EMNİYET MÜDÜRLERİNDEN İLGİNÇ BAŞVURU !

Suçla anılan bölgelerin emniyet müdürleri dönüşüm hareketine talip.

EMNİYET MÜDÜRLERİNDEN İLGİNÇ BAŞVURU !

TERÖR, uyuşturucu ve asayiş sorunlarının yaşandığı 16 ilin emniyet müdürleri, kentsel dönüşüm kapsamında öncelikli yıkım bölgesi olmak için başvurdu. Uzmanlar, dönüşümle birlikte suçun azalacağına işaret ediyor.

HÜKÜMETİN başlattığı kentsel dönüşüm, il emniyet müdürlerini harekete geçirdi. 16 ilin emniyet müdürü, şehirlerinde suçla anılan bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında öncelikli yıkım bölgesi olarak belirlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi şehirlerin de bulunduğu 16 il emniyet müdürlüğü, şehirlerinde adı suçla anılan bölgelere kentsel dönüşüm çalışmalarında öncelik verilmesini talep etti. Bakanlığa ulaştırılan öncelik talebi dosyalarında, söz konusu suç bölgelerinde özellikle terör, uyuşturucu ve asayiş sorunlarının yaşandığına dikkat çekilerek, bölgenin sosyal yapısı ve imar durumu hakkında bilgiler aktarılıyor.

EVDEN EVE ATLIYORLAR

Bakanlığa sunulan dosyalarda ilginç bilgilere yer verildi. Buna göre söz konusu mahallelerdeki evlerin bitişik nizamda ve düşük katlı olması nedeniyle, suçluların evlerden evlere atlayarak kaçtığına, sokakların dar olduğu ve kimi zaman toplumsal olaylarda polislerin suçlulara müdahale etmekte zorlandığına ve aydınlatmaların yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Raporlarda, genellikle sosyal olarak aynı statüyü paylaşan ailelerin yaşadığı söz konusu bölgelerde, suçla etkin mücadelenin ancak kentsel dönüşüm yöntemiyle uygulanabileceğine değiniliyor. 

YERİNDE KURUTULMALI

Emekli emniyet müdürü Kemal Sononur, kentsel dönüşümün suçla mücadelede önemli bir yeri olduğuna değinerek, şunları söyledi: “Bataklığı yerinde kurutmak gerekir. Suçla anılan herhangi bir bölgede kentsel dönüşüm, o bölgede yaşayan suçluları şehrin farklı bölgelerine yerleştirilerek yapılmaz. Aksi takdirde bu insanlar şehrin farklı bölgelerinde farklı suç gettoları oluşturabilir. Örneğin adı suçla anılan Ankara Çinçin’de yapılacak bir kentsel dönüşüm, o mahallede yaşayanlar şehrin farklı bölgelerine gönderilmeden uygun bir şekilde yapılmalıdır. Bu örneği, İstanbul’da ya da İzmir’deki herhangi bir mahalle için de söyleyebiliriz.” 

Kars’ta suç oranı düştü

KENTSEL dönüşümün uygulandığı şehirler arasında yer alan Kars’ta adli olaylardaki azalmaya dikkat çeken Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, özellikle suçla anılan bölgelerde yapılan yeni evlerin, bu bölgelerdeki adli olaylara büyük ölçüde engel olduğunu söyledi. Bozkuş, TOKİ’ye yazdığı teşekkür mektubunda adı suçla anılan bir bölgede TOKİ’nin yaptığı konutlardan sonra bir yıl içinde sadece 5 adli olayın emniyete yansıdığını aktardı.

Kentsel dönüşümle birlikte suç oranı azaltılır

ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Helga İda Rittersberger, kentsel dönüşüm projelerinin asayiş sorunlarının çözümüne katkısıyla ilgili şunları söyledi: “Mekanın yeni düzenlemesiyle birlikte kentsel suç azaltılır. O semtte gerçekten teknik olarak suç oranları azalıyor. Ama bu kez suçlar başka bölgede yaşanıyor. Mekanın düzenlenmesi yeterli değil. 1920’lerde, 1930’larda ABD’de tartışılan konulardan biriydi. Dünyanın bir çok ülkesinde uygulanmış olan bir şey. Yani mühendislik anlayışıyla yeniden bir mahalle yaratmak, sosyal ilişkileri farklılaştırıyor diye bir şey yoktur.”

 kaynak: hürriyet
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER