AB'DEN ÖNEMLİ GEZİ RAPORU

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Nils Muiznieks tarafından kaleme alınan raporda, Türkiye'de polisin gösterilere müdahalesinin insan hakları ile ilgili ciddi endişelere neden olduğu uyarısında bulunuldu.

AB'DEN ÖNEMLİ GEZİ RAPORU
 
Raporda, "Türk polisinin insan hakları standartlarına uyulmasında gelişme sağlamasının zamanı geldi" ifadesi yer aldı. 
 
Avrupa Konseyi'nden bir heyetin temmuz ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrası kaleme alınan raporda, Türkiye'nin işkence ve kötü muamele ile mücadelede önemli adımlar attığı vurgulandı. Bununla birlikte raporda, Gezi olayları sırasında yaşananların Türk polisinin uluslararası standartlara uyulması konusundaki eksikliklerini bir kez daha göz önüne serdiği yorumu yapıldı. 
 
Raporda, bu konudaki eksikliklerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da eleştirildiği hatırlatıldı. 
 
Avrupa Konseyi raporunda, "aşırı derecede ve uygun olmayan bir şekilde biber gazı kullanımı ve kötü muamele ile birlikte polisin orantısız güç kullandığı" yönündeki şikayetlerin arttığı belirtildi ve "gösteri özgürlüğünün yasal çerçevesinin demokratik topluma uygun oymayan bir şekilde sınırlayıcı olduğu" yorumu yapıldı. 
 
Gezi olayları sırasında şiddet karşıtı gruplara ve insanlara yönelik önlemlerin endişe ile karşılandığı ifade edilen raporda, hukukçuların, öğrencilerin, gazetecilerin ve sağlık görevlileri hakkında soruşturma açılması eleştirildi. 
 
Raporda, bu gelişmelerin toplanma özgürlüğü ve ifade özgürlüğü açısından olumsuz etki yarattığı belirtilerek, yetkililerin gerekli önlemleri alması istendi. 
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER