Nazlı Ilıcak'ın yazısı
Şikâyetler... Çözüm bekleyen sorunlar
Twitter'dan bana ulaşan şikâyetleri yayınlamaya devam ediyorum. Daha öncekileri Başbakan Müsteşarı Efkan Ala'ya iletmiştim. O da Müsteşar yardımcısı Özer Koloğlu'nu görevlendirmişti. Aradan 10 gün geçti; Koloğlu'ndan ses seda çıkmadı. Unutmayalım devlet, halkın hizmetkârıdır. Daha seri bir çalışma gerekiyor. Çünkü herkesin acelesi var, önünü görmek istiyor.
Tarım Bakanlığı
25 Mayıs 2011'de Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na ilk defa atandık. Göreve başlama tarihimiz 17 Haziran 2011 olarak tespit edilmişti. Ancak, 4 Haziran 2011'de, bu tarihe kadar çalışmakta olanlara kadro hakkı tanıyan kanun hükmündeki kararname çıktı. Erken davrananlar ve evraklarını tamamlayıp işe başlayanlar, bu kararnameden yararlanarak kadroya geçti. 2 gün sonra sözleşme imzalayan bizler, İl Tarım Müdürlüklerimize kadrodan yararlanmak için dilekçe verdiğimizde ret cevabı aldık. Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin kişi bu şartlarda mağdur olmuştur. Oysa aynı durumda bulunan Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, personelleri için düzenleme yaparak, sorunlarına çözüm getirmişler ve 4 Haziran 2011'den sonra da sözleşme imzalayanları kadroya alacaklarını bildirmişlerdir."
2002 yılında Erdoğan'ın vaadi
1) Tarih 2002 Mayıs; Yer: İzmit merkez mitingi
Tayyip Erdoğan kürsüde üniversitenin karşısındaki alanda konuşma yapıyor, o zamanki koalisyona sesleniyor:
"Şu sisteme bakın hele, ülkede 72 bin öğretmen açığı var, sen sınavla öğretmen seçiyorsun (KPSS), hangi akla hizmet ediyorsunuz? Bırak da öğretmenlerimiz okul seçsin, göreve başlasın. Önüne niye engel koyuyorsun? İnşallah biz hükümetimizi kurduğumuzda, bütün öğretmenlerimizi göreve başlatacağız ve öncelikli olarak eğitim sorununu çözeceğiz."
2) Tarih 2002 Haziran; Yer: Gaziantep
"Yahu bir sürü bölüm öğretmeniniz boşta geziyor. Resim öğretmeni matematiğe, müzik öğretmeni beden dersine giriyor; öğretmen ihtiyacı var. Ama bakın ki işe, bunlar bir de sınavla öğretmen alıyor. Ama biz iktidar olunca, inşallah boşta öğretmen adayı OLMAYACAK."
3) Tarih 2002; Yer: Samsun
"Buradan sözüm tüm genç öğretmen adaylarına... Siz merak etmeyin, biz geldiğimizde üniversiteyi bitirdiğinizde ne yapacağım, sınavı ya kazanamazsan korkun olmayacak; çünkü sınav olmayacak."
4) Yıl 2002; Yer: İstanbul
"Birçok gencimiz, özellikle öğretmen adaylarımız işsiz kaldı... Ülkede eğitim çökmüş, köy okulları kapanmış. Merkezdeki okullar bile öğretmen diye can çekişiyorken, sen sınavla öğretmen seçmeye kalkıyorsun. Bıraksana genç öğretmenlerimiz gitsin çalışsın. O kadar sene beklet, sonra al; o adamda artık heves kalır mı? Öğretmenlik yapabilir mi? Ama inşallah biz iktidar olunca, öğretmenler okulun bittiği gün hazırlıklarını yapacak, ertesi gün görev aşkıyla okuluna gidecek hiç merak etmeyin."
4001 kodu tartışması
Temmuz 2010, KPSS sınavına başvuran toplam aday sayısı 835 bin 320. Bunun 312 bini, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu. Gerçekleşen atama sayısı 5 bin 800.
Bildiğiniz gibi KPSS-B kadro memur alımı için 2 yılda bir sınav yapılmaktadır.
İİBF mezunlarına ayrılan kadrolar, 4001 koduyla diğer bölümlere de açılmaktadır. Bu kişiler, yerleştikleri idari kadroları basamak olarak kullanmakta, daha sonra asıl branşlarında ihtiyaç olunca o işe gitmektedir. Böylelikle hem kurumlara ek maliyet oluşturup, hem de tek çalışma alternatifi bu kadrolar olan biz İİBF'lilerin önünü kesmektedir."
***
"Bizler memur atamalarında kadrosu yok denecek kadar az olan Fen-Edebiyat, İletişim, Mühendislik fakültelerinden mezun olduk. Çoğumuzun özel sektörde iş imkânı yok. Bu sınava çalışıp memur olabilmek için 90 üzerinde puan aldık. Buna rağmen devlet kurumlarında kadro sayımız gün geçtikçe azalmaktadır. 4001 koduna mahkûm olan bizlere iki alımda sadece 1000 kişilik kadro verilmiştir."
Madenciler
Biz işsiz maden mühendisleriyiz. Son iki yılda 86 kişi atandık; oysa sınava giren kişi sayısı 4 bin. İşsiz maden mühendislerinin sesine kulak verin."
MEB
2011 KPSS'sine Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 11 bin 544 kadro ayırmasıyla hayallerim suya düştü. Son 6 yılın en düşük alımı. Sınava 230 bin öğretmen girdi, 11 bin 544 kişi alınıyor. Öğretmen açığı 150 bin. Her sene mezun sayısı artıyor. Yeni üniversiteler açılıyor, kontenjanlar yükseltiliyor ve öğretmen açığı fazlalaşıyor."
Sağlık Bakanlığı
Başbakan, sözleşmeli sağlık personelinin kadroya alınacağı sözünü verdi ama Sağlık Bakanı işi yokuşa sürüyor. 632 sayılı kararnameyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-a maddesine göre istihdam edilip, 657'nin tüm maddi ve özlük haklarından yararlanmaları gereken Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan döner sermaye bütçeli 4-b'liler, bakanlığın 4-b TAŞ- RA kadrosuna geçirilmemiştir. Bu personel, döner sermaye teşkilâtına geçirilmiştir. Her ne kadar 'kadrolu' sicili verilmiş olsa da, bu personel, maaş, döner sermaye, çeşitli kesintiler ve özlük hakları gibi durumlarda ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Bakanlığın, bir an önce yanlıştan dönüp, tüm personeli eşit şartlarda, 657/4- a taşra teşkilâtına geçirmesi gerekmektedir."
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2011, 00:00