Türkiye’de liselerde siyaset yasağı devam ediyor. Öyle ki 18 yaşını doldurmuş bir kişi lise öğrenciliği devam ediyorsa siyasi faaliyette bulunamıyor. Siyasetle ilgilenen öğrencilere soruşturmalar açılıyor, cezalar veriliyor.
Siyasetin yasak olduğu liselerde AKP seçim arabaları ve milletvekili adaylarıyla dolaşmaya başladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış bugün Suadiye Hacı Mustafa Tarman Lisesi’ne gelerek AKP’nin “eğitim politikalarını” anlattı.
Seçim arabalarıyla gelinen okulda AKP’nin propaganda faaliyetleri okul yönetimi tarafından “Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını sunmak adına okula davet edildi” şeklinde gerekçelendirildi.
Okul yönetimi etkinliğin amacının sadece bununla sınırlı olduğunu iddia etse de okula gelen siyasetçilerin yakalarındaki AKP rozetleri ve okulun önündeki seçim arabasında yapılan propaganda faaliyeti bunun aksini gösterdi.
Lise öğrencilerini provokatör ilan edenlerin okul içinde siyaset yapması ise öğrencilerin tepkisine neden oldu. Öğrenciler, “Liselerde geleceğine sahip çıkan, her türlü haksızlığa boyun eğmeyen gençler okullarda siyaset yapıldığı gerekçesiyle birileri tarafından provokatör olarak ilan edilirken, bizleri provokatör olarak ilan edenler liselere kendi kirli siyasetlerini sokuyor” açıklamasında bulundu.
Şifreye tepki gösterdiler diye terörle mücadele sorgulamıştı
Van Fen Lisesi'nde okuyan 4 liseli, YGS'deki şifre skandalını protesto eylemine katıldıkları için geçtiğimiz hafta terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı. Sınıflara ve okul yurduna yapılan baskınla liselilerin gözaltına alınmasına, okul yönetimi de destek vermişti.
3 gün boyunca yasalara aykırı bir biçimde gözaltında kalan liselilerin avukatları ile bile görüşmesine izin verilmemişti. 18 yaşından küçüklerin terör suçlaması ile yargılanması yasalara aykırı olmasına rağmen savcı hukuk dışılığı sürdürmüştü.
Liseliler savcılıkta uzun süren sorgulamanın ardından 14 Mayıs Cumartesi günü gece saatlerinde serbest bırakılmıştı.
TEKEL işçilerine destek vermek, kantin fiyatlarını protesto etmek suç!
Liselerde yıllardır devam eden okul yönetimlerinin baskısına AKP döneminde polis baskısı da eklendi. İstanbul Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nde kantin fiyatlarının yüksek olmasını protesto eden liselilere önce okul yönetimi ardından da polis ekipleri fiziki şiddet uygulamışlardı. Konunun medyada yer bulmasının ardından geri adım atan okul yönetimi, gündemin soğumasının ardından liselilere soruşturma açmıştı. Milli Eğitim Bakanı da liselilerin "karanlık odaklar" tarafından kullanıldığını iddia edecek kadar ileri gitmişti.
Geçtiğimiz yılın yine İstanbul Mehmetçik Lisesi'nde çok sayıda liseli okulda TEKEL işçilerine destek etkinliği yaptıkları gerekçesiyle atılma cezası almıştı. Kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine cezalar iptal edilmişti.
şu biray içerisinde kaç tane anadolu lisesi ve diğer okul türlerinden bolca aılıyor mu? Konuyla ilgili halen geçerli kanunlarlar ve kriterler önemli mi?