İNDİRİLEN UÇAKTA NELER ÇIKTI ?

Dünyanın en büyük hacker grubu Anonymous, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden Suriye’nin gizli yazışmalarını çaldı

İNDİRİLEN UÇAKTA NELER ÇIKTI ?
Anonymous’un çaldığı belgeler arasında 10 Ekim’de askeri malzeme taşıdığı gerekçesiyle F-16’lar eşliğinde Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirilen Syrian Air uçağına ait yazışma ve kargo manifestosu da yer alıyor. Belgede, Syrian Air CEO’su olayı şöyle anlatıyor: Chicago Sözleşmesi’ne aykırı olarak Türk kulesi uçağın indirileceğine dair hiçbir uyarı yapmadı. Sivil Havacılığa da sorduğumuzda bunun Türk ordusunun kararı olduğunu sonradan öğrendik. Uçaktaki TCAS cihazının tehlike alarmı vermesinin ardından uçağın yanında iki Türk F-16’sının olduğu tespit edildi. Biri 50 diğer 100 metre kadar yaklaştı. 3 kez uçağı indirmeye yönelik sorti yaptılar. Sonunda A320 model Airbus uçak Esenboğa’ya indirildi. 2 saat apronda bekledikten sonra Türk komandoları uçağa girdiler. 7 saat arama yapıldı. Çıkan arbedede iki hostes ve bir teknik mühendis de zarar gördü.

Uçağın manifestosunda hava savunma sistemi radarı olduğu belirtilen malzemelerin 10 koli olduğu, 340.8 kilo ağırlığında ‘elektrik parçaları’ olarak tanımlandığı görülüyor. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da uçağın silah değil, radar parçaları taşıdığını söylerken “Uçakta, Rus tedarikçinin yasal olarak gönderdiği, radar sistemleri için elektronik cihazlar bulunuyordu. Anlaşmalara göre bunlar yasaklı değil” demişti.

ESAT'A 200 TON BANKNOT

Dünyada yaşanmakta siyasi olayları, genellikle ilgili devlet kurumlarına ait internet sitelerine saldırılar düzenleyerek protesto eden aktivist grup Anonmous tarafından ele geçirilen e-maillerde Moskova yönetiminin Suriye’deki muhalifleri bastıramak için Devlet Başkanı Beşer Esat’a iç çatışmaların başladığı mart 2011 tarihinden bu yana uçaklar dolusu 200 ton banknot gönderdiğini gösteren kayıtları da ele geçirdi.

Anonmous tarafından ele geçirilip Propublica internet sitesi tarafından yayınlanan Farsça ve İngilizce uçuş manifestolarına göre; Şam Uluslararası Havalimanı ile Moskova Vnukovo Havalimanı arasındaki toplam 8 karşılıklı uçak seferi manifestolarında 30 ton ağırlığında banknotlar yer alıyor.

Propublica, uçuş manifestolarını Uluslararası Uçuş Takip Servislerine de doğrultarak Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Rus yapımı Ilyushin-76 kargo uçaklarının Türkiye hava sahası üzerinden uçmak yerine Azerbaycan, İran ve Irak hava sahalarını kullanarak 200 ton'dan fazla banknotu Şam’a taşıdığını da yazmıştı.

Suriye’deki iç savaşın başlamasından bugüne onbinlerce sivilin ölmesine rağmen Moskova’nın desteği sayesinde muhaliflere karşı direnmeye devam eden Devlet Başkanı Başer Esat’ın IMF kayıtlarına göre savaş öncesinde kasasında bulunan 17 milyar dolar parasının hızla eriyerek 6-8 milyar dolar’a indiği de belirtiliyor.

Başta ABD ve Avrupa Birliği tarafından Suriye’ye yönelik yaptırımlar arasında bu ülkeye banknot gönderme yasağı da bulunuyor. İçsavaş öncesi Suriye’nin resmi parasını Avusturya Merkez Bankası basarken, Reuters Haber Ajansı geçtiğimiz yaz Rusya’nın yeni Suriye poundlarını basmaya başladığını yazmış ancak Suriye Merkez Bankası bunun doğru olmadığını açıklamıştı.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER