GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLEN MEMURLARIN HARCIRAHLARI.

Bir il içerisinde başka ilçelerde geçici olarak görevlendirilen memurlara, bu görevleri süresince geçici görev harcırahı ödenip ödenmeyeceği konusunda tereddüt doğabilmektedir.

GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLEN MEMURLARIN HARCIRAHLARI.
Geçici Görevlendirilen Memurların Harcırahları...
 
Bir il içerisinde başka ilçelerde geçici olarak görevlendirilen memurlara, bu görevleri süresince geçici görev harcırahı ödenip ödenmeyeceği konusunda tereddüt doğabilmektedir.
 
6245 sayılı Harcırah Kanununda memuriyet mahallinin neresi olacağı tarif edilmiş ve bu yerler dışına gönderilecek memurlara harcırah ödenmesi öngörülmüştür.
 
Geçici görevlendirme, belli bir görevi yapmak amacıyla yapılabileceği gibi, memurun mesleki bilgisinin artırmak üzere memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara belli bir süreliğine gönderilmesi amacıyla da yapılabilmektedir.
 
Harcırah Kanununa göre geçici görevlendirmelerde yol masrafı, yevmiye ve konaklama ücreti ödenmesi gerekmektedir.  Geçici bir görevin gördürülmesi amacı ile görev mahalli dışına gönderilen memurlara, geçici görev harcırahı ödenebilmekle birlikte, harcırah ödemelerinde bazı süre sınırlamaları da söz konusudur.
 
Geçici görev gündeliğinde süre sınırlaması
 
Geçici görevlendirilen personele gündelik ödenebilecek süreler, görevlendirmenin yurtiçi veya yurtdışı olmasına göre farklılık göstermektedir.
 
**Yurtiçinde geçici görevlendirmelerde;
 
-Bir yıllık dönem zarfında; aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla gündelik ödenmez. 
 
-Gündelikler, görevlendirmenin ilk 90 günü için tam, sonraki 90 günü için ise 2/3 oranında ödenir.
 
**Yurtdışında geçici görevlendirmelerde;
 
-Gündelikler, görevlendirmenin ilk 90 günü için tam, sonraki günler için ise 2/3 oranında ödenir.
 
Bu sınırlamaya tabi olmayan personel
 
Geçici görevlendirmelerde herhangi bir süre sınırlamasına tabi olmayan ve geçici görevli oldukları sürelerce tam gündelikten yararlan personel de vardır.
 
**Türkiye düzeyinde, bölge düzeyinde ya da il düzeyinde teftiş, denetim ve inceleme yetkisine haiz bulunan personelin; teftiş, denetim ya da incele amacıyla geçici görev yaptıkları süreler,
 
**Gündelikleri tazminat olarak belirlenenlerden, etüd ve inşaat maksadıyla arazi üzerinde bilfiil çalışan yüksek mühendis, mühendis, jeolog, fen memuru, desinatör, topograf ve bunlarla birlikte çalışmaları zorunlu bulunan diğer personelin, bu amaçla geçici görev yaptıkları süreler,
 
**Hükümeti temsilen uluslararası konferanslara katılanların, bu amaçla geçirdikleri süreler
 
için, herhangi bir süre sınırlamasına tabi olmaksızın ilgililere gündelikleri (arazide çalışanlar için tazminatları) tam olarak ödenir.
 
Başka bir ilçede görevlendirme 
 
Memurlar, kurumları tarafından ikametgahlarının ve görev yerlerinin bulunduğu il merkezi (ya da ilçe) dışındaki bir ilçeye geçici görevle gönderilebilmektedirler. Bu tür görevlendirmelerde, memura geçici görev harcırahı ödeyen kurumlar olduğu gibi, bu ödemeyi yapmak istemeyen kurumlar da olabilmektedir.
 
Ancak, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre, belediye sınırları dışına geçici görevle gönderilen memurlara harcırah ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu tür geçici görevlendirmeler nedeniyle harcırah ödenmediği durumlarda açılan davalarda idari yargı yerleri, belediye sınırlarınının ve büyükşehir belediyesi olan illerde de o yerin büyükşehir belediyesi olmadan önceki belediye sınırlarının esas alınması ve görevlendirilen memura bu belirlemeye göre yol ücreti ile görevli olarak geçirecekleri süreye göre Kanunda belirtilen oranlarda gündelik ödenmesi yönünde kararlar vermişlerdir.
 
Benzer bir olayda, İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde şoför olarak görev yapan memur İzmir İli, Menderes İlçesinde geçici olarak görevlendirilmiş ve geçici görev süresinde kendisine harcırah ödenmemiştir. Harcırah ödenmesi isteminin reddi yönündeki işlemin iptali istemi ile açılan davaya bakan İzmir 1. İdare Mahkemesi, ilgili memura geçici görev yolluğu ödenmemesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı kanaatine vararak işlemin iptaline ve idarece hesaplanacak geçici görev yolluğunun da davacıya ödenmesine karar vermiştir. Bu Karara karşı davalı idare tarafından yapılan itirazı değerlendiren İzmir Bölge idare Mahkemesi de; bir belediye sınırında kalan yerden başka belediye sınırları içinde kalan yere görevlendirilen memura, memuriyet mahalli dışında görevlendirmenin gereği olan hakların ödenmesi gerektiğinden hareketle,  itirazı reddederek Mahkeme kararını onamıştır.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER