BAŞBAKANI ŞOKE EDEN ANKET

AKP seçmeni Başkanlık sistemine karşı çıkıyor...

BAŞBAKANI ŞOKE EDEN ANKET
AKP seçmeninin % 52'si başkanlık sistemine karşı. Erdoğan başkan olarak Çankaya'ya çıkmak istiyor ama partisine oy verenlerin yarısından fazlası mevcut parlementer sistemi destekliyor.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; AKP, yeni Anayasa çalışmaları kapsamında halkın eğilimlerini ölçmek için özel bir anket yaptırdı. Varyans Araştırma Şirketi'ne yaptırılan anket, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Anayasa'nın değiştirilmesi konusunda büyük bir kararlılık (yüzde 78) ortaya çıkarken, başkanlık-yarı başkanlık konusunda halkın sisteme destek vermediği görülüyor.

Araştırma, Türkiye genelinde 25 ilde, 5 bin 68 kişiyle yüz yüze yapıldı. 'Türkiye Kamuoyunun Anayasa Yapım Sürecine Bakışı' başlığı altında rapor haline getirilen araştırma, parti yöneticilerine sunuldu.

PARLAMENTER SİSTEM BİRİNCİ

Türkiye'de sistem değişikliği konusunda yöneltilen soruda parlamenter sistemi destekleyenlerin oranı birinci çıktı. Türkiye'nin hangi sistemle yönetilmesi gerektiği sorusuna verilen cevaplar şöyle oluştu: Parlamenter sistem yüzde 29.2, başkanlık sistemi yüzde 27.6, şu anda uygulanan sistem yüzde 27.3, yarı başkanlık sitemi yüzde 11.4 ve cumhurbaşkanının partili olduğu sistem yüzde 4.4...

BDP'LİLER DE İSTEMİYOR

Başkanlık sistemi tartışmasında AKP'nin kendi seçmen tabanının yarıdan fazlasının da destek vermediği görülüyor. Başkanlık/ yarı başkanlığa, AKP'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin yüzde 48.3'ü destek verirken, destek vermeyenlerin oranı yüzde 51.7 olarak çıkıyor. Parlamenter siteme en çarpıcı destek BDP tabanından geldi. BDP'lilerin yüzde 43.3'ü bu sitemi istiyor.



KAYNAK:GAZETEVATAN.COM



RC'nin “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”na göre bugün yerel seçim olsa AK Parti yüzde 44.9 ile birinci parti olacak. AK Parti’yi yüzde 30.8’ile CHP, yüzde 14.3 ile MHP ve yüzde 5.7 ile BDP izleyecek.

Objective Research Center’in (ORC) “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması” tamamlandı. 35 il merkezinde farklı sosyo-ekonomik ve sosyodemografik gruba mensup kişilerden, yaş cinsiyet ve eğitim kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş 5 bin 160 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırma Türkiye’nin en önemli meselesinin “terör sorunu” olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 17.5’lik kesimi “Size göre Türkiye’nin en önemli problemi nedir?” sorusuna “terör sorunu” yanıtı verirken, yüzde 16.1’lik kesim ise işsizliği Türkiye’nin en büyük sorunu olarak gördüğünü kaydetti. Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 14.5’i “ekonomik sıkıntıları”, yüzde 8.3’ü de “kötü yönetimi” en büyük sıkıntı olarak gördüklerini belirtti.

'HÜKÜMET TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ'

Araştırma, hükümetin halkın gözünde terörle mücadele konusunda genel olarak başarısız olduğunu da ortaya koydu. “Hükümeti terörle mücadele konusunda genel olarak başarılı buluyor musunuz?” sorusuna vatandaşların yüzde 42.7’si “evet”, yüzde 46.4’ü ise “hayır” karşılığını verirken yüzde 10.9’luk kesim ise bu soru karşısında fikir belirtmedi.

VATANDAŞ YENİ ANAYASA İSTİYOR

Yeni anayasa çalışmaları konusunda da nabız yoklayan araştırma, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut anayasasından vatandaşların memnun olmadığı ortaya çıktı. Mevcut anayasadan memnun olunup olunmadığı sorusu karşısında araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 55.9’u “memnun olmadığını”, yüzde 28.6’sı ise “memnun olduğunu” ifade etti. Yüzde 15.5’li kesim ise anayasa konusunda fikir belirtmedi.

 

Mevcut anayasadan memnun olmadığını söyleyenlere araştırmada “Mevcut TBMM tarafından yeni bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya vatandaşların yüzde 52.1’i “evet destekliyorum”, yüzde 47,9’u ise “hayır desteklemiyorum” cevabını verdi.

VATANDAŞ BU DÖNEMDE YENİ ANAYASA ÇIKMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Yeni anayasa isteyen vatandaşlar TBMM’de bu dönemde yeni anayasa çalışmalarının tamamlanarak, kabul edileceği konusunda genel olarak karamsar. “TBMM’nin bu dönemki yapısı içerisinde yeni anayasa çalışmalarının tamamlanarak, kabul edileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt arayan araştırmada, ankete katılanların yüzde 40,5’i “evet düşünüyorum”, yüzde 42,1’i “hayır düşünmüyorum” dedi, yüzde 17,4’ü ise fikir belirtmedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI EN ÇOK GÜVENİLEN KURUM

Vatandaşlar en çok güvendiği kurumun Cumhurbaşkanlığı, en az güvendiği kurumun ise YÖK olduğunu belirleyen araştırmaya göre vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı ile birlikte TSK, TBMM ve Polis Teşkilatına da güven duyuyor. YÖK’ün yanı sıra Hükümet, Diyanet, mahkemeler ve sivil toplum kuruluşlarına güven ise göreceli olarak düşük. Araştırmaya katılan vatandaşlardan Cumhurbaşkanlığına güvenenlerin oranı yüzde 75,8. Cumhurbaşkanlığını yüzde 67.1 ile TSK, yüzde 63 ile TBMM, yüzde 59.5 ile de Polis Teşkilatı izliyor.

HÜKÜMETE GÜVEN AZ

Vatandaşların sadece yüzde 45.9’u hükümete güven duyduğunu belirtirken, sivil toplum kuruluşlarını güvenli kurumlar arasında görenlerin oranı ise yüzde 44 olarak gerçekleşti. Listenin son üç sırasında 37.4 ile mahkemeler, yüzde 35.8 ile Diyanet ve yüzde 29.3 ile de YÖK yer aldı.

BUGÜN YEREL SEÇİM OLSA

Araştırma yerel seçim olsa hangi partinin ne kadar oy alacağını da araştırdı. Buna göre bugün yerel seçim olsa AK Parti yüzde 44.9 ile birinci parti olacak. AK Parti’yi yüzde 30.8’ile CHP, yüzde 14.3 ile MHP ve yüzde 5.7 ile BDP izleyecek. Yerel seçimlerde diğer siyasi partilerin oranı ise yüzde 4.3’te kalacak.
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
osman
osman - 11 yıl Önce

Artık Ortadoğu'ya hakim bir ülkeyiz,çok güçlendik,başkanlık,daha doğrusu türkiş başkanlık olmalı ve ne olduğunu görmeliyiz,yaşamadan kimse anlamaz.

SIRADAKİ HABER