CUMHURBAŞKANI'NDAN TARİHİ FEZLEKE UYARISI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili, "Kendimizi çıkmaz sokaklara itmememiz lazım" dedi.

CUMHURBAŞKANI'NDAN TARİHİ FEZLEKE UYARISI

BDP 'li 9 milletvekiliyle Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk'un dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik fezlekeyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , "Kendimizi çıkmaz sokaklara itmememiz lazım. Geçmişte yaşananların tekrar edilmemesi gerekiyor. En aykırı fikir tartışılır ama terör tasvip edilemez" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: "Öncelikle terör, kan, şiddeti teşvik edici konuşmaları tasvip etmeyiz bunların demokraside yeri yok, Türkiye 'de en aykırı düşünceler bile konuşulabiliyor. Dünyanın her yerinde bu böyle. Bütün siyasetçilerin bunun farkında olması gerekir. Bu konudaki görüşlerimi Meclis'te dile getirdim. O konuşmamda tesadüfen söylemedim. Düşünerek, araştırarak düşüncelerimi dile getirdim. Teröre muhakkak mesafe koymalıyız. Diğer taraftan da yakın siyasi tarihimizde yaşananlara bakıp dikkatli davranmalıyız. Çıkmaz sokaklara girmemek lazım. Herkesin sorumluluğu var. Mecbur olur geçmiş tekrarlanırsa bizi bir yere götürmez. Herkesin büyük sorumluluk içinde hareket etmesi lazım” diye konuştu. Geçmişten ne kastettiği sorulunca da Gül, “1990'lı yıllarda yaşanan DEP’lileri kastediyorum" dedi.

“İNTİKAM DUYGUSU YOK, BUNDAN SONRA YANLIŞ YAPMAYI ÖNLER”

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu raporu sorulunca Gül, konuyu medyadan takip ettiğini belirterek, “Türkiye’nin demokrasisinin geldiği durum açısından önemli ve anlamlıdır. Tabii komisyon bir mahkeme değil ama siyasi tarihimizi araştırması, tanıklıkları dinlemesi değerli belgeler haline getirmesi söz konusudur. Hepsi toplandığında anlamlı oluyor. Caydırılığı çok önemlidir. Netice vermiştir vermemiştir, bundan daha önemlisi adım atılması ve caydırıcı olmasıdır. Yanlışın yapılmasını önler. Zannediyorum intikam duygusu yoktur. Bundan sonra yanlışı yapmayı önler.”

Gül, Patriotlar ile ilgili sorulara, “Patriot tamamen savunma amaçlıdır. NATO 'da güvenliğin bozulmazlığı ilkesi vardır. Bir kısmının güvenliğini sağlayıp bir kısmının sağlamayalım olmaz. İran ’dan füze tehdidi çılgınlık olur. Türkiye’deki patriotlar tedbir amaçlıdır. NATO Rusya ’yı da yeterince bilgilendirmemiştir, yeterince bilgilendirme olduğunda kaygılar ortadan kalkar” dedi.

PKK ’lıların silah bırakması ve yurtdışına çıkması önerisi ile ilgili olarak da Gül, “Kimin kanı dökülürse üzülürüz, uzmanlar silahlı tarafı bertaraf etmek için uğraşıyor. Devlete güvenmek lazım. Bu teşebbüsler daha önce de yapılmış anlamayanlar tarafından sabote edilmiş. Kapsamlı bakmak lazım. Silahtan arındırılmaları önemli. Türkiye dışında pek çok elemanları var ve tehdit olmaktan çıkarılabilmesi için çalışılıyor. Çalışmaları desteklemek lazım. Önemli olan tehdidi yok etmektir” diye konuştu.

Örgütün silahlanmaya devam ettiği açıklaması hatırlatılması üzerine Gül, bunu propaganda ve psikolojik hamle olarak nitelendirdi. Gül, şöyle devam etti, “Şu bir gerçek ki terör örgütü komşularımızda ortaya çıkan konjoktürü fırsat olarak değerlendirmek için büyük hamleler yapma niyetindeydi. Ama bunları önceden gören güçlü bir devlet var. Bu devlet o planları bertafaraf etmiştir. Örgütün gücü çok kırılmıştır. Şu anda en zayıf oldukları anı yaşıyorlar. Bu yıl final yılı olacakları iddiaları da vardı. Güvenlik güçlerimiz bunu önceden tahlil etmiştir. Bunun sonu yok. Bölgedeki siyasi konjoktür geçicidir. Bazılarına piyon, geçici emellere alet olurlar, kayıp verirler. Önemli olan sorunu kansız halletmektir. Türkiye’de herkes herşeyi konuşuyor. Meclis’te konuşulanları dinleyince bazen kulaklarımıza inanamıyoruz. Demokraside bu noktalara gelince silahlara gerek kalmaz. Terörün meşruiyeti yoktur. Sonuna dek mücadele etme hakkımız vardır.”

Cumhurbaşkanı Gül, Muhteşem Yüzyıl tartışmaları hatırlatılınca Kültür Sanat Büyük ödüllerine gelen tarihçilere gönderme yaparak, “Bu kadar tarihçiyi boşuna mı topladık” diye espri yaptı.

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER