EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGELERİ !

TBMM'de Eğtim ve Çalışma hayatı ile ilgili konularda verilen soru önergeleri

EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGELERİ !
1- Gaziantep Üniversitesi'nde rektör danışmanı olarak görev yapan kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin isimleri, mezun oldukları okullar ve akademik geçmişleri nedir?
2- Gaziantep Üniversitesi'nde Hacer Özil isimli rektör danışmanı var mıdır? Bu kişi hangi okulları bitirmiştir? Bu kişi hangi hukuki dayanakla ve hangi tarihte rektör danışmanı olarak görevlendirilmiştir? Bu kişiye rektör danışmanı olarak görevlendirildiği günden beri ödenen para miktarı nedir? Bu kişiye ödenen para miktarının 200 bin TL olduğu yönündeki iddialar doğru mudur? Bu para hangi hukuki dayanakla hangi hesaptan ödenmektedir?
 
 
10 Aralık 2012 tarihinde 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığınız konuşmada şunları söylediniz: "En düşük memur emekli aylığı 2002 Aralık ayında 377 lirayken 2012 Aralık ayında 1084 liraya çıktı; artış yüzde 188. En düşük SSK emekli aylığı 2002 Aralık ayında 257 lirayken 2012 Aralık ayında 886 liraya çıktı; artış yüzde 245. En düşük BAĞKUR esnaf emekli aylığı 2002 Aralık ayında 149 lirayken 2012 Aralık ayında 718 liraya çıktı; artış yüzde 383. En düşük BAĞKUR çiftçi emekli aylığı 2002 Aralık ayında 66 lirayken 2012 Aralık ayında 536 liraya çıktı; artış yüzde 714. Değerli arkadaşlarım, 65 yaş aylığı, bu da çok önemli, 2002 Aralık ayında 24 lira, hale bakın, 2012 Aralık ayında 122 liraya çıktı; artış yüzde 397. Emekli maaşları arasındaki farkı gidermek için 2012 yılında çıkardığımız İntibak Yasası 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla artık yürürlüğe giriyor... Emekliliklere gelişme hızından yüzde 30 oranında biz pay verdik, hatta 2000 öncesi bu verilmiyor; o dönemin içinde Sayın Kılıçdaroğlu da var. intibak Yasasıyla biz şimdi 2000 öncesine yüzde 75 ilaveyle bunu veriyoruz."
27 Aralık 2012 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde "Emekliye kesinti şoku" bâşhklı"haberi yayımlandı. Bu haberde, yalnız kira geliri olan emeklinin de "Vergi mükellefi" olduğu için Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasına tabi tutarak maaşlarından % 15 ; kesinti yapmaya başladığı anlatıldı. Sizin ifadenizle en düşük emekli memur aylığı 2012 Aralık ayında 1084 lira. En düşük işçi emekli aylığı ise 886"lira. Türk-İş'in araştırmasına göre, Aralık ayı açlık sınırı 985 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 208 lira. Emeklilerin çoğunluğunun bırakın yoksulluk sınırının altında maaş almasını, açlık
sınırında hatta altında emekli maaşı aldığı ortadadır. Hal böyle iken, vergi mükellefi olduğu için Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasına tabi tutularak maaşlarından % 15 kesilmesi onları açlık sınırından kurtulmalarını imkânsızlaştırmaktadır.
DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen de ocak ayında emekli maaşlarına yansıtılacak olan "intibak" zamları ile ilgili aynı tarihli Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada;
•    Artıştan yararlanabilecek emekli sayısının 2 milyonu aşabileceği söylendiğini ancak 1 milyon 761 bin emeklinin yararlanacağının ortaya çıktığını,
•    Herkesin 350 lira zam artışından yararlanacakmış gibi hava yaratıldığını, artışın 150 liranın altında kalacağını,
•    Ocakta kamu emeklilerine % 3, SSK-Bağkur emeklilerine de son 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacağını ve kamu emeklilerinin intibaktan yararlanamadığını,
dile getirmiştir.
 
Bu bağlamda;
 
1- İntibak yasası 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girse de emeklilerimiz arasında hâlâ eşitsizliklerin giderilememiş olması ile oluşan mağduriyetin giderilmesi için talimat verecek misiniz?
2- Her ne kadar emeklilerimiz zam alacak olsa da aldıkları zamlarla birlikte maaşları yoksulluk sınırının çok altında kalması nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz?
3- Kaç emeklinin bankalara kredi borcu var, bu konuyla ilgili hükümetinizin araştırması var mı?
4- "Emekliliklere gelişme hızından % 30 oranında biz pay verdik" diyorken doğalgaza yaklaşık % 48, elektriğe yaklaşık % 31 yapılmış olmasıyla ve bunlardan ötürü zincirleme her ürün ve hizmete zam gelmiş olmasıyla emekliye verdiğiniz payı fazlasıyla geri aldığınızı düşünmüyor musunuz?
5- Yalnız kira geliri olan emeklilerimizden kaçı vergi mükellefi olduğu için Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasına tabi tutarak maaşlarından % 15 kesinti yapılmıştır? Bu kesinti mevzuata uygun mudur? Kira gelirinin vergisini ödediği halde emekli maaşından % 15 kesinti yapılmasını adaletli buluyor musunuz?
 
TBMM Genel Kurulu'nda, 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde Milletvekillerinin sorularını cevaplamak için söz alarak, emekli maaşları ile ilgi gelen bir soruya Bütün dünyada çalıştığınız zaman daha yüksek maaş alıyorsunuz, emekli olduğunuzda daha düşük alıyorsunuz. Türkiye'de çok farklı bir durum, hatta OECD ülkeleri arasında çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir. Yani Türkiye en yüksek çalışma döneminde aldığı maaşa oranla emeklilik maaşını veren ülke konumunda" ifadesini kullandınız. Bu ifadeleriniz emekliler tarafından büyük bir tepki ile karşılanırken, ülke gündeminde de büyük ses getirmişti.
 
Bu Bağlamda;
 
1- Dünya ülkelerinde emekliler ne kadar maaş almaktadır? Ülkemiz kaçıncı sıradadır? Alfabetik olarak ülke ülke açıklar mısınız?
2- Dünya ülkeleri arasında asgari ücret sıralamasında ülkemiz kaçıncı sıradadır? Hangi ülke vatandaşlarına ne kadar asgari ücret vermektedir? Alfabetik olarak ülkelerin vatandaşlarına verdiği ücreti açıklar mısınız?
3- Türkiye, memuruna ve işçisine vermiş olduğu maaşla dünya sıralamasında kaçıncı sıradadır? Sıralama verileni rakamlar ile birlikte açıklar mısınız?
 
1- Gaziantep Üniversitesi, HCR Organizasyon ve Danışmanlık Şirketi'nden hangi hizmetleri hangi tarihlerde hangi usulle almıştır? Diğer organizasyon firmalarından teklif alınmış mıdır? Üniversite tarafından bu şirkete hangi tarihlerde hangi miktarda para ödenmiştir?
2- Gaziantep Üniversitesi yerleşkesi içindeki STORE isimli cafe kim tarafından işletilmektedir? Bu cafenin yerinin Gaziantep Üniversitesi Vakfı'na ait olduğu doğru mudur? işletmeci bu cafe için ne kadar kira ödemektedir?
 
Dershanelerin kapatılacağının açıklandığı dönemde, Alanya Fen Lisesi'nde uzaktan eğitim yöntemi ile dersler verildiği bildirilmektedir. Bu kapsamda;
 
1-Alanya Fen Lisesi'nde "interaktif eğitim" adı altında yeni bir uygulama başlatılmış mıdır? Bunun amacı nedir? Hangi dersler bu kapsamda verilecektir? Sınavlara hazırlık kurslarının bu yolla verileceği doğru mudur?
2- İnteraktif eğitim uygulaması bütün fen liseleri için geçerli midir? Yoksa yalnızca Antalya ve Alanya'da mı uygulanmaktadır?
3-Dershaneler bu öğretim yılı sonunda kapatılacak mıdır? Kaç dershane kapanacaktır? Kapanacak dershanelerin bugün itibariyle öğrenci sayıları nedir?
4- Sınavlar kaldırılmadan dershanelerin kaldırılmasının sonuçları üzerine bir inceleme yapılmış mıdır? Bakanlığınızın öngörüleri nedir? Dershanelerin, etüd merkezi ve benzeri adlar altında yine sistemde kalacağı doğru mudur? Bakanlığınız dershanelerin yalnızca tabelalarını mı değiştirtecektir?
 
Basına yansıyan ve "Başbakan'ın genç danışmanları" başlıklı bir haberde genç danışman kadronuz hakkında bilgi verilmiştir. Danışman kadronuz hakkındaki açıklamalarda ise en çok dikkati çeken husus 11 kişilik genç kadronun ikisinin "kamuya ait taşınmazların satışı ve devri" konusunda görevli olduğu belirtilmiştir.
 
Bu kapsamda;
 
1.Kamuya ait taşınmazlar üzerinde tasarruf etmek ve gerçekleştirilecek tasarruflarla ilgili olarak birçok bakanlık ve bakanlık bünyesindeki görevliler bulunmasına rağmen ayrıca ve birden fazla danışmanınız olmasının gerekçesi nedir?
2.Kamuya ait taşınmazların satış ve devir işlemleriyle ilgili olarak birden fazla danışmanınız olması hükümet üyesi bakanlarınıza duyduğunuz güvensizlikten mi kaynaklanmaktadır?
3.Aynı şekilde ilgili bakanlıklar ve görevliler varken, hala danışmanlarınız eliyle kamu taşınmazlarının satış ve devir işlemleri hakkında çalışmalar yapılıyor olması ve anılan satışların doğrudan doğruya şahsınız tarafından yürütülüyor olmasının özel sebep ve gerekçeleri nelerdir?
 
 

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER