Ağrı’nın Patnos ilçesinin Dedeli beldesinde cami imamı olan Ömer Doğan, eşinin sahibi olduğu Kuran kursunu batmaktan kurtarmak ve öğrencilerin müzik kursuna gitmesini engellemek için “Müzik ve resim haramdır” şeklinde hutbe okumaya başladı. İmamın hutbeleri ile eşinin kursta müzik konusunda söyledikleri etkili oldu ve çocuklar “müziğin günah olduğu” inancıyla kursa gitmekten çekindi. BirGün’e konuşan Eğitim Sen Temsilcisi İbrahim Ünal, dinin istismar edilmesi yoluyla ticari fayda sağlanmaya çalışıldığını söyledi.
MÜZİK İLGİ ÇEKTİ
Ağrı’nın Patnos ilçesinin Dedeli beldesinde bulunan Sebahattin Yıldız İlk ve Ortaokulu’na geçen yıl eylül ayında atanan Müzik Öğretmeni Gülistan Çimen, çocukların sanatsal yeteneklerini geliştirmek amacıyla 2014’ün Kasım ayında okul bünyesinde ücretsiz bir müzik kursu açtı. Salı ve perşembe günleri öğleden sonra 12.30 ile 15.00 arasında faaliyet gösteren ücretsiz müzik kursunun saatleri, beldede ücretli faaliyet gösteren ve merkez cami imamı Ömer Doğan’ın eşinin işlettiği Kuran kursunun çalışma saatleriyle çakıştı. Bu durum zamanla öğrencilerin Kuran kursu yerine, müziğe ve sanata yönelmelerine imkân tanıdı. Müzik kursunun açılmasıyla öğrencilerini kaybeden Kuran kursu ise kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
'UZAK DURSUNLAR'
Bu durum karşısında imam Ömer Doğan, camideki hutbelerinde cemaate sık sık ‘müziğin ve resmin haram olduğunu’ ve ‘çocukların bu tür çalışmalardan uzak tutulmaları gerektiğini’ söyledi. Eşi de Kuran kursunda, Doğan’ın sözlerine benzer şekilde öğrencilerine, sanat faaliyetlerinde bulunmaları durumunda “günah işlemiş olacaklarını” ifade etti. Camiye giderek imam Doğan’ı dinleyen velilerinden ve Kuran kursundaki hocalarından müzik konusunda gördükleri baskı sonucu bunalan öğrenciler, müzik öğretmenlerinden kursa gidip imamın eşi olan hocalarıyla konuşmasını talep etti. Beldeye yeni geldiği için Kuran kursunun hocasıyla görüşmekten çekinen Müzik Öğretmeni Gülistan Çimen ise durumu Eğitim Sen Patnos Temsilcisi İbrahim Ünal ve Okul Müdürü Ali Sahilli’ye bildirdi.
Müzik kursuyla Kuran kursu arasındaki gerginlik ise geçen perşembe günü kopma noktasına geldi. Öğrenciler zamanla müzikten uzak durmaya başladı ve sanat faaliyetlerine katılmaktan çekindi. Melodikalarını müzik derslerine getirmeyen öğrenciler, öğretmenlerine omuz silkerek ‘günah olduğu gerekçesiyle’ enstrüman çalmak istemediklerini söyledi.
'DİNLE KORKUTUYOR'
Yaşananları BirGün’e anlatan Patnos Eğitim Sen Temsilcisi İbrahim Ünal, belirli bir öğrenci kapasitesinin altına düşen Kuran kursunu kapanmaktan kurtarmak için ‘müziğin haram olduğu’ yönünde söylemlerde bulunulduğunu ve öğrencilerin sanattan uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirtti. Dine karşı olmadıklarını ancak dinin bu şekilde kullanılmasına karşı olduklarını dile getiren Ünal, “Gerekirse imamla da konuşacağız. Çocukların dinle korkutularak sanattan soğumasına izin vermeyeceğiz” dedi.