MECLİS'TE "İŞGAL"KAVGASI

Meclis Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen iç tüzük görüşmelerinde CHP'li ve Ak Partili vekiller arasında kavga çıktı. Yumrukların ve tekmelerin de kullanıldığı kavga 10 dakika boyunca sürdü.

MECLİS'TE "İŞGAL"KAVGASI

Meclis Genel Kurulu'ndaki dün akşam gerçekleştirilen iç tüzük görüşmeleri son derece gergin geçti. CHP'li vekiller Meclis kürsüsünü işgal eylemi yaptı.

Oturuma 5 kez ara veren Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yaşanan gerginliği önleyemeyince Çiçek, teklifi görüşme imkanının kalmadığını belirterek, birleşimi bugün saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

Ancak bu durum gerginliğin daha da artmasına neden oldu. CHP'li ve Ak Partili millletvekilleri yumruk yumruğa kavga etti.
 

Galiz küfürlerin ve tekmelerin de kullanıldığı kavga yaklaşık 10 dakika sürdü. Kavganın bugüne kadar Meclis'te yaşanan en şiddetli kavgalardan biri olduğu belirtildi.

AK Parti'nin değişiklik teklifine muhalefet partileri karşı çıkmış, TBMM Başkanı Cemil Çiçek gerginliği çözmek için biri geçtiğimiz günlerde biri de bugün olmak üzere grup başkanvekilleriyle iki kez biraraya gelmiş ancak sonuç alınamamıştı.

Kriz, muhalefetin, ‘sesimiz kısılıyor’ tepkisi gösterdiği, önergelerle ilgili konuşma sürelerini düzenleyen maddenin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında patlak verdi.

CHP'li vekiller, 'tarafsızlığını yitirdi’ iddiasında bulundukları AK Partili Başkan Vekili Mehmet Sağlam’ın komisyon sıralarına oturmasına karşı çıktı ve komisyon sıraları işgal edildi. Bunun üzerine komisyon üyeleri de hükümet sıralarına oturdu.

Sorunun aşıldığı düşünülürken, açılan usül tartışmasıyla birlikte 70-80 kadar CHP’li vekil bu kez Meclis kürsüsünü işgal etti. Bunun gelişme üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek oturuma 10 dakika ara verdi.

MECLİS'TE NELER YAŞANDI?
AK Parti’nin içtüzük değişikliği için toplanan ancak teklifin maddelerine geçilemeyen Meclis Genel Kurulu’nda şunlar yaşandı:

Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri 'sesimiz kısılıyor' gerekçesiyle içtüzük değişikliğine karşıydı. Cemil Çiçek’in başkanlığında açılan gergin birleşim yaklaşık 5 saat sürdü.

CHP’liler ilk olarak komisyon sıralarını ardından da konuşmaları engellemek için Meclis kürsüsünü işgal etti. (Genel Başkan Kılıçdaroğlu bunun bir işgal değil kürsüyü özgürleştirme eylemi olduğunu açıkladı.   Kürsüdeki CHP’liler, alkışlarla konuşmasını engellemeye çalıştıkları Cemil Çiçek hakkında da ''Çiçek istifa'' sloganları attı.

AK Parti cephesinde ise işgal eylemi sürerken iki grup başkanvekili Nurettin Canikli ve Ayşenur Bahçekapılı bir basın toplantsı düzenledi. "Bu militanca bir eylemdir" diyen Canikli ekledi: "Sabrımızla vazgeçirmeye çalışacağız..."

Cemil Çiçek işgal nedeniyle oturuma 5 kez ara vermek zorunda kaldı. Hem AK Partilier hem de CHP’liler sabaha kadar bulundukları konumda kalma noktasında birbirlerine rest çektiler. AK Partililerin, işgal eylemindeki CHP’lilerin fotoğraflarını çekmesi ve bunu sosyal paylaşım sitelerinde paylaşması ortamı gerdi ancak grup başkanvekillerinin araya girmesiyle gerginlik giderildi.

2 süren aranın ardından Cemil Çiçek son olarak oturumu başlatacağını açıkladı ve AK Partili Yahya Akman’ı kürsüye davet etti ancak Akman, CHP’liler nedeniyle kürsüye ilerleyemedi. Bu dakikadan sonra saatlerdir gerilen sinirler patladı ve Meclis Genel Kurulu’na yumruklar, tekmeler ve küfürler hakim oldu.

Meclis’te şimdiye kadar görünen en sert kavga yaklaşık 10 dakika sürdü. Edilen galiz küfürler gazeteciler tarafından net şekilde duyuldu.

'OTURUMU YÖNETECEK BAŞKAN ARIYORUZ'
BDP’liler zaman zaman eyleme destek verirken, MHP’lilerin yerlerinde kalmayı tercih ettikleri görüldü. Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın hedefindeki isim ise, oturumu açmasını istediği Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ti. Verilen aranın uzun sürmesi üzerine Vural, "Genel Kurul çalışmasını izleyen gazetecilere, ''Anons yapın, Başkan arıyoruz. Meclisi yönetecek Başkan arıyoruz'' diye seslendi.

Genel Kurul’da yaşananlar, iki yıl önce AK Partili ve MHP’li vekiller arasındaki 'peygamber' kavgasını ve 2001 yılında yine bir içtüzük görüşmesinde yaşanan gerginlikte DYP’li Fevzi Şihanlıoğlu’nun hayatını kaybetmesini akıllara getirdi.

 

KAYNAK : NTVMSNBC

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER