yetkileri kaldırıldı. İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı pasif bir göreve terfi etti. İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’ni yürüten Oktay Erdoğan da Bakırköy Başsavcıvekilliği’ne atandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirdiği ve HSYK’ya hakkında suç duyurusu yaptığı Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman da yetkileri kaldırılarak, Mersin’e atandı.
HSYK Genel Kurulu’nun önceki gün Bozdağ’ın başkanlığında yapılan toplantısında, yüksek yargı kökenli üyelerin de Bozdağ’dan yana tavır almasıyla, kararnamelerle görevli 1. Daire’nin 2 üyesi değiştirilmişti. Üye dengeleri değişen 1. Daire, dün jet hızıyla, ilk kararnamesini çıkardı. Kararname uyarınca 6 cumhuriyet başsavcısı, 9 cumhuriyet başsavcıvekili, 4 cumhuriyet savcısı ve 1 hâkim olmak üzere toplam 20 kişinin görev yeri değiştirildi.
 
Savcı Çolakkadı’ya tenzili rütbe
Hükümetten yana bir tutum izleyen ve Bakan Bozdağ’ın hakkında inceleme izni vermediği İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, terfi ettirildi ancak teşkilatı henüz kurulmadığı için pasif bir görev olarak bilinen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ise, Çolakkadı’nın yerine yeni İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Salihoğlu, hükümetin “paralel yapı” olarak nitelendirdiği isimlere uzak bir isim olarak tanınıyor. Salihoğlu’nun yerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Bakırköy Başsavcısı olarak atandı.
Çolakkadı ile birlikte savcı Akkaş’ın operasyon yapmasını engelleyen isimlerden İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’ın da özel yetkileri kaldırılarak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi.
 
Bir dönem böylece kapandı
Ergenekon soruşturmasını yürüten isimlerden olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ercan Şafak, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Güngör İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı’na, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Cihan Kansız Sakarya Cumhuriyet Savcılığı’na, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen Gebze Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Savcı Öz de kısa süre önce Bakırköy’e atanmıştı.
Öz, Seçen ve Şafak, Ergenekon, Balyoz, ODA TV, KCK gibi davalarda bütün gözaltı kararlarına imza atan, iddianameleri hazırlayan savcılardı. Güngör de bu soruşturmalarda görev almıştı. Kansız, Şike operasyonu ile gündeme gelmişti. Böylece, İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’nda, 2007’den bu yana yaşanan döneme damga vuran isimlerden hiçbiri kalmadı.
 
Bacanak sorgulayan savcı gitti
17 Aralık operasyonundan sonra, soruşturmanın ikinci dalgasını yapan ve birçok işadamı hakkında gözaltı kararı aldıran, bu kararları uygulanmayınca basın açıklaması yapan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş da özel yetkileri kaldırılarak Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Aynı gün Akkaş hakkında inceleme kararı verilmesi de dikkati çekti.
İzmir’deki liman operasyonunda eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağı Cemalettin Haberdar’ı sorgulayan İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Haydar da tenzili rütbeye uğradı, Karşıya’ya düz savcı oldu.
 
 
 
 
TIR durduran savcı da gitti
Başbakan Erdoğan’ın Hatay’dan Suriye’ye yardım malzemesi taşıdığı belirtilen TIR’ın durdurularak aranmak istenmesi nedeniyle ağır biçimde tepki gösterdiği ve HSYK’ya hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladığı Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın yetkileri kaldırıldı. Şişman, Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.
 
 
 
Van operasyonu
İHH’nın da adının karıştığı El Kaide bağlantılı operasyonu yürüten Van’da sürpriz değişiklik yapıldı. Van Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanırken, Van Hâkimi Hatıran Alper ise Malatya Hâkimliği’ne getirildi.
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER