Çerkesler sürgünü anmak için yürüdü

Türkiye'nin dört bir yanında çerkesler 147 yıl önce Kafkasya'dan Osmanlı topraklarına sürülmelerini anmak ve kaybolan kültürlerini asimilasyona karşı korumak için alanlardaydı.

Çerkesler sürgünü anmak için yürüdü

Yaklaşık 1,5 milyon Çerkes'in anavatanlarından sürülmesinin 147. yılı dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de anıldı. Başta İstanbul ve Kocaeli'de toplanan Çerkesler sürgünü anmanın yanı sıra, asimilasyon, anadil ve Soçi Olimpiyatları gibi birçok konuda da sözlerini söyledi.

"Biz bu topraklar için savaşırken Türkçe bilmiyorduk, bugün anadilimizi bilmiyoruz
İstanbul'da gerçekleşen eylemde Beyoğlu'nda bulunan Rusya Konsolosluğu önünde "soykırımı tanı" çağrısında bulunan binlerce Çerkes, akşam saatlerinde de Beşiktaş'ta anma etkinliği düzenledi. Konsolosluk önünde yapılan eylemde açılan, "21 Mayıs 1864 Çerkes sürgününü unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" ve "İnsan soykırımı tanır. 21 Mayıs sürgündür, soykırımdır" gibi pankartlar dikkat çekti.

Deniz Müzesi önünden Barbaros meydanına doğru ellerindeki meşaleler ile yürüyüşe geçen Çerkesler, vardıkları meydanda Kafkas sürgününü konu alan bir sinevizyon gösterisi izledi.

Yürüyüşün ardından Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, basın açıklamasını okudu. 19. yüzyıl başlarından itibaren yıllar süren Kafkas savaşlarında milyonlarca Çerkes'in soykırıma uğradığını, 1 buçuk milyon Çerkes'in ise vatanından sürgün edildiğini dile getiren Candemir, "Sürgün ve soykırıma uğrayan Çerkesler yerleştirdikleri yerde de yaşam savaşına devam etmişlerdir. Bugüne kadar Türkiye'yi yönetenler farklı dili konuşan farklı gelenekleri olan bütün diğer halklar gibi, Çerkesleri de yok saydılar. Dilimizi, kültürümüzü yok ettiler. Çerkesleri katledenler, sürgün edenleri ve halkımıza yapılanları asla unutmadık, unutmayacağız. Sürgün ağıtımız ise, dönüş bayramımızdır " dedi.
 

Açıklamanın ardından Çerkesler sıklıkla attıkları sloganlar ile Türkiye'deki bütün kültürlerin güvence altına alınmasını, kimlik ve kültürel haklar, çiftte vatandaşlık hakkı, anadilde eğitim, anadilde radyo ve televizyon yayını, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığının Türkiye tarafından tanınmasını istedi. Sürgünde hayatını kaybedenler için Abhazca duaların edilip, Çerkesce ağıtların mırıldandığı anma etkinliği, yaşamını yitirenler için denize karanfil atılmasıyla son buldu.

Kocaeli'de gerçekleşen etkinlikte ise bölgeye deniz yoluyla göçmek zorunda kalan Abhazların ilk karaya çıktıkları yer olan Babalı köyünde toplanan çerkesler kumsala doğru meşaleler ile yürüyerek burada hohkue ve weredler eşliğinde sürgünü andı.


 

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER